Oktober, november och december – temadagar för druvor och dryck 2022
Hört talas om vranec, xinomavro eller mavrud? Lägg namnen på minnet, för under årets sista kvartal har dessa med flera rätt okända druvsorter förärats med varsin temadag. Det har även Sydafrikas egen druva pinotage, internationella champagnedagen, Spaniens kungadruva tempranillo och den spanska vinbålen sangria.
Ett festligt kvartal som årets fjärde och sista går så klart inte bet på temadagar inom druvor och dryck – tvärtom. Många vingårdar befinner sig nu i den mest hektiska säsongen av alla, skördetid. I Sydafrika dröjer visserligen skördandet några månader till, men det hindrar inte temadagen för vinlandets stora druva pinotage att infalla i början av oktober.
LÄS OCKSÅ: Fördelarna med ett Fairtrade-märkt (och ekologiskt) kaffe
Utöver att utforska pinotage hoppas vi att du, efter att ha scrollat igenom vårt kalendarium nedan, ska ha lärt dig namnen på ett helt gäng doldisdruvor för att sedan korka upp det allra lyxigaste av mousserande vin på internationella champagnedagen.
Andra torsdagen i november hyllar vi bland annat Spaniens kungadruva tempranillo innan vi traskar vidare in i december där temadagar för frankofila cabernet franc och spansk sangria väntar. Men först ut är internationella vodkadagen med ett riktigt hett recepttips!
Temadagar för dryck i oktober, november och december 2022
4 oktober – Internationella vodkadagen
Vad en tomatpasta har med internationella vodkadagen att göra? För oss har det allt med denna temadag att göra – det du ser på bilden ovan är nämligen ingen vanlig tomatpasta utan penne alla vodka. Vodkapasta helt enkelt, i vår version med pancetta och hetta från världens kanske mest populära hot sauce. Det är så vi gillar att jobba med en så pass neutral spritsort som vodka är i grunden. Förvänta dig en krämig tomatsås utöver det vanliga!
Visste du att…
Det blir ingen alkohol kvar i den färdiga pastarätten, så du kan servera den till gäster i alla åldrar. Vodkan hjälper till att fördjupa och förhöja smakerna.
5 oktober – World Vranec Day
I det som i dag är Nordmakedonien har det producerats vin sedan de gamla grekernas tid, vilket väldigt länge har gått den större omvärlden förbi. Därför jobbas det nu stenhårt med att internationellt etablera och positionera Nordmakedonien och flera andra vinregioner på Balkan. En av vägarna dit är givetvis att instifta en temadag för den mest betydande lokala blå druvan vranec (går under namnet vranac i Serbien, Montenegro och Kroatien). Druvan sägs ge rätt kraftfulla viner med hög syra, blåröd till mörk frukt och en rejäl dos tanniner.
6 oktober – Orange Wine Day
Orangevin har gjorts så länge det har funnits vin främst i Georgien, Kroatien och italienska Friuli-Venezia-Giulia, men numera tillverkas det av trendiga (natur)vinmakare över hela världen och lika trendiga vindrickare är inte sena att utforska den orangea vinskalan.
SE ÄVEN: Inget orangevin – men däremot en burkcocktail med apelsinsmak
Vissa tycker det är märkligt att Systembolaget inte har en kategori för orangevin, men de hänvisar till att ”det är ingen egen kategori, utan ”egentligen ett vitt vin”. Ja, druvmusten kommer från gröna druvsorter, men tillverkningen liknar mer den för rött vin då druvskalen får ligga kvar under jäsningen. Det ger vinet en mörkare färg åt det mer eller mindre orangea hållet och även strävhet från skalens tanniner. Ofta lagras det på amforor eller andra lerkrus, vilket kan förstärka färgen ytterligare. Orangeviner är i regel väldigt matvänliga, men det kan ta tid innan man förstår sig på dem. De må vara vita viner, men de är i en stil för sig!
8 oktober – International Pinotage Day
Inga planer andra lördagen i oktober? Passa på att utforska pinotage då druvan hyllas inte minst i hemlandet Sydafrika! Den är en korsning av pinot noir och cinsault som togs fram 1925 i syfte att skapa en druva lik pinot noir i smaken, men anpassad till Sydafrikas varma klimat. Utfallet blev dock ett annat, och pinotage fick mer gemensamt med syrah/shiraz i smak och utseende; tanninrik, mörk i färgen med relativt låg syra. Resultatet? Fruktiga och fylligt smakrika viner, inte sällan med viss rökighet från fatlagring.
Tips!
I Sydafrika är pinotage det självklara valet till grillat lamm- och nötkött, men det är en lika bra matchning till en mustig köttgryta, exempelvis Hållbart val-märkta Café Culture (nr 2369, 99 kr) till viltsauté och rotfruktsstomp med brynt sojasmör eller varför inte till viltfärstacos med picklad rödlök? För orientalisk krydda – laga lammkebab med muhammara i libabröd!
LÄS OCKSÅ: Hållbart val – 8 tips på viner med den nya märkningen
14 oktober – Prokupac Day
Om vranec är den dominerande rödvinsdruvan i Nordmakedonien är prokupac Serbiens motsvarighet. Vi hade inte heller hört talas om den tidigare, men nu när den har en fast temadag är den given att ha med i detta kalendarium. Traditionellt har druvan använts till att göra en speciell typ av mörkt rosévin, men i dag blir den främst till rött vin.
19 oktober – Internationella gin & tonic-dagen
Det florerar lite olika temadagar för den populära kombinationen av gin och tonic. Vi har amerikanernas National Gin & Tonic Day den 9 april och svenska gin & tonic-dagen den 20 april.
Hur blandar du då till en riktigt god GT? Välj en gin och en tonic av hög kvalitet och var generös med is. Vill du nörda ner dig mer än så rekommenderar vi den prisbelönta boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” av Hans-Olov Öberg.
21 oktober – World Champagne Day
Om du tänker dricka mousserande vin tredje fredagen i oktober, låt det bli ett glas champagne. Ta annars tillfället i akt och lär dig mer om skillnaden mellan olika sorters champagne och fördjupa dig sedan i historien och hantverket hos ett av blott tre vinhus i hela Champagne som ännu är familjeägt. Vi pratar om Champagne Bollinger, vars kompromisslöst kvalitativa bubblor har varit agent 007:s favorit i över 40 år. Vad du äter? Toast Skagen, så klart!
Champagne i vitt och rosa
Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 549 kr
Bollinger Rosé, nr 7755, 669 kr
Ayala Brut Majeur, nr 89419, 469 kr (BS)
Ayala Rosé, nr 81985, 579 kr (BS)
26 oktober – International Mavrud Day
Redo för ännu en nygammal druva? Mavrud var namnet och ursprunget Bulgarien, men också Grekland där den heter mavroudi eller mavrudi. Mavro betyder svart på grekiska, vilket beskriver druvskalets blåsvarta färg rätt väl. Färgintensiteten följer med i det färdiga röda vinet som även kännetecknas av höga tanniner och hög syra. Därför mår mavrud-viner bra av ekfatslagring. Internationella mavrud-dagen instiftades 2021.
29 oktober – International Carignan Day
Carignan i Frankrike och för oss nordbor, cariñena i Spanien (men mazuelo i Rioja), carignano i Italien och carignane i USA – same same, but different som med så många andra druvnamn beroende på var i världen de odlas. Carignan spelar ofta andra- eller tredjefiol till mer kända druvsorter, däribland i det kultklassade libanesiska naturvinet Chateau Musar (nr 7463, 419 kr), men sista torsdagen i oktober kliver den fram i rampljuset!
RECEPTTIPS: Lammgrytan du lagar till ett kryddigt och mustigt rött vin från Libanon
1 november – International Xinomavro Day
Norra Greklands huvudsakliga blå druva xinomavro [ksee-NOH-mah-vroh] jämförs ibland med storheter som pinot noir och nebbiolo, men den är faktiskt ett mindre underverk i sig. Xinomavro blir till rött, vitt, rosé och mousserande vin – det är bara att gå på upptäcktsfärd!
7 november – International Merlot Day
Om en druva skulle vinna pris för bästa biroll borde det tillfalla merlot, för alla gånger den stöttar upp andra druvor i olika blends. Eftersom merlot-dagen infaller på en måndag i år firar vi gärna med Domaine de la Prade (nr 19000, 89 kr) – ett ekologiskt, veganvänligt och alkoholbefriat rött vin gjort på silkeslen merlot och välbalanserad shiraz från södra Frankrike.
10 november – Tempranillo Day
Skriv upp tapastorsdag på menyn och matcha med Spaniens kungadruva. I den här artikeln har vi samlat det mesta du behöver veta om ekälskande tempranillo, så det går vi inte in på i närmare detalj. I stället kan vi berätta att temadagen lanserades av den icke-vinstdrivande organisationen Tempranillo Advocates, Producers and Amigos Society (förkortas TAPAS, så fyndigt, visst?) för att marknadsföra tempranillo och andra lokala druvsorter från Iberiska halvön, och också viner gjorda på dem i Nordamerika.
Tempranillo med och utan ek
Oekad: Hållbart val! Candidato Ecologico, nr 22335, 69 kr (PET), nr 22335, 199 kr (box)
Ekad, 24 månader: Viña Bujanda Gran Reserva 2014, nr 2221, 249 kr
SE ÄVEN: Bjud in till fiesta de tapas med spanska dryckesmatchningar
17 november – National Zinfandel Day
Zinfandel-dagen är först och främst en nationell angelägenhet i USA, där den från början kroatiska druvan ger upphov till fylliga, smakrika och kryddigt mustiga viner med rik frukt och hög alkoholhalt. Men då dessa viner röner stor framgång bland svenska vinkonsumenter tycker vi gott att temadagen kan få ett omnämnande här. Så är du ett fan av zinfandel (eller italiensk primitivo för den delen), skriv upp tredje torsdagen i november!
3 zinfandel-viner att beställa
Paul Dolan Zinfandel, nr 75888, 259 kr (BS)
Parducci Zinfandel, nr 71634, 209 kr (BS)
Il Grande Vivati Primitivo, nr 2341, 139 kr (BS)
17 november – Beaujolais Nouveau Day
När fransmännen utropar ”Le Beaujolais Nouveau est arrive” blir vindrickare världen över som tokiga. I alla fall dem som vill dricka riktigt ung och fräsch Beaujolais från vindistriktet med samma namn i södra Bourgogne. Vinet är det första som görs av årets gamay-skörd, en tunnskalig blå druva känd för sin bäriga doft och jäsningsaromer som bubbelgum, banan och karamell. Stilen Beaujolais Novueau är en vattendelare, så häng på hypen, eller låt bli.
24 november – World Carmenère Day
Carmenère kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike, men där utrotades den nästan helt av vinlusens framfart på 1800-talet. Tur i oturen att Chile hann importera sticklingar av vad man visserligen trodde var merlot, men som senare visade sig vara carmenère, och det är just upptäckten av den tidigare franska druvan som denna temadag vill uppmärksamma. Rapel och Maipo har kommit att bli denna chilenska nationaldruvas mest kända ursprung, även om den ännu odlas i blygsam skala i Bordeaux, främst i egenskap av blanddruva.
1 december – International Maratheftiko Day
Cyperns blåa trenddruva är inget du uttalar snabbt och felfritt tre gånger i följd. Två lika tungvrickande synonymer är mavrospourtiko och aloupostaphylo. Oavsett hur du väljer att namnge druvan har vi med rätt kraftfulla röda viner att göra, vilka kan bli fantastiska när tanninerna hålls i schack. Ett sätt att göra det är att runda av smaken med hjälp av andra druvsorter. Internationella maratheftiko-dagen är ny sedan 2021, och ännu i sin linda.
4 december – Cabernet Franc Day
Cabernet sauvignon och mamma sauvignon blanc stjäl ofta showen, men inte på pappa cabernet francs dag! De två sistnämnda druvorna är nämligen föräldrar till just cabernet sauvignon, och visst kan även pappsen stå på egna ben, så länge han får växa och frodas i svalare klimat. Rena cabernet franc-viner kan vara mjuka och bäriga, även om de flesta rör sig mellan fruktiga och smakrika eller strama och nyanserade. Spännande ursprung (utöver Frankrike) är Östeuropa, Italien, Chile, Sydafrika, Nya Zeeland med flera länder!
16 december – Pinot Meunier Day
I Champagne regerar chardonnay, pinot noir och pinot meunier, även om huvudpersonen för denna temadag inte alls är lika känd som de andra, trots att pinot meunier ingår i de flesta standardcuvéer, där druvan bidrar med fin arom och markerad fruktighet. Endruvsvin gjort på pinot meunier, eller meunier som den allt oftare kallas, är ovanligt. Dock finns det vissa champagneproducenter som gör sina Blanc de Noirs på enbart pinot meunier, till skillnad från exempelvis Champagne Bollinger, där pinot noir-driven champagne är husets signum.
Visste du att…
När det står Blanc de Noirs på vinflaskan handlar det om ett vitt vin gjort på en eller flera blå druvsorter. Vinet kan vara både stilla eller mousserande, och då inte enbart champagne.
20 december – Sangria Day
Sangria till adventsminglet, någon? Ja, för varför begränsa dig till att dricka den spanska vinbålen bara på sommaren när en kanna klassisk sangria med smak av bland annat kanel och apelsin faktiskt passar lika bra i juletid? Om du inte blir övertygad – förstärk de juliga tonerna med hel stjärnanis och frysta lingon eller tranbär. Häll upp i cocktailglas för en mer sofistikerad servering och välj om du vill köra på rött, vitt, rosé eller mousserande vin. Eller gör som spanjorerna själva och satsa på varm sangria under årets kallare månader!
Passande rött vin till sangria
Hållbart val! Candidato Ecologico, nr 22335, 199 kr (box)