Fuller's

Premiumöl från England

Fuller's

Fuller's & Friends kommer till Sverige!

Det har länge spekulerats kring om Fuller’s & Friends kommer till Sverige. Och nu är det bekräftat att två öl ur serien kommer att lanseras på Systembolaget under våren, Flora & The Griffin samt Rebirth. Fuller’s & Friends är ett unikt samarbete mellan bryggeriet Fuller’s och sex olika mikrobryggerier i England, som alla har bidrag med sin unika stil till ölen.

Det var i september 2017 som Fuller’s släppte nyheten om det unika samarbetet Fuller’s & Friends och det tog inte lång tid innan frågor kring lanseringen trillade in hos Arvid Nordquist som är importör för Fuller’s i Sverige. Projektet var från början endast tänkt som ett brittiskt släpp men den stora efterfrågan på den svenska markanden i kombination med det fina samarbetet mellan Fuller’s och Arvid Nordquist gjorde att man snabbt började titta på möjligheten att få lansera ölet även i Sverige.

Fuller’s & Friends är ett samarbete mellan Fuller’s bryggare och sex utvalda brittiska mikrobryggerier. De har alla sin unika stil och har tillsammans med Fuller’s tagit fram sex nya öler som speglar de olika bryggerierna och ölstilarna de jobbar med. Det gör att alla öl som togs fram under samarbetet är något utanför den stil som Fuller’s annars jobbar med, berättar Tomas Åkerblom, produktchef för Fuller’s på Arvid Nordquist.

Fuller’s & Friends Flora & The Griffin

Först ut är Flora & The Griffin som är det samarbete med bryggeriet Thornbridge i Derbyshire. Flora & The Griffin är en red ale med fruktiga toner och exotisk frukt i doften. Fruktigheten kommer igen i smaken men i en mer välbalanserad stil. Här har bryggeriet använt sig av flertalet ingredienser, bland annat kryddig rågmalt och blommig amerikansk humle. Namnet i sin tur kommer från symbolen för de båda bryggerierna, Flora och The Griffin. Lanseringen på Systembolaget är 23 000 flaskor och ölet släpps den 16 mars. I anslutning till lanseringen kopplas ölet även på hos flera pubar runt om i landet, bland annat på alla The Bishops Arms.

Fuller’s & Friends Rebirth

Den andra lanseringen är Rebirth, ett samarbete med bryggeriet Moor i Bristol. Här inspirerades bryggarna av det allra första receptet av ESB som togs fram redan 1971. Här har man valt att använda humle från England, Australien, Slovenien och USA för att skapa en fyllig och komplex ale med tydlig beska. Med andra ord en extra special bitter från originalet 1971, återfödd in i 2000-talet. Lanseringen sker den 20 april på Systembolaget och även då lanseras 23 000 flaskor. Precis som med Flora & The Griffin kommer Fuller’s & Friends Rebirth att finnas tillgängligt på pubar runt om i april.

För den intresserade kommer Galleon, en torrhumlad lager som tagits fram tillsammans med bryggeriet Fourpure i Bermondsey, London att finnas på utvalda pubar under slutet på april/början på maj.

 

Fuller's fyra klassiker

Fuller`s London Pride är den mest serverade alen på brittiska pubar och en populär ale även på Systembolaget. Rik och fyllig med en maltig bas och aromatiska humletoner, balanserad beska och en lång eftersmak. 

Till Systembolaget

Fuller`s ESB är Fuller’s prisbelönta öl där man adderat mer maltiga och bittra toner i ölet. Smaken är fyllig, smakrik och lite knäckig med inslag av citrus, apelsin och nötter. Ölet har en rik humlearom och mycket lång eftersmak. 

Till Systembolaget

Fuller`s India Pale Ale är en klassiskt bryggd IPA med alla de smaker som är signerat ölstilen på ett välbalanserat sätt. En kryddig ale med fylliga smaker av apelsin, honung och humle med en lång härlig efterbeska. 

Till Systembolaget

Fuller`s London Porter är fyllig och mörk med alla djupa toner som behövs i en modern porter, inspirerad av 1900-talet. Smaken är full med rostade toner av kaffe och mörk choklad med angenäm restsötma och beska i eftersmaken.

Till Systembolaget

På Fuller`s, Smith & Turner har man bryggt öl i över 350 år. Bryggeriet ligger i Chiswick väster om centrala London och räknas som ett av världens äldsta bryggerier.  Bakom väggarna på en pampig stenbyggnad gömmer sig en del av brittisk ölhistoria och trots att ölvärlden exploderat av nya smaker under de senaste åren håller sig Fuller`s till sin klassiskt maltiga och balanserade stil. I Sverige finns fyra premiumöl i ordinarie sortiment och varje år kryddas sortimentet med flera exklusiva lanseringar av bryggeriets spännande och innovativa ölsorter.

Fuller`s är kända världen över för sin öl. De har djup respekt för traditionen och brygger klassisk ale och porter. Innovation är också viktigt för dem. De utvecklar därför ständigt konceptet ale och brygger idag även en small batch craft lager och en american craft beer.

Kvalitet är alltid i fokus vilket visar sig då deras öl ofta vinner öltävlingar. ESB har till exempel vunnit flest CAMRA (Campaign for real ale) utmärkelser i klassen “Best strong ale”.

I det ordinarie sortimentet finns fyra premiumöl från Fuller`s, allt ifrån den mer klassiska alen till en fyllig porter och varje år kryddas sortimentet med flera exklusiva lanseringar av bryggeriets spännande och innovativa ölsorter.

Läs mer om Fuller's och öl

Fuller's ölskola
Fuller's ölskola

Vill du lära dig mer om öl? I Fuller`s ölskola guidar vi dig rätt i öldjungeln. Vi går bland annat på djupet kring vad en ale är och i vår lagringsguide får du våra bästa tips om hur du lagrar öl på bästa sätt.

Till Fuller's ölskola
Fuller's sortiment
Fuller's sortiment

På Systembolaget finns fyra premiumöl från Englands ikonbryggeri Fuller`s, Smith & Turner, allt ifrån klassisk ale till fyllig porter. I beställningssortimentet finns även fler innovativa ölsorter.

Till Fuller's sortiment