Recept

Köttfärssås och spaghetti

Ca 40 min
4

Vi förstår köttfärssåsens storhet då den är lätt att laga, möjlig att anpassa till alla slags matpreferenser och väldigt varierbar. Kanske vet du att en skvätt naturligt bryggd japansk sojasås får din köttfärssås att lyfta ännu mer. Om inte – lär känna en ny smakhjälte i köket!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 stor morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g nöt- eller vegofärs
  • 1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
  • 1 dl vatten eller vitt/rött oekat vin
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk torkad oregano
  • 400 g pasta (gärna spaghetti)
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • riven parmesan till servering

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Grovriv moroten.

  2. Fräs lök, vitlök och morötter i 2 msk olja ca 5 minuter tills det har mjuknat utan att ta färg. Rör ner tomatpurén och fortsätt fräsa ca 2 minuter under omrörning.

  3. Blanda i färsen och låt steka tills den har fått lite färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Tillsätt krossade tomater, vatten eller vin, soja och oregano. Låt koka upp och småkoka ca 20 minuter under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  5. Servera köttfärssåsen med nykokt pasta och riven parmesan.


    Tips!
    Koka pastan al dente (det vill säga med ett litet tuggmotstånd kvar), ta upp och låt koka klart i köttfärssåsen tillsammans med 1–2 dl av pastavattnet – så gör man i Italien. Lägg upp på ett generöst fat, riv över parmesan och låt alla förse sig. Toppa med färsk basilika för vardagslyx!
     
    Visste du att…
    Den långa tillagningsprocessen är vad som skiljer den mer lättflytande japanska sojasåsen från den något mer viskösa kinesiska sojasåsen. Kinesisk soja är mörkare i färgen och har ofta en högre salthalt än japansk dito som ofta är mer allround till all slags matlagning.

Tips på fler färsbaserade rätter