Rosévin från Côtes de Provence och Languedoc-Roussillon

I rosévinets vagga Côtes de Provence står vinstockarna stadigt i medelhavssluttningarna och det är aldrig långt till en vacker vingård som Château de Berne med prisad vinmakare, Guide Michelin-listad finkrog och 5-stjärnigt spahotell. Men det är hos grannen, världens största vinregion Languedoc-Roussillon, som vi hittar Sveriges mest sålda rosévin.

Vi förstår om du är nyfiken på vilket Sveriges mest sålda rosévin är, ett vin som också har utsetts till ett av de mest prisvärda i sin kategori på Vinordic Wine Challenge flera gånger om. Vi kommer dit, men först ska vi resa till Provence, där vi hittar en annan svensk favorit bland roséerna på systembolagshyllan. 

LÄS OCKSÅ: Mer än bara till prat – så kombinerar du rosévin till mat

På besök i rosévinets vagga

Säg rosévin och många får kanske upp bilden av lavendelblå fält i Provence i södra Frankrike och ett glas ljust laxrosa vin på en beach club i Saint Tropez på franska Rivieran, Côte d’Azur. Provence sträcker sig från de soldränkta slätterna kring Les Baux De Provence i nordväst till sydsluttningarna ner mot Medelhavet där den nyckfulla mistralvinden ger druvorna svalka.

Côtes de Provence
Landskapet i Provence präglas av vinrankor i långa rader och de tillhörande skyltarna – ”Dégustation – Vente!”, som översatt blir ”Avsmakning, vin till försäljning!”.

Det var i Provence som rosévinet än gång föddes rent tekniskt och vann i popularitet för känslan av glamorös dekadens. Regionens roséstil spred sig sedan till hela Frankrike och vidare ut i världen. AOP Côtes de Provence, en av tre huvudsakliga appellationer i området, tillverkar runt tre fjärdedelar av allt vin i Provence och nästan nittio procent är rosé.

En lockande destination i sig

För vinturister i Côtes de Provence är Château de Berne mellan Lorgues och Flayosc i departementet Var ett populärt stopp. Dela en flaska sval rosé till lunchen på uteserveringen La Terrasse de Berne i skuggan av palmer och plataner eller checka in på det femstjärniga hotellet och ät på finkrogen Le Jardin de Berne. Värd en omväg i sig, enligt Guide Michelin.

Till hotellet hör den lyxiga spa-anläggningen The Cinq Mondes Spa med både inomhuspool och infinity pool med utsikt över vinodlingar och olivlunder. Är du intresserad av antikviteter tajmar du ditt besök på vinslottet med den månatliga antikmässan som hålls på ägorna. Ja, förutom att besöka vinkällarbutiken och botanisera i utbudet av rött, vitt och rosé så klart.

Château de Berne
Château de Berne erbjuder viner av högsta kvalitet, men också en avkopplande vistelse för den som väljer att boka ett av de 27 rummen på det femstjärniga hotellet.

Prisad vinmakare med terroir i fokus

Château de Berne har gjort vin sedan 1750. Centralt i vinmakningen är att värna om och framhäva det ursprungstypiska från naturen för att ta fram det bästa ur varje druvsort med expertis och disciplin som ledord.

Château de Bernes viner har belönats med inte mindre än 30 utmärkelser och priser i några av världens mest prestigefulla vintävlingar (scrolla ner för att läsa om den senaste årgången av deras rosévin i ny design, som du hittar i Systembolagets ordinarie sortiment).

Alexis Cornu
Alexis Cornu på Château de Berne har på senare år kammat hem 16 guldmedaljer och 12 vinbetyg över 90 poäng, vilket gör honom till den mest prisade vinmakaren i hela Provence.

Frankrikes bästa vinkooperativ

Det görs givetvis inte franskt rosévin endast i Provence. Västerut, fortsatt i söderläge med en lång kuststräcka längs Medelhavet, ligger Languedoc-Roussillon. Regionen kallas för vinets vagga och är till och med världens största vinregion. Volymmässigt slår den Provence på fingrarna när det kommer till rosévin, även om stilen ofta är lik den provencalska.

RECEPT: Två enkla tilltugg till ditt val av franskt (eller argentinskt!) rosévin

Languedoc-Roussillon är hem för många högkvalitativa söta viner och starkvin, men det händer numera mycket spännande på den övriga vinfronten, inte minst hos ett av världens 50 mest kända varumärken inom vin – Foncalieu.

Foncalieu är ett vinkooperativ grundat 1967 i Languedoc. Kooperativet består av cirka 650 passionerade odlare inriktade på att skapa moderna, fruktdrivna och välgjorda viner för en bred publik. Det bedrivs ett omfattande hållbarhetsarbete längs hela produktionskedjan och Foncalieu gör också ekologiskt certifierade viner.

Languedoc-Roussillon
Landskapet i Languedoc-Roussillon brukar beskrivas som en mosaik av olika sorters jordmån och klimatzoner. En underbar lekplats för en vinmakare. Foto: Shutterstock

Rosévinsexpert och svensk storsäljare

Rosévin utgör 37 procent av Foncalieus totala vinproduktion. Det motsvarar cirka 5 procent av allt rosévin som produceras i Languedoc. År 2012 utsågs kooperativet till Frankrikes bästa, vilket säger en hel del i ett så pass anrikt och omfattande vinland med tuff konkurrens.

Syrah är en blå kvalitetsdruva som används till rosévin i Languedoc i allmänhet och till Foncalieus ljust rosa storsäljare på den svenska marknaden i synnerhet. Ungefär var tionde såld liter rosévin på Systembolaget är tappat på en flaska eller box märkt med Puy Chéri. Vid bytet till årgång 2020 har vinet fått en uppdaterad design som skimrar i roséguld.

Franska grannar i rosévinsland

Berne Inspiration
Nr 2607, 139 kr

Ljust rosa rosévin från den högkvalitativa producenten Château de Berne i Côtes de Provence. Vinet är gjort på en blandning av de blå druvorna grenache och cinsault. Doften bär toner av persika, aprikos, röda vinbär och örter. Paletten är frisk och fyllig med en välbalanserad syra och lång eftersmak. Servera vid 8–10 grader som sällskapsdryck, till fisk- och kycklingrätter, salade nicoise, socca eller varför inte till den sydfranska specialiteten pissaladière?

Puy Chéri Syrah Rosé
Nr 2209, 79 kr/nr 2209, 229 kr (BiB)

Här ser du Sveriges mest sålda rosévin, klassat som ett superfynd i Dina viner och ett fynd i både Expressen och Allt om Mat. Vinet har också prisats flera år i rad i Vinordic Wine Challenge. Det är gjort på 100 procent syrah. Doften är frisk med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga hallon- och örttoner samt en syra i balans. Servera vid cirka 8 grader som sällskapsdryck, till rätter med fisk, skaldjur eller kyckling, kryddstark mat och gärna till buffébjudningen.

5 bubblande roséer (och en stilla argentinare)

Bollinger Rosé

659 kr

Läs mer

Ayala Rosé

529 kr

Läs mer

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

189 kr

Läs mer

Oddbird Sparkling Rosé

94 kr

Läs mer

KWV Cuvée Rosé

69 kr

Läs mer

Argento Rosé (box)

199 kr

Läs mer

Mer Frankrike och vidare ut i vinvärlden