Tänk (också) på utsidan nästa gång du köper kaffe

But first coffee, lyder morgonmottot för många. Många vill också handla kaffe som är hållbart producerat. Men har du tänkt på vad förpackningen består av? Dags att rikta ljuset mot en grönare kaffeförpackning där fossilbaserad plast ersätts av växtbaserad, förnyelsebar plast.

Den globala användningen av plast har 20-dubblats sedan 1960-talet och fortsätter att öka. Plast är till 99 procent ett fossilbaserat material som orsakar utsläpp av växthusgaser och skyndar på den globala uppvärmningen.

Glädjande nog utvecklas det mer miljövänliga alternativ till den fossila plasten. Under 2019 började Arvid Nordquist ställa om från fossilbaserat till förnyelsebart material i alla sina kaffeförpackningar. Ett hållbart beslut halverar koldioxidutsläppet jämfört med tidigare. Bra att veta för alla kaffedrickare som vill välja ett mer klimatsmart kaffe, också på utsidan.

Därför ”bara” 70 procent

Den nya kaffeförpackningen består av minst 70 procent växtbaserad plast i stället för fossilbaserad. Det kan låta lite tamt att kaffeförpackningarna inte är fullt ut gjorda av växtbaserad plast, men det har sin förklaring.

Sockerrörsfält
Den växtbaserade plasten som till 70 procent omsluter allt kaffe från Arvid Nordquist tillverkas till största del av GMO-fritt sockerrör, där maximalt med socker och etanol först har utvunnits, samt raps- och solrosolja. Foto: Shutterstock

- En kaffeförpackning består av flera lager. Ett av dessa, ett fossilbaserat plastgranulat, utgör en barriär mot syre – kaffets värsta fiende. Det behöver vi alltså stänga ute, men i dagsläget finns det ingen 100 procent växtbaserad plast som klarar av att göra det, förklarar Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist. 

Företagets förhoppning är att utvecklingen går snabbt fram så att kaffeförpackningarna inom en snar framtid kan bestå av endast det mer hållbara förpackningsmaterialet.

Sortera som mjukplast

När du har druckit upp allt kaffe ska förpackningen sorteras som mjukplast, så att den kan återvinnas till andra plastprodukter.

Erica Bertilsson
Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Arvid Nordquist.

- Även om vår förpackning är grönare än någonsin så ska den inte hamna i naturen, kom ihåg att källsortera, säger Erica Bertilsson.

Fler klimatsmarta förpackningar

Kaffeförpackningen är inte den enda förpackning där det finns grönare alternativ. Här är tre tips inför nästa gång du vill göra ett klimatsmart val vid vinhyllan:

1. Välj rätt, välj lätt

En tung glasflaska har störst miljöpåverkan när det gäller vinförpackningar. Mest miljövänligt är bag-in-box medan PET-flaskor, tetra och lättviktsflaskor ligger mellan dessa ytterligheter. En lättviktsflaska av glas, som exempelvis rödvinet Garzón Tannat från Uruguay tappas på, genererar cirka fem procent lägre klimatpåverkande utsläpp än en normalstor glasflaska.

2. Blå etikett guidar

Systembolaget har infört en blå etikett som talar om när produkter har en klimatsmart flaska. På etiketten står det om flaskan är en lättare glasflaska, returflaska eller PET-flaska.

3. Tänk på korken

Vissa vinproducenter har gått över till att använda vinkorkar från Nomacorc, ett företag som tillverkar naturliga och förnyelsebara korkar av sockerrör. Att helt slut använda naturkork skulle däremot på sikt kunna minska antalet korkeksskogar vilket gör frågan mer komplex. Korkekar är nämligen viktiga för ett stort antal djur, framförallt fåglar.

Mer läsning till din kaffestund