Mustig Boeuf Bourguignon

En värmande, mustig och smakrik gryta som får puttra länge på spisen för extra smak och fyllighet. Trevlig att bjuda familj och vänner på.

4 portioner

650 g högrev
200 g rökt sidfläsk
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, hackade
½ tsk torkad timjan
6 dl rödvin
Cirka 8 dl kalvfond (koncentrerad kalvfond utspädd med vatten)
300 g morötter
200 g smålök
200 g champinjoner
Salt
Nymalen svartpeppar
Maizena mjöl för redning
1 dl färsk timjan, hackad

Putsa köttet fri från hinnor och dela det i grytbitar. Skär fläsket i tärningar. Värm en gryta och stek fläsket först. Ta ur fläsket och lägg det åt sidan medens du bryner köttet i fettet från fläsket. Salta och peppra köttet och stek så att köttet får fin färg. Tillsätt tomatpuré, vitlöken, timjan, fläsket, och häll på det röda vinet. Låt sjuda i ca 30 minuter.

Tillsätt därefter kalvfond och sjud i drygt 1 timme till så att köttet börjar trilla isär. Skala morötter och dela i mindre bitar och skala löken. Värm en panna med smör och fräs grönsakerna och champinjonerna i några minuter, lägg i grytan och koka i ytterligare 30 minuter.

Red av grytan med maizena mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Strö över timjan och servera grytan med ris eller potatispuré.

Vintips
Bouef Bourguignon passar till Bolla Poianera, Roodeberg Heritage Collection och Corralillo Syrah.