Italien, Piemonte

Giovanni Rosso

Privat Företag

Det familjeägda företaget Giovanni Rosso har odlat och producerat vin i Piemonte sedan 1890-talet. Vinhuset äger tio vingårdar, varav tre cru-gårdar, i området runt Serralunga d’Alba. Många av vingårdarna har en lång historia och förvärvades av familjen i början av 1900-talet, bland annat äger man den omtalade toppvingården Vigna Rionda som är känd för att vara ett av de bästa lägena i Barolo och där årgång 2016 fick hela 100 poäng av Wine Enthusiast.

Sedan starten har filosofin varit att varje vin ska vara en spegling av sin terroir. Därför odlas druvorna så ekologiskt som möjligt samtidigt som både arbetet i vingården och skörden sker för hand. Jordmån, altitud och solexponering varierar mellan vingårdarna och det finns en stor respekt för dess olikheter tillsammans med förutsättningarna för årsvariationer när arbetet i vingården görs. Eftersom de vill att vinerna ska spegla sin terroir får de olika lägena tala sitt språk och arbetet i vineriet är i mångt och mycket detsamma. Vinmakare är Davide Rosso samt Andrea Delpiano.

Giovanni Rosso fokuserar främst på druvan Nebbiolo men producerar även viner med bland annat Barbera.

Vinmakaren och ägaren Davide Rosso är med i den kultförklarade dokumentärfilmen “Barolo Boys – The Story of a Revolution” om ett gäng unga vinmakare på 80 och 90-talet som förändrade och moderniserade Barolo.

Sortiment från Giovanni Rosso

Barbera d'Alba Donna Margherita

Giovanni Rosso Italy Beställningsvara

Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo

Giovanni Rosso Italy Beställningsvara