Recept

Raggmunkar med fejkon

Över 60 min
4

Frasigt stekta raggmunkar med rårörda lingon och knaperstekt fläsk är och förblir en älskad husmansklassiker såväl hemma som på krogen. Matbloggaren Gustav Johanssons veganiserade version smakar minst lika bra med fejkon – döm inte förrän du har provat!

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 dl havredryck
  • 5 msk kikärtsspad
  • 1 tsk salt
  • 800 g fast potatis
  • vegansmör till stekning
  • Rårörda lingon
  • 3 dl färska eller frysta lingon
  • 1–1 ½ dl strösocker
  • Skivat fejkon
  • 230 g rökt tofu
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 tsk rökarom
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Blanda ihop mjöl, havredryck, kikärtsspad och salt i en bunke och låt dra en stund.

  2. Skala under tiden potatisen och riv den grovt på rivjärn direkt ner i bunken med smet.

  3. Hetta upp rikligt med vegansmör i en stekpanna. Häll i ½–1 dl smet per raggmunk och stek på hög värme tills de blivit genomstekta och gyllenbruna på undersidan. Platta till potatisrivet med stekspaden så att det inte hamnar i en klump mitt i raggmunken.

  4. Låt svalna något innan du serverar dem så sätter sig konsistensen bättre.

  5. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en skål och mosa lätt med en gaffel. Om lingonen är frysta får du kanske värma dem lite kort i mikron eller i en kastrull. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar den balans mellan sötma och syra du föredrar.

  6. Skivat fejkon: Skär tofun i skivor. Lägg i en plastpåse tillsammans med övriga ingredienser och låt marinera i 30 minuter. Häll hela påsens innehåll i en stekpanna och stek tills all marinad har absorberats av tofun och den blivit knaprig, utan att brännas.

  7. Servera de nystekta raggmunkarna med rårörda lingon och skivat fejkon.

Fler jävligt goda veganrecept