Finlands nationaldryck ”Lonkero” i tre olika utföranden

Det finns en uppsjö olika blanddrycker och färdiga cocktails på burk – men först ut var ginbaserade Original Long Drink från finska Hartwall. Historien tar sin början i och med sommar-OS 1952 i Helsingfors och i dag finns ”Lonki” både som alkoholfri och med smak av apelsin på den svenska marknaden. Sommaren 2022 firar drycken 70 år, värt en skål!

Den läskande blandningen av finsk premiumgin och grapefruktsoda var aldrig tänkt att bli en långkörare på blandsdryckshyllan. Allt började sommaren 1952 när turen för första gången hade kommit till Finlands huvudstad Helsingfors att arrangera de olympiska spelen.

LÄS OCKSÅ: Londons stolthet – från ett modernt bryggeri med tradition

Då det fanns en oro bland de lokala restaurangerna att inte kunna betjäna alla tillresta, törstiga gäster kom bryggeriföretaget Hartwall på den innovativa idéen att ta fram en färdigblandad cocktail på burk – snabb att servera, redo att drickas.

Drinktips Original Long Drink
Testa gärna att servera Original Long Drink med massa is, färsk grapefruit, en nypa stött batak- eller burmesisk blompeppar (går att beställa via @thepepperquest – rosépeppar funkar utmärkt med!) och en rosmarinkvist. Foto: @badassfoodstories

Världens första cocktail på burk

Original Long Drink gjorde stor succé under sommar-OS och finländarna blev själva så kära i drycken att produktionen har fortgått sedan dess. Samtidigt banade den väg för en helt ny kategori av färdigblandade drinkar. I dag är det den mest sålda blanddrycken i Finland där den bär smeknamnet ”Lonkero” eller ”Lonki”.

Sedan 2015 finns Original Long Drink på Systembolaget i Sverige. I maj 2021 lanserades alkoholfria Original Long Drink 0,0% i dagligvaruhandeln och sedan senhösten samma år finns en orangerandig smakvariant med uppfriskande apelsin. Den färdigmixade gindrinken har också gästspelat hos The Bishops Arms, en kedja gastropubar med starka brittiska inslag.

Tips!
Häll valfri Original Long Drink i iskubsformar eller istärningspåsar. Ställ in i frysen minst 6 timmar. Lägg iskuberna i en blender eller matberedare och mixa till en slushig konsistens. Fördela i glas och servera genast. Stänk eventuellt över några droppar citronjuice.

Symbolen för årets gråaste dag

Finland är ett av de gladaste länderna i världen, men också ett av de länder i Europa med gråast väder. Därför är det kanske inte så konstigt att finnarna inte har haft någon egen färgglad tradition motsvarande exempelvis irländarnas gröna Saint Patrick’s Day.

Men det var innan Hartwall instiftade ”The Greyest Day of the Year” och sedan 2018 firas den gråaste dagen på året andra lördagen i november varje år. För det gråa nationalvädret är något att vara stolt över. Och vad passar bättre än att fira med en välkyld ”Lonkero”!

The Greyest Day of the Year
Den 17 november 2018 instiftade Hartwall ”Vuoden harmain päivi”, årets gråaste dag. Dagen firades med ett stort event centrerat runt Allas Sea Pool i Helsingfors.

Kyl, servera och njut

Original Long Drink 5,5%
nr 88683, 24,90 kr + pant (burk), nr 50008, 26,50 kr (flaska, BS)

Original Long Drink är en söt och fruktig blanddryck gjord på finsk premiumgin och grapefruktsoda. Doft och smak uppvisar en tydlig karaktär av grapefrukt med inslag av citron, enbär och örter. Produktionen sker fortfarande enligt originalreceptet från 1952.

Original Long Drink 0,0%
Priset varierar från butik till butik

Som svar på marknadens efterfrågan finns också en alkoholfri variant av Original Long Drink. Blanddrycken har en söt och fruktig smak med inslag av grapefrukt, citron och ginarom. Du hittar den i dryckeshyllan på Ica, Coop, Willys, Hemköp och Tempo.

Original Long Drink Orange 5,5%
nr 54098, 24,90 kr + pant (BS)

Skåda den senaste varianten i orangerandig kostym där den traditionella ginbaserade drycken har uppdaterats med frisk smak av apelsin. Original Long Drink Orange finns i Systembolagets beställningssortiment. Servera väl kyld som aperitif – gärna i cocktailglas!

Cocktail "GT style" med ingefära, mynta och citron
Original Long Drink är färdigblandad och klar, men det utesluter inte att du förstärker smakerna i en cocktail med ingefärssockerlag, grapefruktjuice, färskpressad citron och mynta. Foto: Petter Bülling

Finlands största bryggerikoncern

Det marknadsledande finska familjeföretaget Hartwall grundades 1836 av Victor Hartwall. Verksamheten var först inriktad på mineralvatten, men i takt med en ökad efterfrågan under 1900-talets början och industrialiseringens framfart skiftades fokus.

Hartwalls bryggeri är beläget i Lahtis, drygt 10 mil nordöst om huvudkontoret i Helsingfors. Sortimentet spänner mellan öl (däribland lagerölen Lapin Kulta), cider, blanddryck och läsk.

Artiklar om andra typer av dryck