Salmalax av Mattias Larsson

Salmalax av Mattias Larsson

Tunna skivor salmalax med citronett, gurka, schalottenlök, edamamebönor, forellrom, sirapsskorpa och blomkålscreme

200 g salmalax
flingsalt

Blomkålscreme
(räcker till fler men är svår att göra mindre av)
300 g blomkål, utan blast
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt

Citronett
1 msk citronjuice, färskpressad
1 msk olivolja
1 msk olja med
neutral smak
1 krm dijonsenap

Sirapskorpor
1 bit fryst sirapslimpa eller kavring

Servering
75 g gurka
1 schalottenlökar
50 pillade edamamebönor alternativt gröna ärtor
50 g forellrom
1 dillkvist
flingsalt 

Skiva laxen i tunna skivor.

Blomkålscrème: Skär blomkålen i mindre bitar och koka dem mjuka i mjölken och grädden. Mixa slätt. Smaka av crèmen med salt. Kyl ner crèmen.

Citronett: Vispa eller mixa ihop ingredienserna till citronetten.

Sirapsskorpor: Värm ugnen till 200°. Skiva 4 supertunna skivor av den frysta sirapslimpan och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka sedan brödskivorna i cirka 6–7 minuter, tills de är helt torra.

Servering: Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda gurka, schalottenlök och bönor med citronetten; smaka av med salt. Fördela laxskivorna på 4 tallrikar och strö på lite flingsalt. Strö grönsakerna och forellrommen över laxen samt ringla citronetten över. Klicka på blomkålscrème och lägg på några dillkvistar. Toppa med skorpan och servera direkt.

Dryckestips: Bollinger Special Cuvée