Att lagra öl

Om Öl

Att lagra öl

Att lagra öl är inte så svårt som många kanske tror. Precis som vid lagring av vin är det viktigt med rätt förutsättningar, då kan vissa öltyper klara sig i över tio år. 

Den största skillnaden med att lagra öl, i jämförelse med vin, är att öl bör lagras stående istället för liggande. Men precis som vin behöver ölet förvaras på en mörk och torr plats på en stabil temperatur, gärna mellan 11 och 15 grader. Har man inte möjlighet till det går det även bra att ställa flaskorna i garderoben, källaren eller garaget och glömma bort dem tills det är dags för öppning. Det viktiga är att ölet inte utsätts för allt för stora temperaturförändringar. 

Välj öl att lagra med stor omsorg. En bra riktlinje är att välja en öl med högre alkoholhalt, gärna över sju procent vid långtidslagring. Kolla efter ale , imperial stouts, barley wines och belgiska öler. Bra lagringsöl från Fuller's är exempelvis Vintage Ale och Imperial Stout.

Min personliga favorit är en tioårig Fuller’s Vintage Ale. Den får en fruktig, nästan madeira-lik karaktär. Men för att hitta din egen personliga favorit rekommenderar jag att du köper fler flaskor av samma öl och dricker det både som färskt och sedan med något halvårs mellanrum för att förstå hur smakerna förändras över tid.

John Keeling, bryggmästare på Fuller's

 Fuller’s har flera lagringsdugliga serier som lanseras en gång per år. Dessa är buteljerade med levande jäst vilket innebär att ölet fortsätter att lagras över tid. En öl som fått lagras ett par år kommer att smaka helt annorlunda än när den köptes in eftersom smakerna utvecklas fram till den dagen då flaskan öppnas. För att följa utvecklingen kan det vara bra att köpa flera referensflaskor av samma sort för att smaka av under tiden.