Allt om albariño – med hett vintips från Uruguay

Alvarinho! Nej, albariño! Det är svaret du får om du frågar om denna gröna druvas namn i portugisiska Vinho Verde respektive spanska Rias Baixas. Spana in vår guide där vi berättar hur albariño doftar, smakar och vilken mat som passar till. Nyligen lanserades också ett albariñovin från Maldonado i Uruguay i Systembolagets fasta sortiment. Ovanligt värre!

Står det Rias Baixas på vitvinsflaskan kan du vara hyfsat säker på att det är gjort på druvan albariño. För oavsett vingårdsläge är det just albariño som gäller här.

LÄS OCKSÅ: Tempranillo – lär dig mer om kingen av blå druvor i Spanien

Rias Baixas är ett spanskt vindistrikt i nordvästra Galicien, som i sin tur är indelat i subregionerna Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, Condado do Tea och O Rosal.

Tidigare blandades albariño med andra lokala druvsorter, men det var först när druvan renodlades till riktigt högkvalitativa viner som albariño har nått stora framgångar på den internationella vinscenen, vilket också märks tydligt på utbudet för oss svenska vinkonsumenter.

Albariño
Både i Spanien, Portugal och Uruguay präglas den aromatiska druvan albariño av salta vindar från Atlanten, vilket ger toner av mineralitet i det färdiga vinet.

Albariño är identisk med alvarinho, som druvan heter i Portugal. Det är också här den anses ha sitt ursprung, i subregionen Monção e Melgaço längst norrut i Vinho Verde beläget på andra sidan floden Rio Miño/Minho i geografisk relation till Galicien. Bäst anses den bli i viner från just området Vinho Verde, främst när den tillåts stoltsera på egen hand och inte i de spritsiga viner med låg alkoholhalt som Vinho Verde annars är känt för.

Vad som kännetecknar albariño

Albariño är en grön druva med tjockt skal som växer i små klasar. Druvan trivs i det jämförelsevis svala, fuktiga atlantkustnära klimat som råder i Rias Baixas, vilket är en av anledningarna till att det utgör en ”vit fläck” på kartan över ett annars rödvinsdominerat område. Därmed inte sagt att druvan är lättskött, tvärtom. Odlarna låter ofta vinrankorna växa i pergolasystem för att havsbrisen och alla soltimmar ska torka upp lövverk och druvor efter de många regnskurarna för att minska risken för svamp- och mögelangrepp.

Druvorna mognar sent och ger torra vita viner främst i Systembolaget-kategorin ”Friska & fruktiga” med hög syra, måttlig alkoholhalt och inte sällan en angenäm mineralsälta. Det produceras även orange vin och mousserande vin på albariño.

Bodega Garzón
Bodega Garzón är ett vinhus i Uruguay som odlar albariño. Vineriet har fått flera fina utmärkelser, däribland ”New World Winery of the Year” av Wine Enthusiast 2018.

Så doftar och smakar albariño

Albariñoviner är lätta, friska, ibland smått pärlande eller mer fylliga och oljiga. Doften är intensivt aromatisk och bjuder på alltifrån citron, lime, grapefrukt, päron och honungsmelon till mogna stenfrukter som persika och aprikos. Smaken är fruktig och går i samma stil som doften, ibland med toner av röd grapefrukt som ger en elegant bitterhet i avslutet.

Albariño lagras oftast på ståltank för att bevara druvans friska syra och fräscha citrustoner, vilka förstärks vid odling i mer sandig jord i svalare regioner. Varmodlad albariño i lerigare jord ger en mer mogen fruktkaraktär med lägre syra. För viner med större komplexitet och fyllighet har ekfatslagring blivit allt vanligare.

Fler platser där albariño odlas

Det är tillåtet att odla albariño i ett fåtal andra delar av Spanien. I Portugal odlas druvan blygsamt i bland annat Duoro, Dao och Setúbal. Håller vi oss fortsatt till Gamla världen finns mindre odlingar av albariño i Frankrike. I Nya världen hittar du druvan bland annat i Oregon, Kalifornien, Argentina, Brasilien, Uruguay, Nya Zeeland och Australien.

LÄS MER: Vinlingo – lär dig skillnaden mellan Gamla och Nya världen

Apropå Australien. I flera års tid odlade och sålde vinodlare i landet down under det de trodde var albariño. Men tji fick de när det 2009 upptäcktes att druvorna i själva verket var savagnin, en betydligt mindre känd druva av tyskfranskt ursprung. Vinerna fick inte längre kallas för albariño, men tack och lov har dessa viner ändå blivit framgångsrika.

Mat som passar till albariño

Älskar du fisk och skaldjur? Då är det albariño du ska hälla i glaset. Albariño gifter sig inte minst med fisk- och skaldjursrätter från de sydamerikanska köken med hög syra, exempelvis fish tacos, ceviche och grillad bläckfisk med färskpressad citron. Räkor, ostron, havskräftor och musslor i en skaldjursrisotto eller skaldjurspasta är inte heller fel, liksom sushi. Mjuka ostar som burrata, salt fetaost och den spanska hårdosten manchego gillar också albariño.

RECEPT: Grillad pilgrimsmussla och nektarin med ”grillad chimichurri”

Det finns en viss örtighet i albariño som matchar fint till färska örter, varför inte i en salsa verde? Grillade grönsaker och pimiento de padrones är andra tips. En fylligare albariño är ett utmärkt val till stekt eller grillad fisk, ljust kött och asiatiska rätter med lite hetta.

Albariño från sydamerikansk underdog

Visste du att Uruguay är Sydamerikas fjärde största vinland? Ändå har det tidigare bara funnits ett enda vin från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment, Garzón Tannat Reserva (nr 3210, 129 kr). Bakom det röda vinet står Bodega Garzón, ett modernt vinhus med över 1 000 små vingårdar i Maldonado cirka 8 mil öster om huvudstaden Montevideo.

Kulturellt har Uruguay mer gemensamt med grannarna Brasilien och Argentina, men klimatmässigt är förutsättningarna för att odla albariño som i Rias Baixas och Vinho Verde. Särskilt i Maldonado, där druvan får maximal solexponering samtidigt som vindarna från Atlanten svalkar. Resultatet är druvor med hög fruktkoncentration, som ger ett vin du nu har chans att uppleva.

Garzón Albariño Reserva 2020
nr 2471, 139 kr

Denna albariño från Uruguay innebär en dubblering av viner från landet i Systembolagets ordinarie sortiment. De handskördade druvorna har jäst på ståltank innan vinet ekfatlagras med jästfällningen i ytterligare 3–6 månader för adderad komplexitet. Vinet har en ljus gul färg. Doften är fruktig med en antydan av persika och citrus. Smaken är frisk och fruktig med inslag av persika, gula päron, lime, mineralitet och en pigg syra. Eftersmaken är lång. Servera vid 8–10 grader till fisk, skaldjur och vegetariska rätter.

Fler viner från Spanien och Uruguay

Paco & Lola Albariño

179 kr (BS)

Läs mer

Paco & Lola No 12 Albariño

149 kr (BS)

Läs mer

Finca Montepedroso Verdejo

149 kr (BS)

Läs mer

Viña Bujanda Gran Reserva 2014

279 kr

Läs mer

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

199 kr

Läs mer

Garzón Reserva Tannat

149 kr

Läs mer

Fler druvskolor och annat vin- och matrelaterat