Kultförklarat naturvin med smak av Libanons historia

Naturvin har fått stor uppmärksamhet på senare år. Men det är old news i Libanon, där familjen Hochars vin Chateau Musar har framställts på naturlig väg ända sedan starten för 90 år sedan. Här får druvorna bestämma hur varje årgång blir, vilket ger ett unikt resultat.

Sedan 1930 har familjen Hochar skapat personliga viner som lämnar få människor oberörda. Vinkännare världen över benämner ofta Chateau Musar som ett av marknadens mest komplexa viner. Ett bucketlist-vin som alla vinälskare borde prova minst en gång i sitt liv.

Ung grundare med ambitioner

Vinhusets grundare Gaston Hochar var blott 20 år när han bestämde sig för att börja producera vin i internationell världsklass. Gaston inspirerades på resor till Bordeaux, men hade samtidigt en djup respekt för Libanons 6 000-åriga vinhistoria. Redan från start var filosofin att låta naturen ha sin gilla gång och att varje årgång ska bli speciell.

Chateau Musar gammal flaska

Det röda Chateau Musar-vinet är en blandning av cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Musten från varje druva får först jäsa på cementtank och sedan lagras var för sig ett par år på ekfat. Därefter blandas druvorna och lagras ytterligare ett år innan det ofiltrerade vinet buteljeras. Ytterligare fyra års lagring sker på flaska.

Familjens vinodlingar ligger på cirka 1 000 meters höjd i Bekaadalen parallellt längs kusten mellan två bergskedjor. Klimatet är idealiskt med kalla vintrar och varma sommardagar med svala nätter. Det geografiska läget är ogynnsamt för sjukdomar och skadedjur, vilket gör bekämpningsmedel överflödiga. Druvorna kan därför nå rätt mognadsgrad i lugn och ro.

Naturvin som tål att lagra länge

Den varsamma hanteringen fortsätter efter att druvorna har skördats och transporterats till vingården i Ghazir. I förädlingsledet används naturlig jäst, ingen filtrering och minimalt med svaveldioxid, som förhindrar omvandlingen till vinäger. Vinet har fortsatt syrekontakt som präglar den speciella karaktären och ger långlivade viner med stor lagringspotential.

LÄS MER: Här ger vi dig det korta svaret på frågan "vad är naturvin?". 

Vinkällare Chateau Musar

Trots utmaningar har naturvinet Chateau Musar producerats alla år utom 1976.

Bär smak av landets historia

Familjen Hochars kärlek till naturen och livet kan ha att göra med att Libanon ligger i en region med dramatisk historia, där det fortfarande pågår allvarliga konflikter. Under inbördeskriget 1984 blev familjen tvungna att minimera produktionen.

Året dessförinnan blev skörden försenad eftersom militären stängde av vägarna. Det resulterade i ett vin med lägre syra, högre alkoholhalt och aromer av torkad frukt. För att inte råka ut för samma sak 1990 skördades druvorna tidigt. Det gav ett vin med högre syra och ungdomliga fruktaromer. Smaken på vinet berättar på så vis landets historia.

Sex naturviner från Chateau Musar*

Chateau Musar

369 kr

Läs mer

Chateau Musar magnum

779 kr

Läs mer

Chateau Musar White

399 kr

Läs mer

Hochar Père et Fils

239 kr

Läs mer

Musar Jeaune Red

189 kr

Läs mer

Musar Jeaune White

189 kr

Läs mer

Mer att läsa om vinets värld