Mat och dryck i harmoni

Lär dig mer om smak

Mat och dryck i harmoni

Vi kombinerar smaker varje dag. Men det är sällan vi tänker på hur de olika smakerna reagerar med varandra och hur de kan förändra upplevelsen av en hel måltid.

Mat och dryck i harmoni är ett enkelt sätt att lära sig konsten att kombinera mat och vin. Det är lätt och vem som helst kan lära sig. Det ger dig kunskap om hur grundsmakerna reagerar med varandra.

Definitionen smak

Smak är egentligen två saker. Det är dels en egenskap i ett ämne som påverkar de celler som registrerar smaker och dels är det vad människan personligen föredrar.

De fem grundsmakerna

Det finns fem grundsmaker, där de fyra första sötma, syra, sälta och bitterhet säkert är mer bekanta medan den femte, umami, däremot är mindre känd men minst lika viktig. 

Astringens och styrka

Det finns även andra förnimmelser vi kan känna i munnen än just smak, till exempel smärta. Två viktiga känslor vid vinprovning är astringens och styrka.

Astringens är den sträva och strama känsla vi får av garvsyreämnen, som starkt te eller vissa rödviner. Astringensen känns framförallt på tandköttet och läpparnas insida. Samma fenomen kan framkallas av kraftig stress eller nervositet, salivproduktionen minskar och vi får en torr och stram känsla i munnen.

Med styrka menas den brännande effekt som peppar eller chili ger. Det är egentligen en lindrigare form av frätskada.

Adaption och sensibilisering

Det finns också två viktiga begrepp att hålla reda på när vi pratar om smaker. Det ena är adaption och det andra är sensibilisering.

Adaption innebär att du vänjer sig vid en viss smak. Om du utsätter dina smaklökar gång på gång för exempelvis sött så smakar det söta mindre sött.

Sensibilisering är raka motsatsen till adaptionen. I stället för att trubba av upplevelsen av vissa smaker, så förstärks dem. Bitterhet i maten förstärker till exempel eventuell bitterhet i vinet.