Recept

Gravad morot

Över 60 min
4

Om det är någon som vet hur du på godaste vis veganiserar våra älskade husmansrätter så är det Gustav "Jävligt Gott" Johansson, Sveriges största veganska matbloggare. Som att grava morot i stället för lax.

Ingredienser

  • Ugnsbakade morötter
  • 6 stora morötter
  • 3 dl grovsalt
  • Lag
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 1 tsk rökessens
  • 1 blad norialger
  • 1 ½ tsk senapsfrön
  • 3 lagerblad
  • Hovmästarsås
  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger
  • 1 dl neutral rapsolja
  • ½ dl finskuren dill
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnssäker form. Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare och lätt salta i smaken. Ugnsbaka 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten. Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.

  3. Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas. Låt koka upp och ta av från värmen när sockret har lösts upp. Låt svalna helt.

  4. Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.

  5. Hovmästarsås: Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Smaka av med salt och vitpeppar.

  6. Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin.

  7. Blanda morotskivorna med ½ dl hovmästarsås så att de täcks jämnt. Lägg på ett uppläggningsfat och servera med resten av hovmästarsåsen vid sidan av.

Fler gröna recept att testa