Typ, temperatur och tid – vägen till din egen ölkällare

Jodå, visst går det alldeles utmärkt att lagra öl – bara du har koll på de tre T:na: typ, temperatur och tid. Här är en enkel trestegsguide till en egen lagringskällare för öl. Sist, men inte minst, tipsar vi om tre spännande ölsorter som du med fördel kan lagra.

Det är inte bara vin som mår bra av lagring, även öl utvecklar karaktär och smak med tiden – vissa öl kan faktiskt vara värda att vänta på i upp till 20 år (!). Om du känner att du vill ta din ölentusiasm till nästa nivå kan det vara läge att bygga upp en egen bank av öl, där bara dina egna smakpreferenser sätter gränserna.

RECEPT: Brittiskt julöl till banankaka – glöm inte var du såg kombon först

Nedan listar vi tre saker på T att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare.

1. T som i typ – kraftigt är melodin

Bäst lämpade för en längre tids lagring är kraftigare öltyper som ale, imperial stout, barley wine och mycket av den belgiska ölen (som det här trappistölet vi tipsar om när du scrollar ner). Ju högre alkoholhalt, gärna på sju volymprocent eller uppåt, och mer humle desto lagringsvänligare öl. Att ölet är ”bottle conditioned”, buteljerat med jästen kvar i flaskan, är en god förutsättning. Lättare öl som lager och pilsner vinner inte på lagring på samma sätt.

Fuller's Vintage Ale 2021
Fuller’s Vintage Ale är ett brittiskt öl med smaker som utvecklas över tid i flaskan. Förvara flaskan upprätt för att fällningen ska hålla sig på botten och häll upp det försiktigt av samma anledning. Med rätt förutsättningar kan ölet lagras i upp till 20 år! Foto: Fuller’s Brewery

2. T som i temperatur – tänk svalskåp

En stabil temperatur någonstans mellan 11–15 grader är perfekt för att lagra öl. Låt också flaskorna stå mörkt. Om flaskan har kork ska den helst förvaras liggande, så att korken hålls fuktig och inte torkar ut och börjar släppa in luft (samma princip gäller för vinlagring). Öl med jästfällningen kvar i flaskan vill stå upprätt. Häll försiktigt när de är dags att konsumera.

LÄS OCKSÅ: Nyskapande ölkultur från Londons stolthet vid Themsens strand

3. T som i tid – bunkra och stäm av vartefter

Olika öl utvecklas olika snabbt och mycket, men många bra öl kan utan problem lagras uppemot 20 år, de flesta åtminstone 4–5 år. Ett bra knep är att köpa flera flaskor av varje öl så att du kan testa av dem med något halvårs mellanrum – att hänga med på smakernas utvecklingsresa är en del av nöjet! Anteckna med fördel vid varje provningstillfälle.

Generellt är det så att ölets humlekaraktär dämpas efter ungefär 6 till 12 månader, samtidigt som ölets sockerinnehåll bryts ned, vilket får ölet att ändra både färg och smak. Men kom ihåg att varje flaska öl är en egen individ och ett eget litet universum, som alla kommer att utvecklas olika fort och mycket. Sätt igång och prova dig fram!

3 tips på lagringsbar öl

Fuller’s Vintage Ale 2021
nr 11136, 74,90 kr, bäst-före-datum på tio år

Ingen årgång av denna ale i begränsat, numrerat antal är den andra lik. 2021 års upplaga är den 25:e i ordningen och markerar en milstolpe i ölets historia. Den är gjord på tre sorters malt vilka ger en finstämd sötma med toner av kola och russin. Fyra sorters humle av det mer unga slaget bidrar med rik fruktighet dominerad av plommon, apelsin och tropisk frukt kompletterat av en karaktäristisk marmeladsmak från den klassiska Fuller’s-jästen.

Alkoholhalt: 8,5 volymprocent
Humle: Target, Endeavour, Olicana® och CF182
Malt: Pale Ale, Caragold och Dubble Roasted Crystal (DRC®)

Fuller’s 1845
nr 1633, pris 30,90 kr (BS), bäst-före-datum på två år

Denna öl i komplex och vinös stil med kryddiga inslag bryggdes första gången 1995 för att fira 150-årsjubileet av familjerna Fuller och Smith & Turner’s köp av The Griffin Brewery i Chiswick. Ingen mindre än prins Charles humlade premiärbryggningen. Fuller’s 1845 är en ”bottle conditioned” ale, vilket innebär att den buteljeras med jästen kvar i flaskan. Det gör att smaken fortsätter att utvecklas över tid till att bli allt djupare och ännu mer komplex.

Alkoholhalt: 6,3 volymprocent
Humle: Challenger, Goldings, Northdown och Target
Malt: Chocolate, Crystal och Pale

Orval – trappistöl
nr 1650, 39,90 kr, bäst-före-datum på fem år

Välkänt trappistöl från klostret Abbaye Notre-Dame d’Orval i belgiska Gaume-regionen. Ölet är generöst och närmast vinliknande i stilen med nyanserad, fruktig och något kryddig smak med inslag av torkade aprikoser, rågbröd, farinsocker och apelsinskal. Vid buteljering tillsätts kandisocker och jäst, vilket startar en andra jäsning i flaskan, vilket ger lagringspotential.

Alkoholhalt: 8,5 volymprocent
Humle: Hallertaü Tradition, Tomahawk, Strisselspalt och Hallertaü Hersbrücker
Malt: Planet, Clear Chice och Sebastian

Annat om öl och andra goda drycker