Frankrike

Ayala Blanc de Blanc

Ayala Blanc de Blanc

Ayala Blanc de Blancs 2014 består av 100% chardonnay och kommer enbart från Grand Cru och Premiers Crus vingårdar i Côte des Blancs. Ett ungt och friskt vin med inslag av mineral, vit frukt, honung och eleganta brödiga nyanser som följs av en lång eftersmak. 

Vinet har legat sex år på sin jästfällning. Den långa lagringen resulterar i en anmärkningsvärd årgång som uttrycker husstilen på ett perfekt sätt.

Sockerhalt 6 g/l.

Champagne Ayala grundades för 150 år sedan och är därmed ett av de äldsta champagnehusen i Aÿ. 1920-talet var champagnehusets guldålder då Champagne Ayala producerade över en miljon flaskor Champagne per år. Den stora produktionen gjorde att huset var ett av de största i Champagne under den tiden. Man blev också officiell hovleverantör till både England och Frankrike under den här tiden.

Trots sin storhetstid har Champagne Ayala alltid varit ett litet, självständigt och familjeägt champagnehus. Under andra världskriget minskade produktionen avsevärt då många inom företaget istället tog plats på viktiga positioner i The Comité Champagne, en branschorganisation för oberoende champagneodlare och champagnehus. Under 2005 blev huset köpt av Bollinger-familjen med syfte att lyfta Champagne Ayala till sin forna glans. Det blev starten av förnyelsen för Champagne Ayala och innebar bland annat restaurering av vinproduktionsanläggningar.

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Aperitif, Fisk, Skaldjur

Producent
Ayala
Druva
Chardonnay
Land
Frankrike
Distrikt
Champagne District
Smaktyp
Friska & fruktiga
År
2014
Alkoholhalt
12 %
Volym
750 ml