Recept

Tomatsoppa med Buffalo-yoghurt och vitlöksbröd

ca 30 min
4

I denna matiga tomatsoppa gömmer sig både kålrot, risoni och röda linser. Ja, den är precis så hälsosam som den låter, men framför allt god så klart. Vad du än gör – missa inte att servera soppan med det varma, frasiga brödet förgyllt med vitlöks- och sojasmör…

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g kålrot
  • ½ msk curry
  • ½ msk sumac
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 8 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 msk torkade röda linser
  • 1 dl risoni
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 påse bladspenat (ca 65 g)
  • olja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Vitlöksbröd
  • 100 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk Kikkoman Original sojasås
  • 1 baguette
  • Buffalo-yoghurt
  • 1 ½ dl medelhavsyoghurt (10 %) eller växtbaserat alternativ
  • 1 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
  • 1 tsk honung eller agavesirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och grovriv kålroten.

  3. Fräs lök, vitlök, curry och sumac i 2 msk olivolja i en rymlig kastrull ca 5 minuter tills löken är mjuk, men utan att den får färg. Tillsätt kålrot, krossade tomater, buljong, linser, risoni och TABASCO® Original pepparsås. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock. Vänd ner spenaten. Smaka av med salt och peppar.

  4. Vitlöksbröd: Lägg smöret eller margarinet i en skål. Skala och finriv ner vitlöken. Häll i sojan och rör ihop. Dela baguetten nästan helt igenom på längden. Bred på smöret eller margarinet. Slå in brödet i aluminiumfolie. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.

  5. Rör ihop ingredienserna till Buffalo-yoghurten.

  6. Lägg upp soppan i en skål. Servera med en klick Buffalo-yoghurt och varma vitlöksbröd.


    Tips!

    Garnera gärna soppan med groddar eller skott. Snyggt, nyttigt och gott!

Soppor och grytor att laga nästa gång