Recept

Lakritskola med havssalt

Över 60 min
30

Det är inte bara lakritskola som vinner på en nypa salt, det gäller också för många andra sötsaker och bakverk. De salta stänken lyfter smakupplevelsen på ett ljuvligt sätt. Tillsätt några droppar svart hushållsfärg i smeten för en läckert svart kola.

Ingredienser

  • 1 dl turkisk peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 ½ msk färskpressad limejuice
  • 1 tsk Maldon havssalt

Gör så här

  1. Krossa lakritskaramellerna i en mortel.

  2. Blanda karamellsmulet med grädde, socker, sirap och limejuice i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125 grader, det tar ca 40 minuter (vill du göra mer kola är det bättre att göra två satser, än att dubbla receptet).

  3. Gör kulprovet genom att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat är kolan klar.

  4. Häll smeten i en bakpappersklädd form. Strö över havssalt. Låt svalna.

  5. Skär kolan i bitar. Slå in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i kylen.


    Tips!
    Förpacka lakritskolorna i fina askar och slå in med snygga snören. Bästa gå-bort-presenten! Och vill du ha fler goda tips på hur du kan använda Maldon havssalt – klicka här och läs mer.

Mer sött med salta stänk (och en japansk cheesecake)