Så väljer du malningsgrad för hela kaffebönor

Med hela kaffebönor har du alltid nära till rika doft- och smakupplevelser. Investera i en bra kvarn och anpassa sedan malningsgraden från extra fint till nära grovmalet beroende på hur du vill brygga ditt kaffe just för stunden. Här är några handfasta grundprinciper.

Vi ska strax berätta hur du maler ditt eget kaffe till olika bryggmetoder, men först några ord om själva kvarnen du ska mala kaffet med.

Hela kaffebönor
Bara doften av färskmalet kaffe är en anledning att välja hela bönor. Foto: Arvid Nordquist

Investera i rätt kaffekvarn

Mormor eller farfars välanvända manuella kaffekvarn med vev i all ära, men tyvärr är den sällan särskilt ändamålsenlig nuförtiden (men snygg som inredningsdetalj, det ska den ha cred för ändå!). Välj i stället en manuell kvarn av ett nyare snitt eller en elektrisk kaffekvarn av hög kvalitet, som är utrustad med platta eller koniska malskivor, för att få ut det mesta av dina hela bönor.

LÄS OCKSÅ: Kaffeodling som bidrar till en mer jämställd värld

Se din kvarn som en investering. Du vill kunna kontrollera malningsgraden och få ett jämnt resultat, vilket enklare modeller som ofta är utrustade med knivar eller roterande blad inte klarar av. Kvaliteten spelar roll, spana därför efter en kvarn kring tusenlappen och uppåt.

Från extra fint till (nästan) grovmalet

En av fördelarna med hela bönor som du maler själv är att du kan använda samma (favorit)kaffe till olika bryggmetoder. Tumregeln är att ju kortare extraktionstid, det vill säga tiden som kaffet är i kontakt med vattnet, desto mer finmalda bönor behöver du. Kaffets volym spelar också roll för vilken malningsgrad som lämpar sig bäst.

Mokabryggning – extra finmalet

När du använder mokabryggaren ska kaffet malas nästan lika fint som florsocker och sedan packas lätt i filtret på bryggaren. Kännetecknande för den här bryggmetoden är att kaffet blir starkt och smakrikt; som en espresso utan crèma. Förkoka gärna vattnet innan du häller i det i bryggaren. Då får du igång bryggningen snabbare, vilket gör mycket för smaken.

LÄS MER: Hellre göra espresso? Vi guidar dig till en perfekt crèma

Elektrisk kaffebryggare – finmalet

Mal bönorna till den klassiska, elektriska kaffebryggaren i en grovlek liknande strösocker, alltså finmalet. Smaken på kaffet påverkas av flera parametrar, bland annat vilken bryggare du har, hur ofta du rengör den samt hur du doserar och med vad. Beräkna 7 gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten. Mer än så riskerar att ge ett (för) beskt kaffe. För ett starkare kaffe – byt till ett mörkare rostning i stället för att ta för mycket.

LÄS OCKSÅ: Receptet på riktigt gott bryggkaffe – baristamästaren guidar

Presskanna – strax under grovmalet

Ett populärt och enkelt sätt att göra riktigt gott kaffe är att använda en presskanna. Mal bönorna till presskaffet i en grovlek liknande rårörsocker. Vattnet häller du på direkt från en vattenkokare, vilket försäkrar en tillräckligt hög temperatur. Beräkna en skopa (7 gram malet kaffe) per deciliter vatten och en bryggtid på 3–4 minuter.

Så länge håller hela kaffebönor

Kaffe är en färskvara som börjar oxidera och tappa aromämnen i samma sekund som förpackningen bryts. En öppnad förpackning hela bönor håller cirka tre veckor, därefter har kaffet förlorat så pass många aromer och påverkats av syre på ett sätt som ger en betydligt försämrad smakkvalitet. Var därför noga med att återförsluta förpackningen efter varje tillfälle och förvara den i en lufttät burk.

Slutligen – för bästa smak och resultat – mal bara den mängd kaffe som går åt för stunden.

Hela bönor kontra hela bönor till espresso

När du står vid butikshyllan och ska köpa hela kaffebönor kanske du undrar vad som skiljer ”vanliga” hela bönor från de paket med hela bönor som det står espresso på.

– Det som skiljer dem åt är att blend och rostning är anpassad till olika bryggmetoder. För espresso används ursprung och arter av kaffe som ger en större kropp. Bönorna rostas också traditionellt sett mörkare. Andra hela bönor är tänkta att malas framförallt till bryggkaffe, förklarar Marcus Burman, kvalitets- och inköpsassistent på Arvid Nordquist.

Hela bönor inom bryggkaffe är mer olika varandra sinsemellan än hela bönor för espresso. Det beror på att preferensramen kopplat till blend och rostning skiljer sig mer från person till person i den förstnämnda kategorin. Men det är så klart fritt fram att experimentera.

- Ja, det går utmärkt att använda hela bönor tänkta för espresso till bryggkaffe och vice versa, men smakerna skulle kanske inte bli lika välanpassade som vi har skapat dem till att smaka, säger Marcus Burman.

6 hela bönor att botanisera bland

Extra mörkrost – kraftfull & balanserad

Läs mer

Mellanmörk – fruktig & nötig

Läs mer

Mörkrost – kraftfull & kryddig

Läs mer

Mellanmörk – generös & fruktig

Läs mer

Extra mörkrost – nyansrik & fyllig

Läs mer

Mellanrost – frisk & fruktig

Läs mer

Fler ”skolor” och guider att upptäcka