Grönare kaffeförpackning baserad på finsk tallolja
Genom en så kallad massbalanslösning kan nu Arvid Nordquist använda ett 100 procent växtbaserat material att förpacka allt sitt kaffe i.
Cabernet franc, champagnedruvan pinot meunier och den spanska vinbålen sangria har alla varsin temadag under årets sista månad.
Smått förvirrad över skumpatermer som standardcuvée, millésime och Blanc de Blancs? Lugn, vi hjälper dig att reda ut begreppen!
Färska ostron till ett glas champagne är höjden av lyx, men det blir ännu bättre med rätt tillbehör. Här berättar vi mer om det kanske mest givna!
Vad bibeln, tredje (nej, fjärde!) fredagen i oktober och Tom Hanks har gemensamt? Här är ett gäng bubbliga fakta att briljera med på festen!
Många vill veta vad rosévin är, hur man gör rosévin och vilken mat som passar till. Här får du svaren på några av de vanligaste frågorna om rosévin!
För hand, med elvisp eller med en mjölkskummare. Ja, hur skummar man mjölk hemma? Vi guidar till hur du gör med ångröret från en espressomaskin!
Ta din ölentusiasm till nästa nivå och börja lagra öl. Här är tre saker att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare – och tre lagringsdugliga öl.
Uruguays mest odlade blå druva ger upphov till långlivade viner med kraft och elegans – perfekt till grillat kött. Här är allt du behöver veta om den!
De är hållbara på flera sätt än ett, men har du koll på det senaste utbudet av klimatsmartare förpackningar för vin – och vad de (också) kallas?
Från djup och kryddig till fruktig och intensiv. Lär dig mer om smaken på fem olika sorters espressokaffe och få tips på vad de passar extra bra till.
Vad är Rainforest Alliance, på vilket sätt gör certifieringen skillnad i kaffets värld och varför har den en grön groda som symbol på förpackningen?
Sköna maj bjuder inte bara på vårig grönska utan också internationella temadagar för sauvignon blanc och chardonnay. Med mera!
Hur många glas räcker en flaska vin eller ett boxvin till, vad är hållbarheten för öppnat vin och vilka viner ska luftas? Det slipper du undra nu!
Marcus Burman, Quality Manager, förklarar smakskalorna på Arvid Nordquists nya kaffeförpackningar som hjälper dig välja rätt sort i butikshyllan.
När du säger ”åh, vad gott”, har du ofta upplevt umami. Sveriges mästerkock 2021 berättar vad det är, hur det smakar – och var det finns.
Väljer du ibland vin baserat på en snygg flaska eller etikett? Du är långt ifrån ensam, men vad säger egentligen texten på etiketten om innehållet?
Satsa på en bra kvarn om du vill mala ditt eget kaffe. Sedan är det bara att justera malningsgraden utifrån ditt val av bryggmetod. Låt oss guida dig!
Pinterest förutspådde att afternoon tea skulle bli det nya ”happy hour” under 2022, men vilka trender inom te är i ropet just? Låt oss titta in i tekulan!
Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sju espressobaserade kaffedrycker.
Se hit alla beer lovers – det är till tyska Bayreuth du ska styra kosan om du vill förkovra dig inom bryggarkonsten. Här väntar nämligen ölhimlen på dig!
I det franska vindistriktet Loire tillverkar vinhuset Langlois-Chateau några av de bästa bubblorna utanför Champagne. Vi kallar det crémant för kräsna.
Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips för ett optimalt utgångsläge.
Vilket te innehåller mest koffein, vilka är fördelarna med ett ekologiskt te och hur mycket te kan gravida dricka? Klicka vidare för att se SMAKAs svar!
Genom att välja ett tydligt tema och vara lite påläst är det lätt att anordna din alldeles egna vinprovning. Från vänster till höger – nu kör vi!
När du köper ett Fairtrade-märkt kaffe bidrar du till en mer hållbar utveckling för både människa och miljö. Vi berättar mer om på vilket sätt.
Kocken och tvåbarnsmamman Jessie Sommarström brinner för en hållbar och hälsosam gastronomi i hemmet – byggd på lika delar lust och klassiskt tjat.
Mellan, mörkt och extra mörkrostat – men vad vet du om ljusrostat kaffe? Jo, det lockar fram bönornas unika smaker och är grymt till iskaffe och cold brew!
Med SMAKAs kalendarium får du koll på när det är dags att hylla din favoritdruva, en särskild vinstil, en klassisk drink eller andra drycker.
Ginintresset har ökat lavinartat och det experimenteras med en rad olika smaksättare. Vad sägs om björnbär och svarta vinbär i en Bramble Gin Sour?
Hört talas om asado, det argentinska sociala sättet att grilla över öppen eld? Vi lär dig mer och Sofia Henriksson bjuder på grillade flankstekstacos!
Här är sju producenter inom vin och öl som erbjuder guidade turer, provningar och högklassig gastronomi – bland annat i Champagne, Rioja och London.
Fredrik Telléus är friluftsfotografen som vill inspirera fler att ta med smakerna ut och brygga riktigt gott kaffe på plats. Här är tre bryggmetoder!
Smaka på mulled wine, riesling och i vår värld ett mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare på internationella kvinnodagen och alla andra dagar.
Ta del av våra tips på bra picknickmat, smarta sätt att hålla drycken kyld och praktiska listor för precis allt som gör picknicken perfekt!
Glaset du dricker ditt favoritvin ur kan både hjälpa och stjälpa upplevelsen. Så om du vill att vinet ska visa sig från sin allra bästa sida – fortsätt läs!
Den 1 mars 2022 lanserar det alkoholbefriade vinhuset Oddbird ett vitt alkoholfritt naturvin. Ekologiskt, spontanjäst och utan tillsatser.
Vad skiljer olika tesorter från varandra och vilken sort är inte ett te, trots att den kallas för det? På med vattenkokaren för en grundkurs i te!
Rosévinets vagga må vara Provence, men ett av Sveriges populäraste rosévin kommer från grannen Languedoc-Roussillon. Här avslöjar vi vilket det är!
Nyfiken på vilka råvaror och ingredienser som bäst lyfter smaken av kaffe i bakverk, desserter och olika maträtter? Det får du svaret på här!
Lär dig mer om olika växtbaserade alternativ till mjölk, varför det får heta kokosmjölk, men inte rismjölk, och få fem lättlagade receptförslag.
En perfekt espresso har rätt bryggtid, rätt dosering och en krämig, tät och fast crema med små bubblor. Följ vår brygguide för att lyckas!
Hört talas om vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone column? Häng med på en minilektion i hur det går till att göra alkoholfritt vin!
Kan du skillnaden mellan bordssalt och havssalt? Eller hur sälta i maten påverkar vinet du dricker till? Det med flera kuriosa om salt får du svar på här!
Älskar du vin? Då vill du inte vara utan sommelieren Daniella Lundh Egenäs bästa vinhacks eller missa hennes partytrick – att sabrera champagne!
Nötig smak med friska inslag. Här är kaffet som stöttar kvinnliga odlare igår, idag, på fredag, nästa vecka – och alla andra dagar på året.
Vad är det som är ekologiskt, Fairtrade-märkt och nytt i Systembolagets fasta sortiment? En vit malbec från argentinska Bodega Argento så klart!
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs svarar på vad många undrar om lagring av vin och berättar varför du bör lagra vin på magnumflaska.
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs vurmar för att fler ska intressera sig för vinlandet Spanien. Här berättar hon mer om vad som trendar just nu!
Du gillar inte stark mat, säger du? Då har du bara inte hittat den rätta hettan för dig, menar Christin Kashou. Här lär hon dig mer!
Jämte James Bond dricker vi svenskar mest Bollinger-champagne i världen per capita. Här berättar vi det speciella med just Bollinger Special Cuvée Brut.
Var för sig är de inget, men tillsammans skapar de magi. Vi pratar om kaffebönans mer än 800 aromämnen och hur proffsen sätter ord på dem.
Året 1777 lanserades den ”riktiga” franska dijonsenapen Grey Poupon – som långt senare kom att bli en statussymbol inom hiphopen.
Vilka ord och begrepp skulle vara med i högskoleprovets orddel om en barista fick utforma den? Marcus Burman lär dig avkoda baristaspråket!
När du köper vin påverkar förpackningen klimatet olika mycket. Men vilken gör det minst – glasflaska, box, burk, PET-flaska eller påse?
Champagne är för många bubblornas bubbel, men vad vet du om crémant, cava, British Fizz, Franciacorta och alkoholfri spumante?
Andreas Larsson är nog Sveriges mest beresta sommelier. Här guidar han till Sydafrika, Uruguay och Argentina (vars viner är väl värda att utforska!).
I hemlandet Spanien är tempranillo kingen av blå druvor. Men vad vet du om den? Testa dina kunskaper i vår guide till tempranillo!
Att göra en god kopp kaffe är ingen konst (om du inte vill att det ska vara det). Här ger vi dig tips och råd för nio olika bryggningstekniker.
I spanska Rías Baixas, portugisiska Vinho Verde, men också Maldonado i Uruguay. Albariño tillika alvarinho är druvan och här är vår guide till den!
Med över 350 år i branschen kan Fuller’s Griffin Brewery konsten att hålla fast vid sin klassiska ölstil och samtidigt utveckla nya, innovativa ölsorter.
Klassisk, mer utspädd eller en ännu starkare, mer koncentrerad? Vi reder ut skillnaden mellan kaffesyskonen espresso, lungo och ristretto!
Wilhelm Nordquist och Marcus Burman på Arvid Nordquist berättar hur det går till när ett nytt espressokaffe ser dagens ljus.
Tänker du som kaffedrickare på vilken miljöpåverkan just kaffe har? Arvid Nordquist klimatkompenserar för den del de ännu inte kommer åt.
Nära hälften av alla Fairtrade-märkta viner på Systembolaget kommer från Sydafrika. Men vad innebär det att ett vin är Fairtrade-märkt?
Häng med på en historielektion om Arvid Nordquist med kaffet i fokus – från Brunanders kryddbod, vidare till Classic kaffe och in i nutid!
När du väl har släppt taget om Systembolagets fasta sortiment väntar en helt ny värld av vin och andra drycker att utforska.
Färg, konsistens, doft och smak. Det är de fyra delarna i en kikimi – alltså sojaprovning. Värt att testa om du ännu inte har gjort det!
Hur länge håller ett paket kaffe? Hur mycket koffein innehåller en kopp och varför blir du pigg av kaffe? Vi svarar på vanliga frågor om kaffe och koffein.
I Bekaadalen i Libanon har det gjorts naturvin långt innan det blev en trend. Chateau Musar fyller nu 90 år, vilket firas med en superårgång och ny bok.
Svensk hantverkscider är på stark frammarsch. Men i engelska Cornwall har traditionen att göra hantverkscider funnits bra mycket längre.
Så klart du kan grilla året om! Vi tipsar om hur du vintergrillar, ger förslag på smaksäkra grillrätter och grillkompatibla viner från Sydafrika.
Smoothiens dag, internationella syrah-dagen och Open That Bottle Night är några av de dryckesdagar som infaller under årets andra månad.
Extremt svårodlad och kräsen. Att göra vin på pinot noir är minst sagt en utmaning. Men när det blir bra blir det ett vin som du kommer att minnas.
Med titeln Sveriges bästa barista i bagaget vet Linnea Vannesjö vilket kaffe som smakar bäst och håller högst kvalitet.
Det är ingen stress att ta reda på vad du gillar i vinväg, menar SMAKAs gästskribent Frida Lund. Här berättar hon om hur hon själv gick tillväga.
Begå grillpremiär med tannat från Uruguay eller malbec från Argentina i glaset och passa samtidigt på att hylla en temadag inom dryck denna månad!
Tre ingredienser och tre år på ekfat. Framgångsreceptet är lika enkelt som genialt och idag är den en omåttligt populär ”hot sauce” världen över.
En espresso ger en intensivare smakupplevelse än bryggkaffe. Men har du koll på hur du får en perfekt crema – och vad en svensk espresso är?
Särskilt gröna är de sällan till utseendet – de förädlade proteinerna från växtriket. Men de gör det enkelt att äta både gott och mer klimatsmart.
Korrekt? Nej, det här var ju korkat… Låt oss smaka på en cuvée från Gamla världen i stället. Här är tio olika uttryck som utvecklar ditt dryckesspråk.
Mjölkens dag, internationella rosévinsdagen samt druvorna verdejo och chenin blanc hyllas alla under årets första sommarmånad.
Sparkling Wine Week, internationella cavadagen och ölets dag är tre temadagar inom dryck som infaller under årets sjunde månad.
Sojabönor, vete, vatten och salt. Fyra ingredienser är allt som krävs för att framställa en äkta umamibomb. Här är historien om en oumbärlig smaksättare.
Åtta till femton minuter. Så lång tid tar det att rosta kaffe – en känslig process som är avgörande för exakt hur din färdiga kopp kaffe kommer att smaka.
Vin på albariño firas först denna månad, därefter den mousserande vinstilen prosecco följt av vinvärldens främsta primadonna – pinot noir.
Cap Classique-dagen, internationella boxvinsdagen och kaffets dag är tre temadagar inom dryck som infaller under årets första höstmånad.
Ju ljusare färg som ett rosévin har, desto bättre kvalitet. Sant eller falskt? Vi besvarar fem frågor om vin som du verkligen vill ha koll på!
Vad vet du om hur man föredrar sitt kaffe i Japan, Etiopien och Tyskland? Häng med på en digital resa till fem av världens lite mer okända kaffekulturer.
Den hyllade kocken ger dig fem tips på hur du äter och dricker riktigt gott i den japanska foodie-metropolen. Långt från turistfällor och trista dussinhak.
Varmt kryddat vin har vi druckit sedan antiken. Men vad skiljer glögg från glühwein och hur gör du en riktigt god, varm (eller kall) kryddad vindryck?