Snart 60 år av kvalitativt kaffehantverk
Häng med på en historielektion om Arvid Nordquist med kaffet i fokus – från Brunanders kryddbod, vidare till Classic kaffe och in i nutid!
Året 1777 lanserades den ”riktiga” franska dijonsenapen Grey Poupon – som långt senare kom att bli en statussymbol inom hiphopen.
När du väl har släppt taget om Systembolagets fasta sortiment väntar en helt ny värld av vin och andra drycker att utforska.
Färg, konsistens, doft och smak. Det är de fyra delarna i en kikimi – alltså sojaprovning. Värt att testa om du ännu inte har gjort det!
Hur länge håller ett paket kaffe? Hur mycket koffein innehåller en kopp och varför blir du pigg av kaffe? Vi svarar på vanliga frågor om kaffe och koffein.
I Bekaadalen i Libanon har det gjorts naturvin långt innan det blev en trend. Chateau Musar fyller nu 90 år, vilket firas med en superårgång och ny bok.
När du köper ett Fairtrade-märkt kaffe bidrar du till en mer hållbar utveckling för både människa och miljö. Vi berättar mer om på vilket sätt.
Svensk hantverkscider är på stark frammarsch. Men i engelska Cornwall har traditionen att göra hantverkscider funnits bra mycket längre.
Satsa på en bra kvarn om du vill mala ditt eget kaffe. Sedan är det bara att justera malningsgraden utifrån ditt val av bryggmetod. Låt oss guida dig!
Extremt svårodlad och kräsen. Att göra vin på pinot noir är minst sagt en utmaning. Men när det blir bra blir det ett vin som du kommer att minnas.
Med titeln Sveriges bästa barista i bagaget vet Linnea Vannesjö vilket kaffe som smakar bäst och håller högst kvalitet.
Champagne är för många bubblornas bubbel, men vad vet du om crémant, British Fizz, Franciacorta och alkoholbefriad spumante?
Det är ingen stress att ta reda på vad du gillar i vinväg, menar SMAKAs gästskribent Frida Lund. Här berättar hon om hur hon själv gick tillväga.
Tre ingredienser och tre år på ekfat. Framgångsreceptet är lika enkelt som genialt och idag är den en omåttligt populär ”hot sauce” världen över.
Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sex espressobaserade kaffedrycker.
Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips för ett optimalt utgångsläge.
En espresso ger en intensivare smakupplevelse än bryggkaffe. Men har du koll på hur du får en perfekt crèma – och vad en svensk espresso är?
Särskilt gröna är de sällan till utseendet – de förädlade proteinerna från växtriket. Men de gör det enkelt att äta både gott och mer klimatsmart.
Nära hälften av alla Fairtrade-märkta viner på Systembolaget kommer från Sydafrika. Men vad innebär det att ett vin är Fairtrade-märkt?
Här är kaffet med smak av citrus och choklad som stöttar kvinnliga odlare igår, idag, på fredag, nästa vecka – och alla andra dagar på året.
Korrekt? Nej, det här var ju korkat… Låt oss smaka på en cuvée från Gamla världen i stället. Här är tio olika uttryck som utvecklar ditt dryckesspråk.
Har du tänkt på hur ditt kaffe är förpackat? Nu finns ett nytt kaffepaket där fossilbaserad plast fasas ut till förmån för grön och förnyelsebar plast.
Sojabönor, vete, vatten och salt. Fyra ingredienser är allt som krävs för att framställa en äkta umamibomb. Här är historien om en oumbärlig smaksättare.
Åtta till femton minuter. Så lång tid tar det att rosta kaffe – en känslig process som är avgörande för exakt hur din färdiga kopp kaffe kommer att smaka.
Ju ljusare färg som ett rosévin har, desto bättre kvalitet. Sant eller falskt? Vi besvarar fem frågor om vin som du verkligen vill ha koll på!
Ta din ölentusiasm till nästa nivå och lagra ditt eget öl. Här är tre saker att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare – och tips på öl att lagra.
De flesta svenskar dricker mellanrostat kaffe. Mörkt och extra mörkrostat kaffe är andra populära sorter. Men har du testat ljusrostade bönor?
Vad vet du om hur man föredrar sitt kaffe i Japan, Etiopien och Tyskland? Häng med på en digital resa till fem av världens lite mer okända kaffekulturer.
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att SMAKA använder cookies.