Juli, augusti och september – temadagar för druvor och dryck 2022

Nyfiken på när temadagen för en viss druva, vinstil, drink eller andra drycker infaller? Det ger vi svar på i SMAKAs kalendarium! Under årets tredje kvartal är det bland annat dags för Sparkling Wine Week, internationella albariño-dagarna och kaffets dag, men också ölets dag, internationella temadagar för andra druvor samt Cap Classique Day.

Kvartalets första månad juli startar starkt med en hel vecka som hyllar mousserande vin, Sparkling Wine Week, följt av ölets dag och internationella shiraz-dagen.

Sedan tar även temadagarna inom dryck semester fram till i början av augusti då vi fyller våra glas med sval albariño från både druvans mest kända ursprung, Rías Baixas i spanska Galicien, och det betydligt mer okända Maldonado i Uruguay.

För sista halvan av kvartalet gör vi en särskild notering i kalendern för internationella pinot noir-dagen, Cap Classique Day och glömmer givetvis inte bort kaffets dag sist ut i september.

Temadagar för dryck i juli, augusti och september 2022

Oddbird dryck i glas

Första veckan i juli – Sparkling Wine Week

Det är högst oklart i vilka delar av världen och exakt när denna hyllningsvecka för olika sorters mousserande viner infaller (från och med 1 juli och en vecka framåt, eller med start den första ”hela” juliveckan), men vi ser att den nämns på flera håll, och med tanke på hur få andra temadagar inom dryck som infaller under juli månad vill vi inte vara utan den. Och det kan sannerligen behövas (minst) en vecka för att hinna prova sig igenom all världens bubbel!

5 tips på alkoholfria bubblor
NYHET! Oddbird Spumante Rosé, nr 11943, 88 kr
Hållbart val! Oddbird Organic Blanc de Blancs (burk), nr 19041, 28 kr + pant
Oddbird Blanc de Blancs, nr 1979, 88 kr
Oddbird Sparkling Rosé, nr 1983, 88 kr
Oddbird Spumante, nr 19019, 88 kr

20 juli – Ölets dag

Lägg tredje onsdagen i juli på minnet – för om Sveriges bryggerier når sitt mål ska ölets dag bli lika och självklar som kanelbullens dag. Temadagen hade premiär 2012 med syfte att väcka nyfikenhet, öka intresset och sprida kunskap om drycken, hantverket bakom, hur öl kan matchas med mat samt lyfta fram människorna bakom ölet – bryggmästarna. Ölets dag samlar aktörer i hela branschen med många publika satsningar.

Öl från fem olika länder
Veteöl, Tyskland: Maisel’s Weisse, nr 86574, 23,90 kr
Ljus lager, Finland: Lapin Kulta, nr 1594, 14,90 kr + pant
Mörk ale (trappistöl), Belgien: Orval, nr 1650, 39,90 kr
Strong ale, Storbritannien: Fuller’s 1845, nr 1633, 33,90 kr (BS)
Alkoholfri IPA, Sverige: Oddbird Tanager IPA, nr 81202, 36 kr + pant

SE MER: Lär dig mer om brittiskt öl och tre grundtyper av öl

22 juli – Shiraz Day

Fjärde fredagen i juli kontrar Nya Världen, på initiativ av Australien, med en egen temadag för den blå druva de kallar för sin ”egen” och benämner shiraz i stället för syrah (vilken hyllas på initiativ av Frankrike på International Syrah Day den 16 februari). Shiraz-dagen firas för tredje året i rad, men vi kommer inte skvallra om du ändå väljer fransk syrah, exempelvis Le Versant Syrah (nr 70716, 109 kr, BS) eller det veganvänliga libanesiska naturvinet Musar Jeune (nr 75905, 189 kr, BS) gjort på en blandning av syrah, cinsault och cabernet sauvignon.

Alkoholbefriad shiraz/merlot-blend
Hållbart val! Domaine de la Prade, nr 19000, 89 kr

1–5 augusti – International Albariño Days

Här är det inte frågan om en specifik temadag för ”det gröna Spaniens” främsta druva albariño, utan flera. Beslutet att utöka internationella albariño-dagen till flera dagar togs 2017 och varje år arrangeras Albariño Week i vindistriktet Rías Baixas. Men du behöver inte vara på plats för att dricka ett glas albariño. Druvan är minst lika stor i portugisiska Vinho Verde under namnet alvarinho eller caiño blanco och i Uruguay, där klimatet liknar det i de norra delarna av Spanien och Portugal, odlas det framgångsrikt också mycket albariño.

RECEPTTIPS: Matcha albariño till grillade grönsaksspett med brynt srirachasmör

Albariño från olika ursprung
Rías Baixas, Spanien: Paco & Lola Albariño, nr 74180, 179 kr (BS)
Maldonado, Uruguay: Garzón Reserva Albariño, nr 2471, 99 kr (BS)

SE MER: You say alvarinho – we say albariño (i en fullmatad druvguide)

13 augusti – International Prosecco Day

Prosecco är Italiens och världens mest producerade mousserande vin, mycket tack vare en ofta väldigt tillgänglig stil med tydlig fruktsötma. Dess ursprung är Veneto och Friuli-Venezia Guilia i den norra delen av landet och vinet måste innehålla minst 85 procent glera. Prosecco finns i olika kvalitetsklasser, söthetsgrader och som svagt bubblande frizzante samt kraftigt bubblande spumante. Bubblorna uppstår vid en andra jäsning i trycktålig tank, varpå vinet får sin sockertillsats och buteljeras. Varför inte blanda till en Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär och toppa med alkolholbefriade Oddbird Spumante (nr 19019, 79 kr)?

18 augusti – International Pinot Noir Day

Pinot noir är en av världens äldsta och ädlaste blå druvsorter – oumbärlig i röd Bourgogne och i tillverkningen av olika sorters champagne, men också väl värd att testa från flera andra kvalitativa ursprung där det likt i de nämnda franska vindistrikten råder ett svalare klimat. I Tyskland, Österrike och Italien marknadsförs druvan ibland som spätburgunder respektive blauburgunder och pinot nero. Ung röd pinot noir domineras av röda bär med ett örtigt och kryddigt inslag, vilket ofta blir en fin matchning till rätter av kyckling, kalkon och anka. Med mognad växer toner av svamp, multna löv, läder och jordighet fram. Det passar med fördel till vilt och andra lite kraftigare kötträtter. Servera gärna något svalare, kring 14–16 grader.

3 pinot noir-viner att beställa
Frankrike: Le Versant Pinot Noir, nr 79260, 119 kr (BS)
USA: Parducci Pinot Noir, nr 75885, 309 kr (BS)
Nya Zeeland: ARA Single Estate Pinot Noir, nr 75603, 229 kr (BS)

SE MER: Allt du behöver veta om pinot noir och kul kuriosa

1 september – Cap Classique Day

Cap Classique-dagen 2022 lär bli extra speciell då det tänkta 50-årsjubiléet uteblev förra året till följd av coronapandemin. För 2021 var det just ett halvt sekel sedan Sydafrikas första mousserande vin tillverkat enligt Méthode Cap Classique (MCC) lanserades av Simonsig under namnet Kaapse Vonkel (vonkel är afrikaans för engelskans ”sparkle”). Cap Classique är alltså Sydafrikas motsvarighet till champagne, där vinet jäser en andra gång på flaska för att skapa en krämig mousse av små, fina bubblor. Temadagen instiftades 2019 av Cap Classique Producers Association och via hashtaggen #CapClassiqueDay kan du ta del av firandet.

1 september – Cabernet Sauvignon Day

Bordeaux i Frankrike, Stellenbosch i Sydafrika, Margaret River och Coonawarra i Australien samt Napa Valley i Kalifornien är några av de mest kvalitativa ursprungen för denna tåliga, tanninrika och kraftfulla blå druva. De tre förstnämnda jobbar främst med den i Bordeaux-blends, medan de två sistnämnda satsar mycket på 100 procent ”cab”. Cabernet sauvignon är annars en av världens mest odlade druvor med svarta vinbär som tydligast doft- och smaksignum. Den är en korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc. Hur du bäst firar? Med biff, bea och Bordeaux, eller ännu hellre Chateau Musar (nr 7463, 419 kr).

Fler Bordeaux-blends och ren cab
Roodeberg, nr 7451, 99 kr/nr 7451, 249 kr (box)/nr 53090, 189 kr (magnum, BS)
Parducci Cabernet Sauvignon, nr 73036, 209 kr (BS)

16 september – International Grenache Day

Tredje fredagen i september har fransmännen bestämt ska vara vigd åt grenache, druvan som utgör en av tre i den klassiska Rhône-blenden GSM (grenache, syrah och mourvédre). I Spanien går den under namnet garnacha, där särskilt höghöjdsodlad sådan blivit trendig på senare år för de eleganta, fruktdrivna och klunkvänliga viner det resulterar i. Då grenache är en mycket mångsidig druva kan den bli till alltifrån rosévin till starkvin och matchas till en rad olika maträtter av varierande smakstyrka och karaktär, men även drickas som aperitif.

Tips på klassisk GSM-blend
Château d'Anglès Grand Vin Rouge, nr 93392, 199 kr (BS)

29 september – Kaffets dag

I vår värld är det ju kaffets dag varje dag, men när det finns en dedikerad temadag vill vi så klart uppmärksamma den. Kaffets dag instiftades av den svenska grenen av SCAE (Specialty Coffee Association of Europe), ett nätverk av kaffeälskare både inom och utanför branschen. För Arvid Nordquist är kaffets stora smak och höga kvalitet alltid i fokus, där ett omsorgsfullt producerat och 100 procent hållbart certifierat kaffe ger en ännu större eftersmak. Vilket kaffe väljer du just i dag? Svart, med is, mjölk, tonic eller en espressobaserad kaffedryck?

LÄS OCKSÅ: Baristamästarens recept på riktigt gott bryggkaffe

Lär dig ännu mer om olika druvor och drycker