Champagne och mat i kombination

Champagne och mat i kombination

I Sverige har champagne i huvudsak varit en dryck för tolvslaget på nyårsafton eller till andra festliga tillfällen. Men de dyrbara bubblorna med sin friska syra och fina mineralitet är också den perfekta drycken genom en hel middag.

Champagnens smakrikhet och elegans tillsammans med den framträdande syran är det viktiga att fokusera på när smakerna mellan mat och vin ska balanseras.  

Har du en ren och elegant champagne som Bollinger Special Cuvée passar den perfekt till rätter av fisk och skaldjur. Champagne går även bra till en köttbit men välj då en årgångschampagne, exempelvis Bollinger La Grande Annee, till en rätt som du skulle servera en Bourgogne till.

För att få fram den fulla smaken av champagnen rekommenderar vi att du använder Bourgogne-kupor för att få fram den fulla smaken. Och det är just kraftfullheten i Bollinger som gör den till en perfekt matchampagne.

Bollinger Special Cuvée passar till fisk och skaldjur men går lika bra till fågel, charkuterier och ost.
Bollinger La Grande Annee passar som aperitif men även till fisk, fågel, skaldjur och kött. 

Champagne och mat till nyår

Champagne och mat till nyår

För dig som vill avsluta året med en middag där du kan servera champagne genom hela måltiden. Att kombinera mat och champagne är helt klart en vinnande kombination. 

Till nyårsmenyn

Bollinger och Mattias Larsson

För att lyfta fram champagne som den perfekta måltidsdrycken har den kände radiokocken och kokboksförfattaren Mattias Larsson tillsammans med Arvid Nordquist tagit fram recept och dryckesförslag som visar vilken mångsidig måltidsdryck champagne är. Mattias tankar utgår från hur grundsmakerna i champagnen interagerar med matens grundsmaker och hur olika champagnestilar möts med anpassade rätter.

Salmalax av Mattias Larsson
Salmalax av Mattias Larsson →

Tunna skivor salmalax med citronett, gurka, schalottenlök, edamamebönor, forellrom, sirapsskorpa och blomkålscreme

Bosarpkyckling av Mattias Larsson
Bosarpkyckling av Mattias Larsson →

Bosarpkyckling med emulsion av rostade hasselnötter, trädgårdssyra och mynta med morot, persiljerot och kålrabbi