6 klassiska kaffedrycker med espresso som bas

Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado, och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sex klassiska kaffedrycker med espressobas och tipsar om ytterligare tre att testa när andan faller på (varav en med vaniljglass och en drink!).

Kaffevärlden är enorm och det finns otaliga sätt att variera din vanliga kopp kaffe, särskilt med espresso som bas. Men det är lätt att känna sig vilsen framför menytavlan på kaféet eller kaffebaren. Det är också lätt att alltid välja samma espressobaserade kaffedryck.

LÄS MER: 5 tips som gör dig till en vassare hemmabarista

Här berättar vi mer om fem kaffestinna italienare och en spanjor, och lär dig att en gång för alla skilja en cortado från en caffè macchiato. Vi tipsar också om tre andra espressobaserade kaffedrycker att hålla utkik efter. Kanske testar du något nytt nästa gång!

LÄS OCKSÅ: Espresso på svenska och hur du får en perfekt crema

6 espressobaserade kaffedrycker 

1. Espresso
Italienarnas favoritkaffe är liten, stark och snabb. En perfekt espresso tar 20–30 sekunder att brygga och ska ha en jämnt "solbränd" crema. Den kan vara enkel eller dubbel och finns också i varianterna ristretto (betyder "förminskad/krympt" och bryggs med halva mängden vatten) och lungo (där mer vatten får extrahera genom samma mängd kaffe). 
Proportioner: 1/1 espresso

2. Caffè Macchiato
Macchiato betyder märkt eller fläckad på italienska. Som sådan har espresson en mindre mängd skummad mjölk på toppen, vilket gör detta till den mest intensiva av alla espressodrycker med mjölk. Beställer du en latte macchiato får du det motsatta – mycket skummad mjölk och lite espresso på toppen. 
Proportioner: 1/1 espresso + en klick skummad mjölk

3. Cappuccino
Många italienare håller fast vid att cappuccino traditionellt sett är en frukostdryck som endast får drickas på förmiddagen fram till klockan 11. Färre har anammat traditionen i länder utanför Italien, Sverige inkluderat. Mjölkskummet ska vara tätt, krämigt, glansigt och utan synliga bubblor. Att dricka en cappuccino ska kännas ”smooth” rakt igenom.
Proportioner: 1/3 espresso + 2/3 skummad mjölk

LÄS MER: Så gör du en vegansk cappuccino på baristans vis

4. Cortado
Se där – en spanjor bland italienarna! Cortado kommer från det spanska verbet cortar som betyder ”att skära”, men om det syftar till att den varma mjölken "skär ner" på kaffets syrlighet eller att kaffet är skuret (alltså uppblandat) råder det delade meningar om. Oavsett landar resultatet någonstans mellan en caffè macchiato och en cappuccino. Gibraltar är en populär amerikansk cortado-tolkning.
Proportioner: 1/2 espresso + 1/2 skummad mjölk

5. Caffè Latte
Nej, caffè latte är inte samma sak som fransmännens café au lait. Den senare görs med bryggkaffe och betyder kort och gott ”kaffe med mjölk”. Caffè latte innehåller mer mjölk än en cappuccino och serveras i glas. Ofta med så kallad lattekonst eller latte art i det krämiga mjölkskummet, som baristor kan tävla i.
Proportioner: 1/5 espresso + 3/5 varm mjölk + 1/5 mjölkskum

6. Caffè Americano
Denna “amerikanska” kaffedryck är mest lik vårt bryggkaffe, grovt jämfört. Caffè Americano är en svart kopp kaffe född i Italien och Frankrike under andra världskriget, när amerikanska soldater spädde ut sin espresso med varmt vatten för att på så vis få ett kaffe som liknade det de var vana vid hemifrån. Drycken följde med hem till USA och resten är historia.
Recept: 1/2 espresso + 1/2 varmt vatten

LÄS MER: Lär dig mer om hur amerikanerna föredrar sitt kaffe

Fler espressobaserade kaffedrycker

Det finns många olika espressobaserade kaffedrycker och varianter av dessa. Många länder gör sina egna tolkningar och utvecklar ständigt kaffekulturen. Här är tips på ytterligare tre espressobaserade kaffedrycker.

1. Flat white

Efter att den första espressomaskinen anlände till Australien på 1930-talet började invånarnas passion för kaffe att växa. Australiensarna ser i dag kaféet som ett tredje rum, en plats vid sidan av hemmet och arbetet, där du har ditt sociala liv och där baristan vet exakt hur du vill ha ditt kaffe.

Här är det varken caffè latte eller cappuccino som gäller, utan flat white. Det är som en något starkare version av caffè latte, med en större andel espresso och en mindre andel mjölkskum. Serveras ofta i en stor kopp. Thanks mate!

2. Affogato

Minns du när det var populärt att hälla läsk på vaniljglass och göra en så kallad float? En affogato görs på samma sätt, fast betydligt mer sofistikerat. Vi pratar trots allt italienskt kaffehantverk.

Affogato är italienska för dränkt och innebär att du häller en espresso på en kula vaniljglass, i en och samma kopp. Affogaton kan spetsas med likör, cognac eller whisky och är det perfekta valet när du inte vill välja mellan kaffe och dessert.

3. Espresso martini

När du inte vill välja mellan kaffe och en drink är det läge att slå till på en espresso martini. Denna eleganta cocktail skapades under tidigt 1980-tal i London när en supermodell gick in på en bar och bad om något som skulle ”wake her up and mess her up”.

Grunden är alltid espresso, sedan kan spritsort variera. Vill du dricka den på italienskt vis ska din espresso martini toppas med tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek.

Lär dig något om vin också