Oxkind med haricots verts och potatispuré

Oxkind med haricots verts och potatispuré

En klassisk oxkind i mustig sky och potatispuré är alldrig fel. Oavsett om det är vardag eller fest. Servera gärna med ett kraftigt rött vin, exempelvis en Châteauneuf du Pape från Louis Bernard eller ekologiska Mas Louise.

4 portioner

Cirka 800 g oxkind
Smör till stekning
Salt
Nymalen vitpeppar

1 morot, i mindre bitar
100 g rotselleri, mindre bitar
1 gul lök, mindre bitar
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 knippe timjan
1 flaska kraftigt rött vin
½ l kalvfond (koncentrerad kalvfond utspädd med vatten)
Olivolja till stekning
Maizena mjöl för redning
Smör

Haricots verts
200 g haricots verts
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
smör till stekning
Havssalt/flingsalt

Potatispuré
700 g mandelpotatis, skalad
Cirka 1 dl mjölk
Cirka ¾ dl grädde
Cirka 35 g smör
Salt

Putsa kinderna genom att ta bort hinnorna. Krydda oxkinderna med salt och peppar och stek i smör stå att den får färg runt om. Värm olja i grytan och fräs morötterna, rotsellerin och löken i några minuter. Rör ner tomatpurén, lägg i lagerblad, timjan och oxkinderna. Slå över vin och fond. Sätt på locket och låt sjuda i 3-4 timmar tills de är riktigt möra. Lyft upp oxkinderna och lägg i folie. Sila skyn och koka ihop till hälften. Smaka av med salt, peppar och red med maizena mjöl utrört i vatten. Runda av med en klick smör.

Haricots verts
Koka upp vatten i en kastrull och förväll haricots vertsen i några minuter så att de blir mjuka men fortfarande är al dente. Kyl ner i kallt vatten, torka bönorna sedan på hushållspapper. Skala och hacka schalottenlök och vitök. Värm smör i en stekpanna och bryn löken, tillsätt harciots vertsen och krydda med havssalt före servering.

Potatispuré
Koka potatisen på låg värme så att den inte går sönder. När potatisen är mjuk låt den ånga av. Koka under tiden upp mjölk, grädde och smör. Vispa ihop potatisen med hjälp av en elvisp och tillsätt vätskan lite i taget. Smaka av med salt.

Servering
Värm oxkinderna i såsen och servera med potatispuré och haricots verts.