Typ, temp och tid – vägen till din egen ölkällare

Jodå, visst går det alldeles utmärkt att lagra öl – bara du har koll på de tre T:na: typ, temperatur och tid. Här är en enkel trestegsguide till en egen lagringskällare för öl. Sist, men inte minst, tipsar vi om tre spännande ölsorter som du med fördel kan lagra.

Det är inte bara vin som mår bra av lagring, även öl utvecklar karaktär och smak med tiden – vissa öl kan faktiskt vara värda att vänta på i upp till 20 år (!). Om du känner att du vill ta din ölentusiasm till nästa nivå kan det vara läge att bygga upp en egen bank av öl, där bara dina egna smakpreferenser sätter gränserna.

RECEPT: Brittiskt julöl till banankaka – glöm inte var du såg kombon först

Nedan listar vi tre saker på T att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare.

1. T som i typ – kraftigt är melodin

Bäst lämpade för en längre tids lagring är kraftigare öltyper som ale, imperial stout, barley wine och mycket av den belgiska ölen (som det här trappistölet vi tipsar om när du scrollar ner). Ju högre alkoholhalt, gärna på sju volymprocent eller uppåt, och också humle desto mer lagringsvänligt öl. Lättare öl som lager och pilsner vinner inte på lagring på samma sätt.

Fuller’s Vintage Ale är ett brittiskt öl som passar perfekt att lagra! Foto: Fuller's Brewery

2. T som i temperatur – tänk svalskåp

En stabil temperatur någonstans mellan 11–15 grader är perfekt för att lagra öl. Låt också flaskorna stå mörkt. Om flaskan har kork ska den helst förvaras liggande, så att korken hålls fuktig och inte torkar ut och börjar släppa in luft (samma princip gäller för vinlagring). Öl med jästfällningen kvar i flaskan vill stå upprätt. Häll försiktigt när de är dags att konsumera.

LÄS OCKSÅ: Hantverkscider från brittiska Cornwall – i harmoni med årstiderna

3. T som i tid – bunkra och stäm av vartefter

Olika öl utvecklas olika snabbt och mycket, men många bra öl kan utan problem lagras uppemot 20 år, de flesta åtminstone 4–5 år. Ett bra knep är att köpa flera flaskor av varje öl så att du kan testa av dem med något halvårs mellanrum – att hänga med på smakernas utvecklingsresa är en del av nöjet! Anteckna med fördel vid varje provningstillfälle.

Generellt är det så att ölets humlekaraktär dämpas efter ungefär 6 till 12 månader, samtidigt som ölets sockerinnehåll bryts ned, vilket får ölet att ändra både färg och smak. Men kom ihåg att varje flaska öl är en egen individ och ett eget litet universum, som alla kommer att utvecklas olika fort och mycket. Sätt igång och prova dig fram!

3 tips på lagringsbar öl

Fuller’s Winter Brew
nr 10729, pris 29,90 kr, bäst-före-datum på två år

Brittisk ”winter warmer” i maltig, sötfruktig stil med tydlig beska och inslag av fruktkaka, choklad, torkade dadlar, farinsocker, kryddnejlika och pomerans. Ölet lagras minst två månader på sin jästfällning för att sedan buteljeras med jästen kvar i flaskan. Det ger en djupare, kraftigare och mer komplex smak som fortsätter att utvecklas över tid.

Alkoholhalt: 6,3 procent
Humle: Goldings
Malt: Amber, Chocolate, Crystal, Pale

Fuller’s Vintage Ale 2020
nr 11136, 69,90 kr, bäst-före-datum på tio år

Ingen årgång av denna ale i begränsat, numrerat antal är den andra lik. 2020 års upplaga är uteslutande gjord på inhemska råvaror som ger en maltig sötma med inslag av karamell och russin. Två sorters humle från Herefordshire bidrar med utpräglade citrustoner och mogna bär som kompletteras med karaktäristisk marmeladsmak från den klassiska Fuller’s-jästen.

Alkoholhalt: 8,5 procent
Humle: Jester och Godiva
Malt: Crystal

Orval – trappistöl
nr 1650, 39,90 kr, bäst-före-datum på fem år

Välkänt trappistöl som bryggs på klostret Abbaye Notre-Dame d’Orval i belgiska Gaume-regionen. Generös och närmast vinös i stilen med nyanserad, fruktig och något kryddig smak med inslag av torkade aprikoser, rågbröd, farinsocker och apelsinskal. Vid buteljering tillsätts kandisocker och jäst, vilket startar ytterligare jäsning i flaskan, precis som med Champagne.

Alkoholhalt: 8,5 procent
Humle: Hallertaü Tradition, Tomahawk, Strisselspalt och Hallertaü Hersbrücker
Malt: Planet, Clear Chice och Sebastian

Mer läsning för ölfantaster och vinälskare