Allt du behöver veta om pinot noir – vinvärldens mest kräsna druva

Extremt svårodlad och kräsen. Att göra vin på pinot noir är minst sagt en utmaning. Men när det blir bra blir det ett vin med sällan skådad elegans och komplexitet. Här är allt du behöver veta om pinot noir – vinkonnässörernas favorit och vinmakarnas heliga Graal.

Fransmännen må hävda att det endast är i Bourgogne och Champagne som det funkar att odla pinot noir, men det är naturligtvis inte sant. Däremot är det sant att druvan har sitt ursprung i Bourgogne och att såväl välgjorda lätta, unga pinot noir-viner med härlig frukt, fräschör och syra som äldre, vällagrad pinot noir från just Bourgogne är svårslaget.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du din personliga vinstil – vinhaggan Frida Lund tipsar

Vad som kännetecknar pinot noir

Pinot noir är en blå druva med tunt skal. Druvan trivs i svalt klimat, men blir det för kallt vill den inte mogna. Med rätt förutsättningar trivs den också i måttligt klimat. På varma platser förlorar pinot noir sin elegans och blir bränt syltig. Blir det för varmt vissnar den direkt.

Close up på hur en klase burgundiska pinot noir-druvor ser ut på vinrankan. Foto: Shutterstock

Slår du en ung pinot noir i glaset är vinet oftast relativt ljusrött i färgen. Du kommer uppleva vinet som torrt med hög syra och känna låga till medelhöga halter av tanniner. Vinet har med stor sannolikhet en ”medium body”, som det heter på internationellt vinprovarspråk, alltså att det är medelfylligt.

Majoriteten viner på hundra procent pinot noir produceras för att konsumeras när de är unga, men under ideala förhållanden kan vinerna lagras länge och bli till riktiga dyrgripar.

Så doftar och smakar pinot noir

Unga pinot noir-viner både doftar och smakar av röda bär som hallon, jordgubbar, körsbär och ibland också lingon. Du kan hitta örtiga toner och viss kryddighet. I äldre viner kan du uppleva nyanser av multna löv, fuktig skog och svamp samt animaliska aromer av läder.

Lagring på ekfat är vanligt, men oftast då inte nya ekfat, eftersom de riskerar att ta över druvans egna aromer. Försiktig fatlagring ger toner av rostat bröd och vanilj.

Fler platser där pinot noir odlas

Alla pratar om pinot noir från Côte de Nuits och Côte de Beaune i Bourgogne, men våga prova druvan från andra distrikt och länder, om du så bara sträcker dig till Champagne eller Languedoc-Roussillon.

RECEPT: Pinot noir-driven champagne möter tre sorters ostron med tillbehör

Alsace, Baden och Pfalz i Österrike, Marlborough och Central Otago på Nya Zeeland, Yarra Valley och Mornington Peninsula i Australien och kustnära vingårdslägen som Mendocino County, Carneros och västra Sonoma i Kalifornien kan alla stoltsera med prima pinot noir-vin. En uppstickare på senare år är Oregon längst upp på den amerikanska västkusten.

Pinot noir resulterar inte bara i röda viner. I Champagne är det en av tre viktiga druvsorter jämte chardonnay och pinot meunier, där den tillför kraft och struktur.

Mat som passar till pinot noir 

Ett ungt, fruktigt och lite lättare vin gjort på hundra procent pinot noir kompletterar med sin smak av röda bär en sötma och fräschör som matchar väl till exempelvis smörstekt fisk eller kyckling, medan ett äldre vin som utvecklat mognare, djupare toner passar utmärkt till mer smakrika rätter som anka och de flesta kötträtter.

Endruvsvin på pinot noir har en fin elegans så alltför kraftiga rätter med starka kryddor eller väldigt mustiga grytor tar som regel över vinet i stället för att komplettera det.

Premiär för en andra Blanc de Noirs

Champagnehuset Bollinger har från start satt en ära i att skapa viner där pinot noir får spela huvudrollen. I slutet av september 2020 introducerade de en helt ny cuvée på den svenska marknaden, något som inte har hänt sedan lanseringen av Bollinger Rosé 2008.

Med Bollinger PN har champagnehuset fått en andra Blanc de Noir i sitt sortiment (det vill säga champagne på enbart blå druvor), tillsammans med deras ultraprestige Vieilles Vignes Françaises.

Det kommer att släppas en ny tolkning av Bollinger PN varje år. Avgörande för vilken Cru som blir utvald avgörs i en blindprovning, där den Cru som ger bäst förutsättningar för pinot noir kommer att väljas med fokus på kvalitet. Bollinger PN ska alltid visa en unik karaktär och ett exceptionellt bra terroir-drivet uttryck.

5 saker du (kanske) inte visste om pinot noir

  1. 558 000 USD – så mycket har en flaska av 1945 Domaine Romanée Conti, världens dyraste och mest eftertraktade vin, sålts för på auktion. Vinet är gjort på pinot noir från Bourgogne.
  2. I Champagne produceras också röda viner av pinot noir. Dessa används dels till att göra rosévin, dels till champagne. Vissa viner på 100 procent pinot noir finns till försäljning, ett exempel är Bollingers röda stolthet La Côte aux Enfants.
  3. Druvan går under namnet spätburgunder i Tyskland, blauburgunder i Österrike och pinot nero i Italien. Pinotage är en nära släkting, närmare bestämt en korsning av pinot noir och cinsault, speciellt utvecklad för ett varmare sydafrikanskt klimat.
  4. Hört talas om Sideways-effekten? I filmen Sideways från 2004 säger vinsnobben Jack, spelad av Paul Giamatti: ”If anyone orders Merlot, I’m leaving. I’m not drinking any Merlot”. Jack förklarar också, med en förälskad blick, hur mycket han älskar pinot noir. Detta fick pinot noir-viner från Kalifornien att rusa i försäljning och merlot att dyka.
  5. I många länder firas Pinot Noir Day den 18 augusti varje år, alltså den internationella pinot noir-dagen. Firandet har inte riktigt fått fäste i Sverige än, men dagen uppmärksammas lite här och där.

Viner gjorda helt eller delvis på pinot noir

Parducci Pinot Noir

311 kr (BS)

Läs mer

Bollinger Rosé

829 kr

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

649 kr

Läs mer

Japansk pannkaka, espresso eller mer vin – läs en artikel till