Trendspriten gin – långt ifrån bara enbärskryddad
Ginintresset har ökat lavinartat och det experimenteras med en rad olika smaksättare. Vad sägs om björnbär och svarta vinbär i en Bramble Gin Sour?
Hört talas om asado, det argentinska sociala sättet att grilla över öppen eld? Vi lär dig mer och Sofia Henriksson bjuder på grillade flankstekstacos!
Satsa på en bra kvarn om du vill mala ditt eget kaffe. Sedan är det bara att justera malningsgraden utifrån ditt val av bryggmetod. Låt oss guida dig!
Här är åtta producenter inom vin och öl som erbjuder guidade turer, provningar och högklassig gastronomi – bland annat i Champagne, Rioja och London.
Fredrik Telléus är friluftsfotografen som vill inspirera fler att ta med smakerna ut och brygga riktigt gott kaffe på plats. Här är tre bryggmetoder!
Tannat-dagen, World Malbec Day, internationella cavadagen och tedagen är några av alla temadagar inom dryck som infaller under årets andra kvartal.
Det är snart 70 år sedan finska Original Long Drink banade väg för färdiga cocktails på burk. ”Lonkero” finns även utan alkohol och med smak av apelsin.
Ta del av våra tips på bra picknickmat, smarta sätt att hålla drycken kyld och praktiska listor för precis allt som gör picknicken perfekt!
Mellan, mörkt och extra mörkrostat – men vad vet du om ljusrostat kaffe? Förutom att det lockar fram bönornas unika smaker är det grymt till iskaffe och cold brew!
Den 1 mars 2022 lanserar det alkoholbefriade vinhuset Oddbird ett vitt alkoholfritt naturvin. Ekologiskt, spontanjäst och utan tillsatser.
Vad skiljer olika tesorter från varandra och vilken sort är inte ett te, trots att den kallas för det? På med vattenkokaren för en grundkurs i te!
Rosévinets vagga må vara Provence, men ett av Sveriges populäraste rosévin kommer från grannen Languedoc-Roussillon. Här avslöjar vi vilket det är!
Nyfiken på vilka råvaror och ingredienser som bäst lyfter smaken av kaffe i bakverk, desserter och olika maträtter? Det får du svaret på här!
Lär dig mer om olika växtbaserade alternativ till mjölk, varför det får heta kokosmjölk, men inte rismjölk, och få fem lättlagade receptförslag.
En perfekt espresso har rätt bryggtid, rätt dosering och en krämig, tät och fast crema med små bubblor. Följ vår brygguide för att lyckas!
Vinets dag, smoothiens dag, Open That Bottle Night och Riesling Day är några temadagar inom dryck som infaller under årets första kvartal.
Hört talas om vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone column? Häng med på en minilektion i hur det går till att göra alkoholfritt vin!
Kan du skillnaden mellan bordssalt och havssalt? Eller hur sälta i maten påverkar vinet du dricker till? Det med flera kuriosa om salt får du svar på här!
Älskar du vin? Då vill du inte vara utan sommelieren Daniella Lundh Egenäs bästa vinhacks eller missa hennes partytrick – att sabrera champagne!
Ta din ölentusiasm till nästa nivå och lagra ditt eget öl. Här är tre saker att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare – och tre lämpliga öl att lagra.
Här är kaffet med smak av citrus och choklad som stöttar kvinnliga odlare igår, idag, på fredag, nästa vecka – och alla andra dagar på året.
Vad är det som är ekologiskt, Fairtrade-märkt och nytt i Systembolagets fasta sortiment? En vit malbec från argentinska Bodega Argento så klart!
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs svarar på vad många undrar om lagring av vin och berättar varför du bör lagra vin på magnumflaska.
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs vurmar för att fler ska intressera sig för vinlandet Spanien. Här berättar hon mer om vad som trendar just nu!
Du gillar inte stark mat, säger du? Då har du bara inte hittat den rätta hettan för dig, menar Christin Kashou. Här lär hon dig mer!
När du köper ett Fairtrade-märkt kaffe bidrar du till en mer hållbar utveckling för både människa och miljö. Vi berättar mer om på vilket sätt.
Jämte James Bond dricker vi svenskar mest Bollinger-champagne i världen per capita. Här berättar vi det speciella med just Bollinger Special Cuvée Brut.
Var för sig är de inget, men tillsammans skapar de magi. Vi pratar om kaffebönans mer än 800 aromämnen och hur proffsen sätter ord på dem.
Året 1777 lanserades den ”riktiga” franska dijonsenapen Grey Poupon – som långt senare kom att bli en statussymbol inom hiphopen.
Vilka ord och begrepp skulle vara med i högskoleprovets orddel om en barista fick utforma den? Marcus Burman lär dig avkoda baristaspråket!
När du köper vin påverkar förpackningen klimatet olika mycket. Men vilken gör det minst – glasflaska, box, burk, PET-flaska eller påse?
Champagne är för många bubblornas bubbel, men vad vet du om crémant, cava, British Fizz, Franciacorta och alkoholfri spumante?
Andreas Larsson är nog Sveriges mest beresta sommelier. Här guidar han till Sydafrika, Uruguay och Argentina (vars viner är väl värda att utforska!).
När du säger ”åh, vad gott”, har du ofta upplevt umami. Sveriges mästerkock 2021 berättar vad det är, hur det smakar – och var det finns.
I hemlandet Spanien är tempranillo kingen av blå druvor. Men vad vet du om den? Testa dina kunskaper i vår guide till tempranillo!
Att göra en god kopp kaffe är ingen konst (om du inte vill att det ska vara det). Här ger vi dig tips och råd för nio olika bryggningstekniker.
I spanska Rias Baixas, portugisiska Vinho Verde, men också Maldonado i Uruguay. Albariño är druvan och här är en fullmatad guide till den!
Med över 350 år i branschen kan Fuller’s Griffin Brewery konsten att hålla fast vid sin klassiska ölstil och samtidigt utveckla nya, innovativa ölsorter.
Klassisk, mer utspädd eller en ännu starkare, mer koncentrerad? Vi reder ut skillnaden mellan kaffesyskonen espresso, lungo och ristretto!
Wilhelm Nordquist och Marcus Burman på Arvid Nordquist berättar hur det går till när ett nytt espressokaffe ser dagens ljus.
I det franska vindistriktet Loire tillverkar vinhuset Langlois-Chateau några av de bästa bubblorna utanför Champagne. Vi kallar det crémant för kräsna.
Tänker du som kaffedrickare på vilken miljöpåverkan just kaffe har? Arvid Nordquist klimatkompenserar för den del de ännu inte kommer åt.
Nära hälften av alla Fairtrade-märkta viner på Systembolaget kommer från Sydafrika. Men vad innebär det att ett vin är Fairtrade-märkt?
Glaset du väljer att dricka ditt favoritvin ur kan både hjälpa och stjälpa upplevelsen. Här guidar vi till hur du gör för att välja rätt vinglas.
Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sex espressobaserade kaffedrycker.
Häng med på en historielektion om Arvid Nordquist med kaffet i fokus – från Brunanders kryddbod, vidare till Classic kaffe och in i nutid!
När du väl har släppt taget om Systembolagets fasta sortiment väntar en helt ny värld av vin och andra drycker att utforska.
Färg, konsistens, doft och smak. Det är de fyra delarna i en kikimi – alltså sojaprovning. Värt att testa om du ännu inte har gjort det!
Hur länge håller ett paket kaffe? Hur mycket koffein innehåller en kopp och varför blir du pigg av kaffe? Vi svarar på vanliga frågor om kaffe och koffein.
I Bekaadalen i Libanon har det gjorts naturvin långt innan det blev en trend. Chateau Musar fyller nu 90 år, vilket firas med en superårgång och ny bok.
Svensk hantverkscider är på stark frammarsch. Men i engelska Cornwall har traditionen att göra hantverkscider funnits bra mycket längre.
Så klart du kan grilla året om! Vi tipsar om hur du vintergrillar, ger förslag på smaksäkra grillrätter och grillkompatibla viner från Sydafrika.
Extremt svårodlad och kräsen. Att göra vin på pinot noir är minst sagt en utmaning. Men när det blir bra blir det ett vin som du kommer att minnas.
Med titeln Sveriges bästa barista i bagaget vet Linnea Vannesjö vilket kaffe som smakar bäst och håller högst kvalitet.
Det är ingen stress att ta reda på vad du gillar i vinväg, menar SMAKAs gästskribent Frida Lund. Här berättar hon om hur hon själv gick tillväga.
Tre ingredienser och tre år på ekfat. Framgångsreceptet är lika enkelt som genialt och idag är den en omåttligt populär ”hot sauce” världen över.
Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips för ett optimalt utgångsläge.
En espresso ger en intensivare smakupplevelse än bryggkaffe. Men har du koll på hur du får en perfekt crema – och vad en svensk espresso är?
Särskilt gröna är de sällan till utseendet – de förädlade proteinerna från växtriket. Men de gör det enkelt att äta både gott och mer klimatsmart.
Korrekt? Nej, det här var ju korkat… Låt oss smaka på en cuvée från Gamla världen i stället. Här är tio olika uttryck som utvecklar ditt dryckesspråk.
Sojabönor, vete, vatten och salt. Fyra ingredienser är allt som krävs för att framställa en äkta umamibomb. Här är historien om en oumbärlig smaksättare.
Åtta till femton minuter. Så lång tid tar det att rosta kaffe – en känslig process som är avgörande för exakt hur din färdiga kopp kaffe kommer att smaka.
Ju ljusare färg som ett rosévin har, desto bättre kvalitet. Sant eller falskt? Vi besvarar fem frågor om vin som du verkligen vill ha koll på!
Vad vet du om hur man föredrar sitt kaffe i Japan, Etiopien och Tyskland? Häng med på en digital resa till fem av världens lite mer okända kaffekulturer.