Så gör du bra espresso hemma (till och med perfekt!)

En perfekt espresso har rätt bryggtid, rätt dosering och en krämig, tät och fast crema med små bubblor som täcker hela ytan med lätt marmorerad färg. Smaken ska vara balanserad med en lång eftersmak. Avancerat? Lugn, bara följ vår brygguide så kommer det gå bra!

Vi har tidigare skrivit om espresso på svenska och hur du får en perfekt crema, listat tipsen som gör dig till en bättre hemmabarista och också guidat till sex klassiska espressodrycker. Därför är det nu hög tid att vi går igenom hur du gör en bra espresso hemma. Eller faktiskt en perfekt espresso. Så fram med den lilla (förvärmda) koppen eller glaset och gör dig redo för ”the basics” gällande malning, dosering, tampning och bryggning av din espresso.

LÄS OCKSÅ: Same same but different – familjen espresso, lungo och ristretto

5 steg till en perfekt espresso

Det finns inga genvägar till en bra espresso, men med lite övning så fixar du det!

1. Förvärm maskinen – Starta espressomaskinen med handtagen på plats i sina respektive hållare/grupper.

2. Mal färska hela bönor – Helst ska det inte gå mer än fem minuter mellan malning och bryggning för bästa smak. Satsa på lite mer finmalet kaffe än till bryggmalet kaffe.

3. Fyll portafiltret – Dosera 7–9 gram färskt, finmalet kaffe till en enkel espresso och 14–18 gram till en dubbel espresso i filterhållaren/handtaget (beroende på om du gör en enkel eller dubbel espresso använder du olika handtag som rymmer mindre eller mer kaffe).

4. Tampa/packa lagom – Tampning innebär att du trycker till det finmalda kaffet för att vattnets rinntid ska bli optimal. Det gör du plant och jämnt med en tamper. Har du en personvåg kan du ”tampträna” på den för rätt tryck på cirka 15 kilo.

5. Brygg espresson på tid – Sätt fast handtaget med kaffe i espressomaskinens hållare/grupp och placera en förvärmd kopp/litet glas nedanför. Sätt i gång vattnet och låt det rinna igenom vid en temperatur på 88–92 grader. En enkel espresso ska ta 20–30 sekunder att brygga (ta tid om du vill) och resultera i 30 milliliter. För en dubbel espresso gäller samma bryggtid, men 60 milliliter färdig mängd. Maskinens tryck ska ligga på 9 bar.

Då är det upp till bevis! Är creman krämig, tät och fast med små bubblor som täcker hela ytan med en jämn och nötbrun färg? Smakar espresson bra? Perfekt rent utav? Grattis!

Viktigt vetande

Håll alltid espressomaskinen och övriga redskap rena och fräscha då smutsig utrustning är en av flera faktorer som riskerar att påverka smaken negativt på din espresso. Några andra är gammalt kaffe, för fin/grov malningsgrad, för lite eller för mycket kaffe, för lös eller hård tampning, för kallt eller varmt vatten, för kort eller lång bryggtid och fel tryck.

Skumma mjölk till espresso
Cappuccino, caffè macchiato eller kanske en cortado? Vilken är din favorit bland espressodrycker med krämigt skummad mjölk eller växtdryck?

Skumma mjölk till espresso

Med utgångspunkt i en bra espresso kan du göra otaliga sorters espressodrycker med skummad mjölk. Så här skummar du bäst med ånga från espressomaskinen:

  • Använd färsk och kylskåpskall mjölk, standardmjölk eller så kallad baristamjölk ger krämigast resultat, men lättmjölk går också bra.
  • Fyll en lagom stor, rengjord kanna till cirka en tredjedel med mjölk.
  • Vinkla ned ångröret mot gallret på espressomaskinen och vrid på ångan för att spola ut eventuell kondens inuti röret (annars kommer vattnet ner i mjölken). Vrid av ångan och placera därefter ångpipen precis under ytan på mjölken. Du har kanske sett att baristor lutar kannan lite utåt, gör gärna det du med.
  • Vrid på ångan igen och se till att den roterar mjölken. Du hör ett svagt fräsande ljud (låter lite som att riva itu ett papper). Värm mjölken till 60–70 grader, inte mer. Håll kannans handtag med ena handen och placera den andra handen på kannans utsida. När den börjar bli för varm att hålla i vrider du av ångan och lyfter upp ångmunstycket.
  • Knacka kannan i bordet för att ta bort stora bubblor. Rotera sedan mjölken i kannan för att fördela luften. Den skummade mjölken ska vara som lättvispad grädde i konsistensen.

Visste du att…
Växtbaserade drycker skummar du inledningsvis på samma sätt som vanlig mjölk, men de kan kräva lite mer varsam hantering då många av dem är känsligare för hög temperatur och reagerar snabbare. En för varm och för hårt skummad växtdryck kommer inte att blanda sig med kaffet. Bäst är att använda en växtbaserad dryck anpassad för skumning, vilket brukar framgå på förpackningen, exempelvis att det står ”barista” på den.

100 procent hållbart certifierad espresso

En perfekt espresso börjar med ett gott espressokaffe av hög kvalitet. I vår värld är det alltid gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Färska, hela bönor gör smakmässigt störst skillnad på slutresultatet.

Två av Arvid Nordquists fyra espressoblandningar i dagligvaruhandeln är ekologiska och Fairtrade-märkta – mjuka, balanserade Espresso Molto med toner av kakao och nötter samt fruktiga, nötiga Espresso Giusto, varsamt rostat för en mjukt kryddig och nötig karaktär med toner av karamell. Testa gärna denna i en vegansk cappuccino med skummad havredryck!

Har du en förkärlek för en espresso med kraft, krut och mörkt chokladiga inslag är Espresso Nero eller Espresso Buono båda utmärkta val. Det senare espressokaffet kommer i en större förpackning och är särskilt framtaget för att kunna njuta av flera gånger om dagen, varje dag.

Quality Manager Marcus Burman tipsar:

Hitta favoriten till din espresso

Espresso Molto

Läs mer

Espresso Giusto

Läs mer

Espresso Nero

Läs mer

Espresso Buono

Läs mer

Nog om espresso – vad sägs om lite vin?