Skaldjursgryta med aioli och het krutong

En klassisk skaldjursgryta blir aldrig fel. Våga något nytt och gör som sydfransoserna, där har man rosévin både i grytan och i glaset. 

6 portioner

Gryta
1 gul lök, tärnad
150 g morötter, tärnad
150 g rotselleri, tärnad
150 g fänkål, tärnad
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
1 påse saffran
1 msk tomatpuré
1 msk Tabasco Garlic
1 lagerblad
2 dl vitt vin eller rosévin
2,5 dl grädde
4 dl fiskbuljong
3 tomater, tärnade
salt
peppar
smör till stekning

0,5 kg laxfilé, tärnad
15 räkor
0,5 kg blå musslor

Aioli
2 äggulor
0,5 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
2,5 dl matolja
1,5 vitlökar, pressade
1 msk citronsaft
salt
peppar

Krutonger
1/4 baguette
0,5 dl olivolja
2 tsk Tabasco Chipotle
1 tsk salt

Gryta
Värm en kastrull med smör. Sautera de tärnade grönsakerna i några minuter tillsätt rosmarin, timjan, tomatpuré, tabasco garlic, saffran, lagerblad och vinet koka i 5 minuter. Tillsätt fiskbuljong och grädde. Koka i 10 minuter. Tillsätt tomaterna, laxen, räkorna och musslorna låt sjuda tills fisken är klar. Smaka av grytan med salt och peppar.

Aioli
Vispa ihop äggulorna, senapen och vinägern med hjälp av en elvisp. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget. Smaka av med vitlök, citronsaft, salt och peppar.

Krutonger
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baguetten i skivor eller i tärningar. Blanda ihop olja, tabasco och salt. Rippla över brödet och lägg på en plåt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter så att krutongerna blir hårda och får lite färg.

Servering
Lägg upp grytan i en skål och toppa med aioli och krutonger.

Vintips
Denna härliga skaldjursgryta passar till Exquise Prestige Rosé eller Roodeberg White om du vill vara mer traditionell.