Frankrike

Bollinger RD

Bollinger RD

R.D. är Bollingers mytomspunna vin som bara tillverkas av de absolut bästa årgångarna. Vinet är ett resultat av Madame Bollingers stora visioner om ett stort vin med aromer som förstärks av exceptionellt lång lagring. Med åren har det också kommit att bli James Bonds favoritchampagne. Namnet R.D. kommer från "Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Vinet degorgeras löpande och det kan skilja några års lagring mellan de första och sista flaskorna av en årgång.

Den första jäsningen sker på små ekfat som är minst fem år gamla, vilket ökar den aromatiska komplexiteten och åldringskapaciteten. Druvorna kommer från 23 olika cru-lägen, 71 % Grands crus och 29 % Premiers crus. Varje enskild cru och druvsort jäser för sig under den första jäsningen.  Blenden för R.D. 2002 består av 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay. Vid den andra jäsningen försluts vinet med naturkork och får ligga på sin jäst i minst nio år innan degorgering. Det är mer än tre gånger så lång tid än vad appellationen kräver men tiden ger vinet den komplexitet som gör den till ett eftertraktat vin bland champagneälskare.

Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l. 

Bollinger R.D. 2004 har en doft av mogna röda höstäpplen, kvitten och diskret honungston som följs av aromer av rostade hasselnötter, choklad, stjärnanis och muskot. Det är en kraftfull, smakrik och fyllig champagne med mognad, mineralitet och en hög aptitretande syra som ger en exceptionell längd och elegans.

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Aperitif, Fågel, Vilt

Producent
Bollinger
Druva
Pinot Noir, Chardonnay
Land
Frankrike
Distrikt
Champagne District
Smaktyp
Friska & fruktiga
År
2004
Alkoholhalt
12 %
Volym
750 ml
Sortiment
Beställningsvara
Art.nr.
97056
Pris
1899:-