Årets finalister i Lily Bollinger Award

Årets finalister i Lily Bollinger Award

Det blir Sofia Castensson (Djuret), Daniella Lundh (Restaurant Frantzén) och Maya Samuelsson (Vinkällan Sommelierutbildning) som gör upp i tävlingen om titeln ”Årets Lily” eller Sveriges bästa kvinnliga sommelière, som går av stapeln den 1 september 

 

Under tolv års tid har det anrika champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist bjudit in till Lily Bollinger Awards. Tävlingens syfte är att hedra minnet av Madame Lily Bollinger, som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne, samt att uppmärksamma Sveriges duktiga, kvinnliga sommelièrer – som även de oftast tävlar på en mansdominerad arena.

I år var 11 kvinnliga sommelièrer anmälda till finaluttagningen som hölls på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm. Tävlingsmomenten bestod av teoretiskt och praktiskt prov med vinprovning, matrekommendation till vinerna samt dekantering och servering av vin. För att förbereda deltagarna inför uttagningen fick dessa även genomgå en serie workshops ledda av Åsa W Karlsson, tidigare vinnare av tävlingen och i dag ansvarig för utbildningsföretaget WineWise.

– Det är fantastiskt roligt att se vilken hög nivå det är på tävlingen. Kvinnliga sommelièrer har verkligen börjat ta för sig på tävlingsarenan. Det såg vi inte minst på årets SM där första pris kammades hem av Beatrice Becher, Årets Lily 2011, och tredje pris gick till Maya Samuelsson, säger Åsa W Karlsson WineWise.