Frankrike

Bollinger côte aux enfant 2015

Bollinger côte aux enfant 2015

La Côte aux Enfants består till 100 % av druvan Pinot Noir som vuxit på en knapp fyra hektar stor odlingsyta. Skörden var således inte stor vilket gör vinet ännu mer attraktivt. Även om odlingsytan är liten är växtläget storslaget, en naturlig amfiteater på de vackra sydsluttningarna endast ett stenkast från Bollingers huvudkontor i Aÿ. Druvorna handplockades, vinifierades på traditionellt sätt och fick sedan vila åtta månader på små ekfat före buteljering.

Gran Cru byn Aÿ är legendarisktack vare att kung Henri IV en gång i tiden vistades här och älskade byns röda viner. De röda vinerna från Aÿ har sen dess varit kända för att vara de mest kraftfulla i Champagne. Hemligheten bakom dess kraftfullhet ligger inte enbart i tillverkningen utan också i att druvan Pinot Noir får växa där den trivs som allra bäst.

Vinet har en vacker lila-röd färg med eleganta aromer av röda vinbär, svarta vinbär, läder och torkade fikon. Smaken inleder med eleganta toner av körsbär, svarta vinbär, peppar, klöver och en härlig mineralitet. I avslutet kan man även finna toner av kakao och lakrits. La Côte aux Enfants bör drickas inom fem år om man ska avnjuta dess fruktighet men kan även lagras ett par år till för den som gillar ett vin med mer mognad.

Fruktighet
Strävhet
Fyllighet
Producent
Bollinger
Druva
Pinot Noir
Land
Frankrike
Distrikt
Champagne District
År
2015
Alkoholhalt
11,5 %
Volym
750 ml