Våga #veganuari med en grön(are) veckomeny
Världens största vegankampanj vill inspirera folk till att äta veganskt under hela januari. Här ger vi förslag på sju välsmakande rätter att laga.
Svenskarna är ett kaffedrickande folk. Och vi älskar att fika, gärna med påtår. Varför då inte välja ekologiskt kaffe, som både smakar och gör extra gott?
Okonomiyaki, soppa, buffalo wings, taco och pesto. Vi sjunger kålens lov med fem smaksäkrade recept och matnyttiga tips om olika kålsorter.
Vinmakaren Davide Rosso berättar mer om Langhe Rosso på bag-in-box – ett vin på 100 procent nebbiolo lika bra som på flaska, menar han.
Kaffe på maten? Javisst, men har du testat espresso till chark eller gjort en kaffevinägrett? Baristan Linnea Vannesjö förklarar mer.
Små justeringar gör stor skillnad. Baristamästaren Linnea Vannesjö avslöjar de enkla knepen för riktigt gott bryggkaffe hemma.
Ska du bjuda veganer på middag, eller är du själv noga med att äta (och dricka) helt växtbaserat? Så tar du reda på om vinet är veganskt.
Upptäck allt du kan göra med heta senapspulvret och senapen från engelska Colman’s (utöver hemgjord senap till jul).
Med öl i maten får du en mångsidig krydda som spänner över ett brett spektrum av smaker. Här är fem saker att tänka på.
Hört talas om den trendiga japanska kålpannkakan okonomiyaki? Kocken Frida Ronge bjuder på bästa receptet och visar hur du lagar den!
Kolla in våra goda grytrecept, knepen som ger din gryta riktigt god smak, hur du preppar en grytbas och få förslag på drycker till grytfesten.
Dags för kräftskiva – och kräftor ’kräfva’ goda drycker! Här är guiden till de perfekta kombinationerna.
Motbevisa den som tycker att lamm smakar kofta! Laga någon av våra läckra lammrätter. Racks, rostbiff eller merguez – vad väljer du?
Paj är ett klassiskt kräfttillbehör. Tänk nytt och introducera ugnsbakade ägg, fritters eller svampsoppa ”vichyssoise”.
Spana in filmen när kocken Frida Ronge gör en krämig chokladmousse på avokado och kokos – toppad med en alldeles ljuvlig sojakolasås!
Lär dig mer om marinad, rub och glaze. När ska du använda vad, varför och hur? Dessutom bjuder vi på nio smaksäkra grillrecept.
Det är en konst att koka ett perfekt sushiris. Men särskilt svårt behöver det inte vara – kocken Frida Ronge visar hur du gör.
Lär dig hur livets krydda blir till. Vi snackar handskördat salt från havet till ditt kök – och ger recept på eget smaksatt (havs)salt.
Salmalax med sojamajo, primörer med jalapeño-aioli och brownie med brynt smör och havssalt. Det blir bara goda grejer när Frida Lund lagar trerätters.
Första gången kocken Frida Ronge åt sojaägg blev hon helt förälskad i sältan och texturen. Här använder hon dem till en somrig frukost för alla sinnen.
Så klart kan du dricka rosé året runt och kombinera med mat! Få sju rosiga tips (och förklarat vad modedesignern Ida Sjöstedt har med saken att göra).
Se våra tips när det vankas fest (på behörigt avstånd) och du vill bjuda på mousserande vin som välkomstskål. Inklusive snabbaste kyltricket!
Blir det hemester i sommar? Då tycker vi att du ska spana in vår lista över några av Sveriges bästa sommarcaféer – väl värda en omväg i sig.
Den 20–21 augusti bjuder vinhuset Oddbird in till pop up-restaurangen Nowhere. En måltidsupplevelse utöver det vanliga utlovas!
Vad heter det sa du, poncho? Nej, ponzu! Kanske den godaste japanska smaksättaren som någonsin har tappats på flaska – du bara måste prova.
Sluta släng mat. Lär dig i stället att svinnventera, kylchilla och bäst-före-snooza. Vi tipsar också om sex zero waste-krogar runt om i världen.
Det är inte längre hållbart att vägra äta mindre kött. Gör i stället maten du älskar vegansk. Matbloggaren Gustav Johansson visar vägen.
Naturvin är inte samma sak som veganskt vin. Men de allra flesta naturviner är veganska. Så vad är naturvin egentligen?
Visst kan du dricka rött vin till kryddstark mat. Men skippa tanninerna och spana också in våra heta tips på att kombinera stark mat med dryck!
Temaki är sushistrutar som du fyller med det du gillar. Här visar kocken Frida Ronge hur du gör dem – på hennes nordisk-japanska sätt.
Lär dig mer om ”the perfect pairing” mellan mat och champagne – med 2020 års världstopprankade Bollinger La Grande Année 2012 i glaset.
Överfiske, klimatförändringar och föroreningar. Kocken Frida Ronge tipsar om vilka fiskar och skaldjur du kan äta med gott samvete.
Se när Gustav "Jävligt Gott" Johansson slaktar och tillagar en hel blomkål. Resultatet? Grymt smakrika Buffalo Cauliflower Wings med blastsalsa!
Det är inte bara chili som bidrar med hetta i maten. Det gör även senap, pepparrot och wasabi. Lär dig mer om kusinerna korsblommiga kålväxter.
Pintxos, hummerrisotto, torskrygg med bakad kål och mjölkchokladpannacotta. Låt årets sista middag bli en festlig, smakrik bjudning – utan stress.
Gör inlagd sill med ponzu, pickla rödkål eller grava morot. Uppdatera årets julbord en aning – och avrunda med en affogato.
Blir det hemgjord glögg i år? Eller skippar du glöggen till förmån för isad äppelcider eller het kaffedrink med julkryddor? Här är fem recepttips!
Skåla in det nya decenniet på franskt vis med tips från sommelieren Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019. Både med och utan alkohol.
Hemgjord senap, lakritskola eller ett gott kaffe. Satsa på en ät- eller drickbar julklapp i år – eller vinglas som lyfter dryckesupplevelsen!
Sojagravad lax, kale caesar eller ponzusill. Får vi föreslå att du testar åtminstone en av våra sex smakfulla nykomlingar på årets julbord?
När jag bekräftar att jag är 25 år eller äldre godkänner jag också att SMAKA använder cookies.