Chile som vinland

Chile som vinland

"Chiles unika klimat och det geografiska läget ger optimala förutsättningar för vinodling och landet kallas ofta för vinets paradis."

Chile tillhör det som i vinvärlden kallas ”nya världen” trots att vin odlats här ända sedan europeiska kolonisatörer förde med sig de första sticklingarna på 1500-talet. Kombinationen av Chiles unika klimat och det geografiska läget ger optimala förutsättningar för vinodling och landet kallas ofta för vinets paradis.

Ett typiskt chilenskt klimat är varma och soliga dagar och svala nätter. Temperaturskillanden mellan natt och dag kan vara så stor som 20 grader vilket möjliggör att druvorna får en långsammare mognad vilket fler smaknyanser, större komplexitet och mer elegans till druvorna. Landets geografiska läge gör också att det skyddas av fyra barriärer, Anderna i öst, Stilla havet i väst, Atacama öknen i norr och Antarktis i söder vilket minskar risken för skadeangrepp. Chile är det enda vinland i världen om inte drabbats av vinlusen. I Stilla havet strömmar den kalla Humboldströmmen och bidrar med svalkande vindar, dimma samt att den bergiga geografin möjliggör odling på högre höjd.

Det soliga och torra klimatet minskar också risken för skadeangrepp och det gynnar en ekologisk/biodynamisk odling.

I början av sin vinhistoria producerade landet viner av stora kvantiteter med lägre priser men nu är Chile ett land där man vågar experimentera med olika druvkloner och växtplatser vilket gjort att och har under flera år fokuserat på att skapa viner av hög kvalitet. Numera upptäcker allt fler Chile som vinland och det finns flera chilenska viner som rankas högt på den internationella marknaden.

Våra chilenska producenter

Matetic Vineyards
Matetic Vineyards

Matetic Vineyards är en prisbelönt vinproducent från Chile som är mest kända för sin "cool climate syrah", som var Chiles första. 
 

Läs mer om Producenten
Viña Koyle
Viña Koyle

Vingårdarna valdes ut under ledning av terroirgurun Pedro Parra och planterades till stor del på helt obrukad mark högt uppe i Colchagua.
 

Läs mer om producenten
Santa Helena
Santa Helena

Santa Helena har miljö och hållbarhet i fokus i allt de gör. Idag gör de allt från husviner till eleganta och stilfulla cool climate viner. 
 

Läs mer om Producenten