Recept

Lammrostbiff med ponzubräserad amandine

Ca 60 min
4

Lammrostbiff går inte av för hackor och här kommer den verkligen till sin rätt! Vill du hellre laga lammstek kan det vara värt att dubbla mängden kryddblandning, för att det ska ta ordentlig smak. Oavsett vad du väljer – missa inte den ponzubräserade potatisen.

Ingredienser

  • 600–700 g lammrostbiff
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • Kryddblandning
  • 1 msk Colman´s senapspulver
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ msk Maldon havssalt
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Ponzubrässerad amandine
  • 900 g potatis (gärna amandine)
  • 1 gul lök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 1 liter köttbuljong (vatten + tärning eller koncentrerad fond)
  • 1 dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • Salvia-aioli
  • 2 äggulor
  • 1 kruka salvia
  • 1 skalad, finriven vitlöksklyfta
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 dl matolja
  • några stänk TABASCO® Original pepparsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.

  2. Putsa köttet.

  3. Blanda ihop kryddblandningen och rubba in i köttet ordentligt.

  4. Bryn köttet i smör i en stekpanna så att det får en fin yta runt om. Lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen tills köttets innertemperatur är 56 grader (rosastekt). Ta därefter ut köttet och låt det vila i folie eller smörpapper ca 10 minuter.

  5. Ponzubrässerad amandine: Skala och skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor. Skala, dela och skär löken i klyftor. Lägg potatis, lök och örtkvistar i en kastrull. Häll på buljong och ponzusås. Koka upp och sjud ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt köttsaften från lammet. Smaka av med salt och peppar.

  6. Salvia-aioli: Lägg äggulorna i en smal bunke med höga kanter. Plocka och tillsätt bladen från salvian, vitlök, senap och sherryvinäger. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn fin stråle, under fortsatt mixning till en krämig aioli. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås, salt och peppar.

  7. Vid servering: Skär köttet i cm–tjocka skivor. Lägg potatisen med buljong i djupa tallrikar. Lägg på köttet. Toppa med en klick salvia-aioli och strö gärna över lite havssalt.

    Tips!
    Önskar du servera lammet på buffébordet? Låt då köttet kallna och skiva i tunnare skivor. Lägg upp på ett fat, garnera med färska örter och servera med salvia-aiolin vid sidan av.

Fler spännande smaksättningar