Recept

Crostini med hummus och grön valnötstapenade

Recept: Annica Karlsson Foto: Pepe Nilsson
4

Letar du efter ett lättfixat tilltugg före maten, till välkomstdrinken eller som del av en buffé med mumsig plockmat? Gör crostini och tapenade från grunden och addera en välgjord hummus med mycket tahini för krämig konsistensbrytning och extra god smak.

Ingredienser

  • 1 surdegsbaguette
  • 1 förpackning Mezete Gourmet Hummus Classic (à 215 g)
  • olivolja till stekning
  • basilika till garnering
  • Maldon® havssalt, nymalen svartpeppar
  • Tapenade
  • 2 dl urkärnade gröna oliver
  • 1 dl rostade valnötter
  • 3 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • ½ kruka basilika
  • ¾ dl olivolja
  • 1 tsk färskpressad citronjuice

Gör så här

  1. Skär baguetten i skivor. Stek brödskivorna i olivolja på båda sidor tills de är frasiga och har fått fin färg. Strö över lite havssalt.

  2. Tapenade: Grovhacka oliver och valnötter. Lägg i en skål. Finhacka sardeller, kapris, vitlök och basilika. Rör ihop med oliver, valnötter, olivolja och citronjuice. Smaka av med peppar.

  3. Vid servering: Lägg hummus på crostini. Toppa med tapenade och garnera gärna med basilikablad.


    Tips!
    Gör tapenaden vegansk genom att utesluta sardellerna och ta lite extra kapris i utbyte. Blir det tapenade över håller den fint i kylen cirka 1 vecka! När det är säsong är det gott att lägga på små bitar av färska fikon.

Snacks, tilltugg och smårätter