Chile, San Antonio

Matetic Vineyards

Systembolaget HoReCa

I Chile finns goda förutsättningarna för att skapa balanserade viner med tydlig terroir, stor komplexitet och elegans. Matetic Vinyards har tre vingårdar på totalt 168 hektar. De har alla ett utpräglat svalt klimat och är belägna i San Antonio och Casablanca Valley. Mest kända är de för sin välrenommerade Syrah, som för övrigt var Chiles första ”cool climate Syrah”. Det svala klimatet kommer från att den kalla Humboldtströmmen som löper från Chiles södra spets till de norra delarna av Peru. Temperaturen påverkas av kylig luft som sveper in över land på tidiga morgonar i form av dimma samt av de svala havsvindarna. Området har sommardagar som är varma utan att vara heta och att temperaturen i luften sjunker under natten vilket bidrar till en längre mognadsprocess för druvorna.

För Matetic har samspelet med naturen alltid varit viktigt och de ser biodynamisk agrikultur som ett naturligt sätt att ta fram balanserade och harmoniska viner. De har en strikt biodynamisk hållning där man fokuserar på minimal inverkan på den naturliga processen och arbetar för att stärka det naturliga ekosystemet på vingårdarna. Odlingen sker efter helt ekologiska och biodynamiska principer sedan starten 1999 och Matetic är både certifierade av biodynamiska Demeter och ekologiska IMO. Druvorna som används till Corralillo är biodynamiskt odlade och vinet är ekologiskt certifierat.

År 2000 sattes ett team bestående av Alan York (biodynamisk konsult), Ken Bemards (konsulterande vinmakare) och Ann Kraemer (konsulterande vitikulturist) tillsammans och med chefsvinmakare Julio Bastías och hans team har de nått stor framgång med många utmärkelser och 90+poängare som resultat. Själva vineriet är mycket modernt och utrustat med den absolut senaste tekniken. Allt för att kunna producera de rena, terroirdrivna och koncentrerade viner Matetic eftersträvar. I anläggningen ingår också ett lyxigt hotell och en högkvalitativ restaurang.

Sortiment från Matetic Vineyards

Corralillo Sauvignon Blanc

Matetic Vineyards Chile Ekologiskt