Allt om albariño – med friska vintips från Spanien

Alvarinho! Nej, albariño! Det är svaret du får om du frågar om denna gröna druvas namn i portugisiska Vinho Verde respektive spanska Rias Baixas. Spana in vår guide där vi berättar hur albariño doftar, smakar och vilken mat som passar till. Och så tipsar vi om två spanska albariñoviner väl värda att upptäcka i Systembolagets beställningssortiment!

Står det Rias Baixas på vitvinsflaskan kan du vara hyfsat säker på att det är gjort på druvan albariño. För oavsett vingårdsläge är det just albariño som gäller här.

LÄS OCKSÅ: Tempranillo – lär dig mer om kingen av blå druvor i Spanien

Rias Baixas D.O. är ett spanskt vindistrikt i nordvästra Galicien, som i sin tur är indelat i subregionerna Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, Condado do Tea och O Rosal.

Tidigare blandades albariño med andra lokala druvsorter, men det var först när druvan renodlades till riktigt högkvalitativa viner som albariño har nått stora framgångar på den internationella vinscenen, vilket också märks tydligt på utbudet för oss svenska vinkonsumenter.

Albariño
Både i Spanien, Portugal och Uruguay präglas den aromatiska druvan albariño av salta vindar från Atlanten, vilket ger toner av mineralitet i det färdiga vinet.

Albariño är identisk med alvarinho, som druvan heter i Portugal. Det är också här den anses ha sitt ursprung, i subregionen Monção e Melgaço längst norrut i Vinho Verde beläget på andra sidan floden Rio Miño/Minho i geografisk relation till Galicien. Bäst anses den bli i viner från just området Vinho Verde, främst när den tillåts stoltsera på egen hand och inte i de spritsiga viner med låg alkoholhalt som Vinho Verde annars är känt för.

Vad som kännetecknar albariño

Albariño är en grön druva med tjockt skal som växer i små klasar. Druvan trivs i det jämförelsevis svala, fuktiga atlantkustnära klimat som råder i Rias Baixas, vilket är en av anledningarna till att det utgör en ”vit fläck” på kartan över ett annars rödvinsdominerat område. Därmed inte sagt att druvan är lättskött, tvärtom. Odlarna låter ofta vinrankorna växa i pergolasystem för att havsbrisen och alla soltimmar ska torka upp lövverk och druvor efter de många regnskurarna för att minska risken för svamp- och mögelangrepp.

Druvorna mognar sent och ger torra vita viner främst i Systembolaget-kategorin ”Friska & fruktiga” med hög syra, måttlig alkoholhalt och inte sällan en angenäm mineralsälta. Det produceras även orange vin och mousserande vin på albariño.

Så doftar och smakar albariño

Albariñoviner är lätta, friska, ibland smått pärlande eller mer fylliga och oljiga. Doften är intensivt aromatisk och bjuder på alltifrån citron, lime, grapefrukt, päron och honungsmelon till mogna stenfrukter som persika och aprikos. Smaken är fruktig och går i samma stil som doften, ibland med toner av röd grapefrukt som ger en elegant bitterhet i avslutet.

Albariño lagras oftast på ståltank för att bevara druvans friska syra och fräscha citrustoner, vilka förstärks vid odling i mer sandig jord i svalare regioner. Varmodlad albariño i lerigare jord ger en mer mogen fruktkaraktär med lägre syra. För viner med större komplexitet och fyllighet har ekfatslagring blivit allt vanligare.

Fler platser där albariño odlas

Det är tillåtet att odla albariño i ett fåtal andra delar av Spanien. I Portugal odlas druvan blygsamt i bland annat Duoro, Dao och Setúbal. Håller vi oss fortsatt till Gamla världen finns mindre odlingar av albariño i Frankrike. I Nya världen hittar du druvan bland annat i Uruguay, Brasilien, Argentina, Oregon, Kalifornien, Nya Zeeland och Australien.

LÄS MER: Vinlingo – lär dig skillnaden mellan Gamla och Nya världen

Apropå Australien. I flera års tid odlade och sålde vinodlare i landet down under det de trodde var albariño. Men tji fick de när det 2009 upptäcktes att druvorna i själva verket var savagnin, en betydligt mindre känd druva av tyskfranskt ursprung. Vinerna fick inte längre kallas för albariño, men tack och lov har dessa viner ändå blivit framgångsrika.

Mat som passar till albariño

Älskar du fisk och skaldjur? Då är det albariño du ska hälla i glaset. Albariño gifter sig inte minst med fisk- och skaldjursrätter från de sydamerikanska köken med hög syra, exempelvis fish tacos, ceviche och grillad bläckfisk med färskpressad citron. Räkor, ostron, havskräftor och musslor i en skaldjursrisotto eller skaldjurspasta är inte heller fel, liksom sushi. Mjuka ostar som burrata, salt fetaost och den spanska hårdosten manchego gillar också albariño.

RECEPT: Grillad pilgrimsmussla och nektarin med ”grillad chimichurri”

Det finns en viss örtighet i albariño som matchar fint till färska örter, varför inte i en salsa verde? Grillade grönsaker och pimiento de padrones är andra tips. En fylligare albariño är ett utmärkt val till stekt eller grillad fisk, ljust kött och asiatiska rätter med lite hetta.

Albariño från frodiga Val do Salnés

Långt uppe i nordvästra Spanien, i Rias Baixas D.O. äldsta subregion Val do Salnés, huserar producenten Paco & Lola som har gjort vin på druvan albariño sedan 2005. Vinhuset är en del av ett kooperativ bestående av över 400 innovativa vinodlare med drömmen om att ta sina små produktioner till en högre nivå. Här är två av deras vita viner!

Paco & Lola No 12
nr 73210, 149 kr (BS)

Från ett av världens mest välrenommerade ursprung för albariño, Rias Baixas D.O., kommer detta fruktiga och aromatiska vita vin gjort på noggrant utvalda druvor vars must får jäsa på sin fällning i rostfri tank i 12 dagar i tank nummer 12 (därav namnet). Det har en blommig doft med inslag av citrus, vita blommor och litchi. Smaken är frisk med hög syra och rik fruktighet. Servera vid 8–10 grader som aperitif, till fisk, skaldjur, sallad eller asiatiska rätter.

Paco & Lola Albariño
nr 74180, 179 kr (BS)

Druvorna till denna fylliga albariño har odlats på sand- och granitjordar i Rias Baixas äldsta subregion Val do Salnés precis intill Atlanten. Endast frirunnen must används och vinet har fått jäsa på sin fällning i 21 dagar på rostfria tankar. Det doftar av citrus, apelsinblommor och söt tropisk frukt. Smaken är fruktig med tydliga citrustoner och en pigg. Servera vid 8–10 grader som aperitif eller till skaldjur och olika risrätter, exempelvis paella.

Fler spanska viner att utforska

Hållbart val! Susurro

179 kr

Läs mer

Aquarella Sauvignon Blanc

59 kr

Läs mer

Finca Montepedroso Verdejo

149 kr (BS)

Läs mer

Viña Bujanda Gran Reserva 2014

199 kr

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

177 kr (BS)

Läs mer

Expressión Gran Reserva

139 kr

Läs mer

Andra druvskolor och annat i vinväg