Januari, februari och mars – temadagar för druvor och dryck 2022

Med SMAKAs kalendarium får du koll på när det är dags att hylla din favoritdruva, en särskild vinstil, en drink eller andra drycker lite extra. Under årets första kvartal säger vi bland annat grattis till Vinets dag, Open That Bottle Night och Riesling Day. Vi listar också den relativt okända Champagne and French Fries Day – och smoothiens dag!

Jämfört med alla matdagar under året får dryckesdagarna alldeles för lite uppmärksamhet, tycker vi. Det råder vi bot på med SMAKAs kalendarium där vi samlar dessa kvartalsvis. Först ut är temadagar för specifika druvsorter och olika drycker i januari, februari och mars 2022.

Vissa temadagar är ”officiella” och internationellt uppmärksammade, andra nationella eller högst lokala. Det tillkommer också nya temadagar vartefter åren går och när det händer så fyller vi på med dem här. Se det som ett sätt att prova nya viner och andra drycker samtidigt som du kanske lär dig något nytt om en viss druva, vinstil eller annat.

2022 inleds med en ny och därmed relativt okänd temadag för en riktig superkombination mellan vin och mat. Det handlar om champagne och pommes frites!

Temadagar för dryck i januari, februari och mars 2022

10 januari – International Champagne and French Fries Day

Champagne har en egen dag, pommes frites likaså, men först 2021 fick kombinationen en internationell temadag. Internationella champagne och pommes frites-dagen instiftades av de Greklandsbaserade sommelierna Anna Maria Kambourakis och Kleopatra Bright som båda är besatta av giftermålet mellan champagnens höga, friska syra och krämiga mousse och den feta, salta och friterade potatisen. Väl värt att prova minst en gång i livet!

4 lyxiga champagner

Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 509 kr
Bollinger Special Cuvée Brut Magnum, nr 7418, 1 199 kr
Bollinger Rosé, nr 7755, 659 kr
Ayala Brut Nature, nr 81438, 479 kr

LÄS OCKSÅ: Guide till olika sorters champagne med bröderna Larsson

Saint Vincent

22 januari – Vinets dag

En rad olika skyddshelgon vakar över världens vinodlare, men just denna dag handlar om helgonet och martyren Saint Vincent av Zaragoza från Aragonien i nordöstra Spanien. Till hans ära arrangeras vinprovningar och storslagna vinfestivaler i många vinproducerande länder. För ett tiotal år sedan blev vinets dag en officiell temadag i Sverige – givetvis på Vincents namnsdag. Varför inte slå på stort och arrangera en egen vinprovning?

3 tips till vinets dag

Artesano de Argento White Malbec Organic Fairtrade, nr 2622, 99 kr
Candidato Ecológico Tempranillo, nr 22335, 69 kr
NYHET! KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc 2021, nr 2321, 139 kr

1 februari – International Furmint Day

Fira en underskattad temadag för en underskattad grön druva! Furmint heter den och är en av Ungerns mest betydelsefulla. Kanhända har du druckit den i en ungersk ädelsöt Tokajer. Då är det extra spännande att utforska detta mångsidiga halvsyskon till chardonnay och riesling i ett torrt vitt vin. Lätt och friskt, vulkaniskt, fatlagrat eller varför inte mousserande? Ungrarna firar inte bara furmint-dagen utan faktiskt Furmint February, hela månaden lång!

2 februari – Smoothiens dag

USA firar smoothiens dag den 21 juni och Global Smoothe Day infaller den 3 oktober. I Sverige lanserades smoothiens dag den 2 februari 2015 inom ramen för projektet ”En sockersmart skola”. Syftet är att balansera upp alla ”sockerdagar” i årskalendern. Själva begreppet smoothie har använts i amerikanska recept sedan 1930-talet – bara det är ju värt att fira! Testa vår mango- och spenatsmoothie med milt jalapeñosting

Så gör du en smoothie
Blanda de frukter, bär, grönsaker och gärna gröna blad du gillar. Addera yoghurt, kokosmjölk eller annan växtdryck för en lenare konsistens. Färsk ingefära, chili eller valfri pepparsås från TABASCO® piggar upp. Varma kryddor som kanel och kardemumma ger mustig smak. Sedan är det bara att mixa och hälla upp – satsa på snygga vinglas för en festligare känsla!

16 februari – International Syrah Day

Det ska vara just syrah och inte shiraz på denna frankofila dryckesdag. Det är samma druva, men den senare benämningen hurrar vi för på Shiraz Day den 22 juli. Röda viner gjorda på syrah är i regel fruktiga och smakrika med varm kryddighet och lätt rökig karaktär. Matcha med mat i samma ”viktklass” eller sippa på Sveriges mest sålda rosévin gjort på syrah!

3 franska syrah-viner

Le Versant Syrah, nr 70716, 109 kr (BS)
Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209, 79 kr
NYHET! Puy Chéri Syrah Rosé Magnum, nr 54715, 169 kr

26 februari – Open That Bottle Night

Sista lördagen i februari varje år har du en utmärkt chans att öppna den där fina vinflaskan du har sparat till ett speciellt tillfälle eller ett spännande vin du har längtat efter att testa. Ta tillfället i akt just denna dag, eller ja, kväll. Open That Bottle Night (OTBN) initierades i slutet av 1990-talet av två reportrar på finanstidningen Wall Street Journal för att uppmuntra folk att träffas och njuta av ett extra minnesvärt vin då ett sådant är mer än bara vätska i flaska.

8 mars – Internationella kvinnodagen

Den här dagen har egentligen inget med dryck att göra, men vi vill passa på att tipsa om Amigas – kaffet som stöttar kvinnliga kaffeodlare i dag och alla andra dagar. Det är extra mörkrostat och består av 100 procent ekologiska arabicabönor, vilket ger ett kraftfullt och balanserat kaffe med toner av citrus och choklad. Amigas är också Fairtrade-certifierat, 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

RECEPTTIPS: Amigas Coffee – vår alldeles egen värmande tolkning av Irish Coffee

13 mars – World Riesling Day

Visste du att riesling fyller 587 år i år? Wines of Germany har i alla fall satt denna gröna druvas födelsedag till den 13 mars 1435 med hänvisning till det första datumstämplade beviset på dess existens. Periodvis har riesling haft dåligt rykte, men i dag kallas den till och med ibland för kungen av druvor. Den är extremt mångfacetterad och finns i en stil för alla smaker och flera ursprung; från riktigt, riktigt knastertorrt till nektarlikt sött Eiswein och orangevin med viss tanninstruktur, hela tiden med sprängkraft från druvans höga syra.

3 ursprung till riesling-dagen

Rheingau, Tyskland: Corvers Kauter Terra 50, nr 73683, 169 kr (BS)
Alsace, Frankrike: Kuehn Riesling, nr 74462, 129 kr (BS)
Kamptal, Österrike: Steininger Kamptal Riesling, nr 74574, 119 kr (BS)

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se!

På tal om druvor och specifika vinstilar