Äppelgömma med vaniljgrädde

Avsluta påskmiddagen med en het äppelgömma med len vaniljgrädde.

10 portioner

Gömmor
50 g smör
1 ägg
¾ dl socker
3 msk vispgrädde
1 ¾ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
¾ tsk vaniljsocker
2 äpplen, syrliga
1 ½ tsk Tabasco Röd

Glasyr
50 g smör
½ dl sirap
40 g Diamond valnötter, grovhackade

Vaniljgrädde
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 msk socker

Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och grädden. Blanda ihop mjöl, bakpulvret och vanillinsockret. Rör ner detta i smeten. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Blanda ner i smeten. Smörj små aluminiumformar med lite smör och fördela smeten i 10 formar. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull. Sjud tills glasyren är helt klar och simmig. Bred glasyren över kakorna. Grädda i 250 graders ugnsvärme tills ytan fått fin färg. Låt kakorna kallna.
Snitta och skrapa ur vaniljstången och vispa grädden lätt och luftig tillsammans med vaniljfrön och socker. Ta ur kakorna ur formarna och lägg upp tillsammans med en klick grädde.

Dryckesförslag:
Lenz Moser Trockenbeerenauslese
Ett honungsdoftande sött och friskt vin på ädelrötade druvor som passar en äppeldessert väl.