Corralillo

Ekologiskt vinpar från Chile

Corralillo

Matetic Vineyards

Två ekologiska viner från Chile

Corralillo är vårt ekologiska och prisbelönta vinpar från Chile som finns i ordinarie sortiment. Corralillo Sauvignon Blanc passar perfekt till helgens lättare fisk- och skaldjursrätter. Ska du äta kraftigare kötträtter rekommenderar vi istället Corralillo Syrah.


Corralillo Syrah
 har en djup och intensiv doft med toner av solmogna röda och mörka bär, viol, kryddor, örter och choklad. Smaken är kraftfull och fyllig med toner av mörka och röda bär, viol och choklad. Vinet har balanserade, mjuka tanniner och tydlig syra, som ger en lång och elegant avslutning.

Till Systembolaget


Corralillo Sauvignon Blanc har en intensiv doft med toner av citrus, svartvinbärsblad, krusbär, mineral och örter. Paletten är koncentrerad och fyllig med toner av krusbär citrus, mineral och örter. Smaken är lång med en hög syra som gör vinet mycket aptitretande och friskt.

Till Systembolaget

I Chile finns goda förutsättningarna för att skapa balanserade viner med tydlig terroir, stor komplexitet och elegans. Matetic Vinyards har tre vingårdar på totalt 168 hektar. De har alla ett utpräglat svalt klimat och är belägna i San Antonio och Casablanca Valley. Mest kända är de för sin välrenommerade Syrah, som för övrigt var Chiles första ”cool climate Syrah”. Det svala klimatet kommer från att den kalla Humboldtströmmen som löper från Chiles södra spets till de norra delarna av Peru. Temperaturen påverkas av kylig luft som sveper in över land på tidiga morgonar i form av dimma samt av de svala havsvindarna. Området har sommardagar som är varma utan att vara heta och temperaturen i luften sjunker under natten vilket bidrar till en längre mognadsprocess för druvorna. Även druvan Sauvignon Blanc trivs i det här lite svalare klimatet som möjliggör friska aromatiska viner med härlig syra.

För Matetic har samspelet med naturen alltid varit viktigt och de ser biodynamisk agrikultur som ett naturligt sätt att ta fram balanserade och harmoniska viner. De har en strikt biodynamisk hållning där man fokuserar på minimal inverkan på den naturliga processen och arbetar för att stärka det naturliga ekosystemet på vingårdarna. Odlingen sker efter helt ekologiska och biodynamiska principer sedan starten 1999 och Matetic är både certifierade av biodynamiska Demeter och ekologiska IMO. Druvorna som används till Corralillo är biodynamiskt odlade och vinet är ekologiskt certifierat. 

År 2000 sattes ett team bestående av Alan York (biodynamisk konsult), Ken Bemards (konsulterande vinmakare) och Ann Kraemer (konsulterande vitikulturist) och tillsammans med Chefsvinmakare Julio Bastías och hans team har de nått stor framgång med många utmärkelser och 90+poängare som resultat. Själva vineriet är mycket modernt och utrustat med den absolut senaste tekniken. Allt för att kunna producera de rena, terroirdrivna och koncentrerade viner Matetic eftersträvar. I anläggningen ingår också ett lyxigt hotell och en högkvalitativ restaurang.

Läs mer om Ekologiskt vin och Chile som vinland

Ekologiskt vin
Ekologiskt vin


För att ett vin skall få kallas ekologiskt så krävs det att vissa krav på odling och hantering uppfylls.

Läs mer om ekologisk vinodling
Chile som vinland
Chile som vinland

 
Chile tillhör det som i vinvärlden kallas ”nya världen” trots att vin odlats här sedan 1500-talet.

Läs mer om Chile som vinland