Typ, temp och tid – vägen till din egen ölkällare

Jodå, visst går det alldeles utmärkt att lagra öl – bara du har koll på de tre T:na. Här är en enkel trestegsguide till en egen lagringskällare för öl.

Det är inte bara vin som mår bra av lagring, öl utvecklar också karaktär och smak med tiden och vissa öl kan vara värda att vänta på i upp till 20 år. Så om du vill ta din ölentusiasm till nästa nivå kan det vara läge att bygga upp en egen bank av öl, där bara dina egna smakpreferenser sätter gränserna.

Här är tre saker på T att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare:

TYP

Bäst lämpade för lagring är kraftigare öltyper som ale, imperial stout, barley wine och mycket av den belgiska ölen.

En generell regel är ju högre alkoholhalt och humle desto mer lagringsvänligt öl – gärna med en alkoholhalt på sju procent eller uppåt. Lättare öl som lager eller pilsner vinner inte på lagring på samma sätt.

Se till att ölen står mörkt och svalt för att få bästa resultat.

TEMPERATUR

En stabil temperatur någonstans mellan 11–15 grader är perfekt för att lagra öl. Låt också flaskorna stå mörkt. Om flaskan har kork ska den helst förvaras liggande, så att korken hålls fuktig och inte torkar ut och börjar släppa in luft.

TID

Olika öl utvecklas olika snabbt och mycket, men många bra öl kan utan problem lagras uppemot 20 år, de flesta åtminstone 4–5 år. Ett bra knep är att köpa flera flaskor av varje öl så att du kan testa av ölen med något halvårs mellanrum – att hänga med på smakernas utvecklingsresa är en del av nöjet!

Generellt kan man säga att ölets humlekaraktär dämpas efter ungefär 6 till 12 månader, samtidigt som ölets sockerinnehåll bryts ned, vilket får ölet att ändra både färg och smak.

Men kom ihåg att varje flaska öl är en egen individ och ett eget litet universum, som alla kommer att utvecklas olika fort och mycket. Det är bara sätt och igång och prova dig fram!

3 öl att lagra

Fuller’s Imperial Porter

nr 11034

Läs mer

Fuller’s Winter Brew

nr 10729

Läs mer

Fuller’s Vintage Ale 2019

nr 11136

Läs mer

Läs mer om dryck