Temadagar inom dryck i februari 2024

Under årets andra månad är det dags att fylla glaset med smoothie, fransk syrah och öppna den där vinflaskan som många envisas med att vänta med till ”rätt” tillfälle. För det tillfället är exakt vad Open That Bottle Night handlar om! Så klart glömmer vi inte heller Alla hjärtans dag – perfekt att fira med rosa bubblor, med eller utan alkohol.

Vissa druvor får mer än en temadag om året. Ungerska furmint har exempelvis tillägnats hela februari månad, men inte låter vi den stjäla rampljuset från fransmännens mörkfruktiga blå druva syrah och inte heller dagen då smoothien hyllas.

SE OCKSÅ: Så lagrar du vin hemma (och poängen med magnumflaskor)

Kommersiellt störst av alla temadagar i februari är så klart Alla hjärtans dag, vilket vi inte vill vara sämre än att lista – med koppling till kärleksrosa drycker, vad annars?

Dryck med temadagar i februari 2024

1 februari – International Furmint Day

Fira en underskattad temadag för en underskattad grön druva! Furmint heter den och är en av Ungerns mest betydelsefulla. Kanhända har du druckit den i en ungersk ädelsöt Tokajer. Då är det extra spännande att utforska detta mångsidiga halvsyskon till chardonnay och riesling i ett torrt vitt vin. Lätt och friskt, vulkaniskt, fatlagrat eller varför inte mousserande? Ungrarna firar inte bara furmint-dagen utan faktiskt Furmint February, hela månaden lång!

Smoothiens dag

2 februari – Smoothiens dag

USA firar smoothiens dag den 21 juni och Global Smoothie Day infaller den 3 oktober. I Sverige lanserades smoothiens dag den 2 februari 2015 inom ramen för projektet ”En sockersmart skola”. Syftet är att balansera upp alla ”sockerdagar” i årskalendern. Själva begreppet smoothie har använts i amerikanska recept sedan 1930-talet – bara det är ju värt att fira! Varför inte fira med en mango- och spenatsmoothie med milt jalapeñosting?

Så gör du en smoothie

Blanda de frukter, bär, grönsaker och gärna gröna blad du gillar. Addera yoghurt, kokosmjölk eller annan växtdryck för en lenare konsistens. Färsk ingefära, chili eller valfri pepparsås från TABASCO® piggar upp. Varma kryddor som kanel och kardemumma ger mustig smak. Sedan är det bara att mixa och hälla upp – satsa på snygga vinglas temadagen till ära!

Alla hjärtans dag

14 februari – Alla hjärtans dag

Kombinationen Alla hjärtans dag och vin får oss osökt att tänka på den här artikeln med tips på fem rosa bubbel till kärlekens dag – med matchande receptförslag! Den lär dig också ett och annat om hur de går till att producera mousserande rosévin, och där har du ett ämne att dryfta om det skulle råka bli stelt på kvällens dejt.

International Syrah Day

16 februari – International Syrah Day

Det ska vara just syrah och inte shiraz på denna frankofila dryckesdag. Det är samma druva, men den senare benämningen hurrar vi för på Shiraz Day den 25 juli. Röda viner gjorda på syrah är i regel fruktiga och smakrika med varm kryddighet och lätt rökig karaktär. Matcha med mat i samma ”viktklass” (låt oss föreslå en denna mustiga viltskavsgryta med svamp och bär!) eller sippa på Sveriges mest sålda rosévin gjort på syrah till dessa enkla tilltugg.

3 franska syrah-viner

Le Versant Syrah, nr 70716, 119 kr (BS)
Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209, 89 kr/nr 2209, 249 kr (box)
Puy Chéri Syrah Rosé Magnum, nr 54715, 169 kr (BS)

18 februari – Global Drink Wine Day

Egentligen är det National Drink Wine Day i USA som borde få störst uppmärksamhet denna lördag, då ursprunget till den globala temadagen har med den att göra, men nu bor vi ju inte i USA, så det känns mer naturligt att haka på den senare. Passa på att putsa på ditt vinlingo, njut av ditt favoritvin, prova ett nytt vin, planera en resa i vinets tecken till våren eller bli lite bättre på vin med sommelierens tips.

24 februari – Open That Bottle Night

Sista lördagen i februari varje år har du en utmärkt chans att öppna den där fina vinflaskan du har sparat till ett speciellt tillfälle eller ett spännande vin du har längtat efter att testa. Ta tillfället i akt just denna dag, eller ja, kväll. Open That Bottle Night (OTBN) initierades i slutet av 1990-talet av två reportrar på finanstidningen Wall Street Journal för att uppmuntra folk att träffas och njuta av ett extra minnesvärt vin då ett sådant är mer än bara vätska i flaska.

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i mars 2024!

Någon temadag inom dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Mer om vin och andra goda drycker