7 klassiska kaffedrycker med espresso som bas

Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado, och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sju klassiska kaffedrycker med espressobas och tipsar om två espressobaserade drinkar samt en snabb dessert med espresso och vaniljglass.

Kaffevärlden är enorm och det finns otaliga sätt att variera din vanliga kopp kaffe, särskilt med espresso som bas. Men det är lätt att känna sig vilsen framför menytavlan på kaféet eller kaffebaren. Det är också lätt att alltid välja samma espressobaserade kaffedryck.

SE ÄVEN: Espresso på svenska och hur du får en perfekt crema

Här berättar vi mer och listar fem kaffestinna italienare, en spanjor, en australiensare (eller ska det vara nya zeeländare?!) och lär dig att en gång för alla skilja en cortado från en caffè macchiato. Kanske testar du något nytt nästa gång!

7 espressobaserade kaffedrycker 

1. Espresso
Italienarnas favoritkaffe är liten, stark och snabb. En perfekt espresso ska ta 20–30 sekunder att brygga och ha en jämn crema. Espresson kan vara enkel eller dubbel och finns också som ristretto (betyder förminskad/krympt på italienska och bryggs med ungefär halva mängden vatten) samt lungo (där mer vatten får extrahera genom samma mängd kaffe).
Proportioner: 1/1 espresso

2. Caffè Macchiato
Macchiato betyder fläckad på italienska. Som sådan har den enkla eller dubbla espresson en ”fläck” av skummad mjölk på toppen, vilket ger espresson en något rundare smak. Samtidigt är caffè macchiato den mest intensiva av alla espressodrycker med mjölk. Beställer du en latte macchiato får du det motsatta – mycket skummad mjölk och lite espresso på toppen.
Proportioner: 1/1 espresso + en liten mängd varm skummad mjölk

3. Cappuccino
Många italienare håller fast vid att cappuccino traditionellt sett är en frukostdryck som endast får drickas på förmiddagen fram till klockan 11. Färre har anammat traditionen i länder utanför Italien, Sverige inkluderat. Mjölkskummet ska vara tätt, krämigt, glansigt och utan synliga bubblor. Att dricka en cappuccino ska kännas ”smooth” rakt igenom.
Proportioner: 1/3 espresso + 1/3 varm mjölk + 1/3 skummad mjölk

RECEPTTIPS: Så gör du en vegansk cappuccino på baristans vis

4. Cortado
Se där – en spanjor bland italienarna! Cortado är spanska för ”att skära”, men om det är i betydelsen att den varma mjölken reducerar/skär ner på kaffets syrlighet eller att kaffet är skuret/uppblandat råder det delade meningar om. Resultatet landar någonstans mellan en caffè macchiato och en cappuccino, men en cortado ska ha ett mindre fluffigt mjölkskum än de italienska kusinerna. Gibraltar är namnet på en amerikansk cortado-tolkning.
Proportioner: 1/2 espresso + 1/2 skummad mjölk

5. Caffè Latte
Nej, caffè latte är inte samma sak som fransmännens café au lait. Den senare görs med bryggkaffe och betyder kort och gott ”kaffe med mjölk”. Caffè latte innehåller mer mjölk än en cappuccino och serveras i glas. Ofta med så kallad lattekonst eller latte art i det krämiga mjölkskummet, som baristor kan tävla i.
Proportioner: 1/5 espresso + 3/5 varm mjölk + 1/5 skummad mjölk

6. Caffè Americano
Denna “amerikanska” kaffedryck är mest lik vårt bryggkaffe, grovt jämfört. Caffè Americano är en svart kopp kaffe född i Italien och Frankrike under andra världskriget, när amerikanska soldater spädde ut sin espresso med hett vatten för att på så vis få ett kaffe som liknade det de var vana vid hemifrån. Drycken följde med hem till USA och resten är historia.
Proportioner: 1/3 espresso + 2/3 hett vatten

LÄS MER: Lär dig mer om hur amerikanerna föredrar sitt kaffe

7. Flat white
Efter att den första espressomaskinen anlände till Australien på 1930-talet började invånarnas passion för kaffe att växa. Här är det varken caffè latte eller cappuccino som gäller, utan flat white. Det är som en något starkare version av caffè latte, med en större andel espresso och en mindre andel mjölkskum. Serveras ofta i en stor kopp. Thanks mate!
Proportioner: 1/3 espresso + 2/3 varm skummad mjölk

Visste du att…
Både australiensarna och nya zeeländarna säger sig ha uppfunnit flat white. Vem som har rätt att ta åt sig äran förblir oklart, men som namnet skvallrar om ska mjölkskummet vara ganska ”platt”.

Espresso i drinken (och desserten!)

Att det finns många olika espressobaserade kaffedrycker och varianter av dessa har du nog fått kläm på vid det här laget, men vad vet du om espressobaserade drinkar?

1. Espresso Martini

När du inte vill välja mellan kaffe och en drink är det läge att slå till på en Espresso Martini. Denna eleganta cocktail skapades under tidigt 1980-tal i London när en supermodell (vissa menar att det var Naomi Campbell, andra att det var Kate Moss) gick in på en bar och bad om något som skulle ”wake her up and mess her up”.

Grunden i en Espresso Martini är alltid espresso, sedan kan spritsort variera. Vill du dricka den på italienskt vis ska din Espresso Martini toppas med tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Här hittar du vårt recept på den populära espressodrinken!

2. Espresso Tonic

Om Espresso Martini uppfanns i London har vi faktiskt ett svenskt mikrorosteri att tacka för blandningen av espresso, tonic water och is. Drinken föddes i Helsingborg 2007 och blev omnämnd i ansedda tidningar som New York Times och The Guardian för att kort därefter plockats upp av kaffebarer, vanliga barer och krogar världen över.

I sitt ursprung hette drinken Kaffe & Tonic och ibland kallas den också för Coffee Tonic. I baristan Linnea Vannesjös recept på kaffe tonic använder hon ett cold brew-koncentrerat baserat på det ekologiska ljusrostade kaffet Blond, vilket passar utmärkt då den ljusare rostningen får bönornas blommiga, eleganta citrustoner att skina igenom.

3. Affogato

Häll läsk ovanpå en kula vaniljglass och du har gjort en float, som vissa av oss kanske minns från sin barndom. En affogato görs på samma sätt, fast betydligt mer sofistikerat med espresso i stället för läsk. Vi pratar trots allt italienskt kaffehantverk.

Affogato betyder ”dränkt”, vilket är exakt vad som sker med en kula vaniljglass när du häller nybryggd espresso ovanpå. Affogaton kan spetsas med likör, cognac eller whisky och är det perfekta valet när du inte vill välja mellan kaffe, drink eller dessert. Här är receptet!

Fler koppar kaffe att förfina konsten inom