Välj certifierat kaffe – för framtidens påtår
Kaffets resa till din kopp påverkas i allt högre grad av klimatförändringar och ekonomiska utmaningar för odlarna. Men tillsammans kan vi göra skillnad!
Hur låter en naturlig, balanserad och sofistikerad alkoholfri dryck med ”brut”- känsla? Låt oss presentera Sparkling Tea by Pettersson & Munthe!
En öldrink är så mycket mer än en Ubåt på afterskin och många drinkar med öl blir minst lika goda utan alkohol. Vi bjuder på tre läskande recept!
Oavsett om du grillar kött, fågel, fisk eller vegetariskt blir ingen grillad måltid komplett utan en sås eller röra. Här är recepten på våra favoriter!
Att välja rätt vin till grillat kött handlar om mer än bara råvaran – inte minst den rökiga, grillade smaken i sig. Vi vägleder dig till bästa rödvinsvalet!
Vi kan tyvärr inte förutspå vädret, men vi hoppas kunna inspirera dig till att testa minst en ny rätt i midsommar med förslag på matchande dryck.
Det finns så mycket mer du kan grilla än korv, hamburgare, kycklingfilé och fläskkarré. Spana in våra smaksäkrade grillrecept och våga testa något nytt!
På fredagar lanserar Systembolaget noga utvalda drycker i begränsat antal och under en begränsad tid. Så häng på låset om du vill säkra ditt köp!
Den svenska sommaren avnjuts bäst med en god, kaffedoftande fika! Här är SMAKAs guide till 15 av Sveriges bästa sommarcaféer – från väst till öst.
En av årets mest älskade högtider står för dörren, men vad dricker man till maten på midsommarbuffén? Här är SMAKAs bästa dryckestips!
Hur många glas går det på en flaska bubbel eller vin på box? Vad är lagom mängd dryck per person? Vi har svaren du söker inför festliga tillfällen!
Pressobryggare, franskpress eller kaffepress – kärt barn har många namn. Men så anses det vara en av de bästa bryggmetoderna för kaffe.
Sommaren är fortfarande prime time för rosévin, men vi slår gärna ett slag för att dricka rosé året runt. Och inte minst – att börja dricka mer rosé till mat.
Här berättar vi mer om de mest dippkompatibla potatischips vi vet och bjuder på fem festliga tilltugg. Så fram med chipsröret och parta loss!
Kaffe är fantastiskt gott i olika drycker och bakverk. Här är några av våra favoriter baserade på ett mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga odlare.
Okonomiyaki, rostad med japansk soja, buffalo wings, tacos, pesto med mera. Vi sjunger kålens lov med åtta smaksäkrade recept och matnyttiga tips.
Vin är en fantastisk smakförhöjare i många rätter och kan även fungera som smakbrygga till vinet du dricker till. Men vad ska man gärna tänka på?
Du behöver inte gå all in sommelier, men vad kan man göra för att kombinera mat och vin på ett lyckat sätt? Och vad bör man helst inte göra?
Sötma, syra, hetta och umami förenar många asiatiska kök, vilket du främst bör ta fasta på när du vill dricka vin till asiatisk mat. Vi förklarar mer!
Japansk soja är den naturligt bryggda smakhjälten som får din matlagning att lyfta – varje dag. Låt oss förklara och inspirera med en sojastänkt veckomeny!
Fish tacos, chicken nuggets och wienerschnitzel vore inget utan en spröd, frasig yta. Så hur får du till en perfekt panering? Börja med panko!
Det finns många goda anledningar till att alltid ha en burk dijonsenap hemma. Bara prova något av recepten vi listar så får du se!
Vad är värt att tänka på när man vill servera vin på buffén? Ta del av vår guide med dryckestips och detaljerna du inte vill missa.
Sju recept och lika många såser – från kryddig och mild till en av de allra hetaste. Hur chilistarkt vågar du laga?
Soppor är både billig och festlig bjudmat när du vill hosta en middag, men inte kan eller vill gräva ett alltför djupt hål i plånboken. Kolla här bara!
Bjud in till ”oktoberfest” och prova öl tillsammans! Vi guidar till hur du gör och självklart behöver det inte vara höst för att provningen ska bli av.
Jessie Sommarström, vinnare av Årets kock 2022, avslöjar sina bästa kockknep och smaksättarhacks som får din matlagning att lyfta till nya höjder.
Nyfiken på vilka drycker Systembolaget anser vara de mest hållbara? SMAKA listar tre röda och fem vita viner som får ”tummen upp”.
Nästa gång du tänker ta det söta med en nypa salt – testa japansk soja. Vi lovar att det blir extra välsmakande i alltifrån (soja)kolasås till banankaka!
Vin, öl, cider eller något annat? Vi tipsar om bästa drycken till fem populära rätter inklusive pizza, köttfärssås och toast Skagen!
Upptäck Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med smakinspiration av vår nordiska natur. Vilken skandinavisk twist föredrar du?
Japansk soja är det självklara tillbehöret till sushi, men också som smaksättare i många andra rätter. Vi listar recepten du inte vill vara utan!
Doften, friskheten, komplexiteten och de mest delikata små bubblor. Bienvenue till champagnens värld med bröderna Andreas och Mattias Larsson.
Ingen sallad utan en riktigt god dressing eller vinägrett! Vi listar våra bästa recept och bjuder på en liten dressingskola för vuxna smaklökar.
För Evelina och Emmy Hammelfelt hänger mat ihop med både fysisk, psykisk och själslig hälsa. Det pratar vi mer om och bjuder på recept ur deras bowlsbibel.
Många utgår från maten de tänker grilla för att sedan matcha den med vin. Här gör vi tvärt om låter vin(land)et avgöra vad som landar på grillen!
En hopfällbar filterhållare passar perfekt när du är själv i naturen och vill brygga gott kaffe. Friluftsfotografen Fredrik Telléus visar hur du gör.
Vi gav Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa tre smakrika smårätter till både rött, vitt och mousserande vin från Spanien.
Öl är en mångsidig krydda i maten som spänner över ett brett spektrum av smaker – från kryddig ale till brödig lager. Här är fem saker att tänka på.
Bramble Gin Sour, en svalkande rosédrink, Sparkling Tea, Espresso Martini eller klassisk sangria. Vilket drinkrecept faller dig mest i smaken?
Dags för ett nytt tillbehör till kräftskivan? Bjud på frasig filodegspaj, het garden focaccia, grön gazpacho eller varför inte gurktapas!
Kolla in våra goda grytrecept, knepen som ger din gryta riktigt god smak, hur du preppar en grytbas samt få förslag på drycker till grytfesten.
Vi firar gärna svampens dag varje dag, för snacka om mångsidig råvara! Här listar vi 10 svamprecept med matchande dryckestips.
Ska du bjuda veganer på middag, eller är du själv noga med att äta (och dricka) helt växtbaserat? Så tar du reda på om vinet är veganskt.
Fritt från naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och positiva effekter på den biologiska mångfalden. Det är några av alla fördelar med ekologiskt kaffe.
Förgyll svemestern och besök en krog som inte bara serverar förstklassig mat och dryck, utan också har ett högst medvetet, hållbart och cirkulärt tänk.
Arvid Nordquist lanserade sitt populära sommarkaffe 2013. Men hur har det smakat och sett ut fram till och med det tionde sommarkaffet i ordningen?
Laga fyra äta ute-rätter från dietisten Hanna Olvenmarks senaste kokbok, få tips om fler outdoor-kokböcker och SMAKAs bästa smaksättarhacks!
Kyckling, torsk, lax, lamm eller halloumi? Vi bjuder på sju smarriga burgare inklusive två ”smashade” varianter. Vilken väljer du?
Har du testat att koka kaffe över öppen eld? Friluftsfotografen Fredrik Telléus visar hur du gör bästa kokkaffet – steg för steg.
Sluta släng mat. Lär dig i stället att fynda svinnlådor, kylchilla och bäst-före-snooza. Vi tipsar också om fyra zero waste-krogar runt om i världen.
Äntligen grytsäsong! Men vad väljer du för vin till gryta? Vi hjälper dig att matcha olika sorters grytor med olika typer av rött vin.
Ta ditt vinintresse till nästa nivå och börja lagra vin! Här tipsar vi om viner i vårt sortiment som vinner på lagring upp till flera, flera år.
Äsch då att lamm skulle smaka kofta! Motbevisa den som nu tycker det genom att laga en (eller flera!) av våra läckra lammrätter.
Här ser du bryggningstekniken för den mer bekväma friluftsturen. Med ett kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare blir det en extra god kopp.
Dags för kräftskiva – och vi vet ju alla att kräftor ’kräfva’ goda drycker! Här är guiden till de perfekta dryckeskombinationerna.
Bjud in till fest med gott om space i det gröna med lättfixade tilltugg och goda drycker därtill. Skål – och varsågod att mingla!
Svenska Oddbird var tidigare ute med att satsa på alkoholbefriade drycker av högsta kvalitet – vi tipsar om sex av dessa!
Har du inte provat ljusrostat kaffe är det hög tid! Gör det i form av kaffe tonic, iskaffe eller en mocktail baserad på ett cold brew-koncentrat.
Vinmakaren Davide Rosso berättar mer om Langhe Rosso på bag-in-box – ett vin på 100 procent nebbiolo lika bra som på flaska, menar han.
Kaffe på maten? Javisst, men har du testat espresso till chark eller gjort en kaffevinägrett? Baristan Linnea Vannesjö förklarar mer.
Lär dig mer om marinad, rub och glaze. När ska du använda vad, varför och hur? Dessutom bjuder vi på nio smaksäkra grillrecept.
Fransk ost- och skinkmacka, japansk katsu sando, amerikansk tuna melt och koreansk street toast. Bege dig på en mackifierad smakresa jorden runt!
Små justeringar gör stor skillnad. Baristamästaren Linnea Vannesjö avslöjar de enkla knepen för riktigt gott bryggkaffe hemma.
Vad du dricker till sparris? Vi tipsar om vin, öl och bjuder på fem suveräna recept med sparris – från perfekt kokt till krispigt stekt i wok.
Upptäck allt du kan göra med heta senapspulvret och senapen från engelska Colman’s (utöver hemgjord senap till jul).
Det går oftast bra med rosé. Men vin och vego är inte svårare än annan mat och dryck i kombination. Lär dig mer samt få konkreta recept- och vintips!
Testat te som drinkbas? Prova ett eller flera av våra recept och en helt ny värld av spännande smaker och kombinationer öppnar upp sig!
Vad heter det sa du, poncho? Nej, ponzu! Kanske den godaste japanska smaksättaren som någonsin har tappats på flaska – du bara måste prova.
Hört talas om den trendiga japanska kålpannkakan okonomiyaki? Kocken Frida Ronge bjuder på bästa receptet och visar hur du lagar den!
Spana in filmen när kocken Frida Ronge gör en krämig chokladmousse på avokado och kokos – toppad med en alldeles ljuvlig sojakolasås!
Det är en konst att koka ett perfekt sushiris. Men särskilt svårt behöver det inte vara – kocken Frida Ronge visar hur du gör.
Här är fem mousserande roséviner till romantiska tillfällen. Ett av dem är suveränt till jordgubbar – klicka dig vidare så avslöjar vi vilket!
Salmalax med sojamajo, primörer med jalapeño-aioli och brownie med brynt smör och flingsalt. Det blir bara goda grejer när Frida Lund lagar trerätters.
Första gången kocken Frida Ronge åt sojaägg blev hon helt förälskad i sältan och texturen. Här använder hon dem till en somrig frukost för alla sinnen.
Klassisk Irish Coffee eller med en twist? Vi föreslår två olika varianter och ytterligare sex kaffedrinkar, däribland en alkoholfri Espresso Martini!
Den 20–21 augusti bjuder vinhuset Oddbird in till pop up-restaurangen Nowhere. En måltidsupplevelse utöver det vanliga utlovas!
Det är inte längre hållbart att vägra äta mindre kött. Gör i stället maten du älskar vegansk. Matbloggaren Gustav Johansson visar vägen.
Naturvin är inte samma sak som veganskt vin. Men de allra flesta naturviner är veganska. Så vad är naturvin egentligen?
Visst kan du dricka rött vin till kryddstark mat. Men skippa tanninerna och spana också in våra heta tips på att kombinera stark mat med dryck!
Temaki är sushistrutar som du fyller med det du gillar. Här visar kocken Frida Ronge hur du gör dem – på hennes nordisk-japanska sätt.
Lär dig mer om ”the perfect pairing” mellan mat och champagne – med 2020 års världstopprankade Bollinger La Grande Année 2012 i glaset.
Överfiske, klimatförändringar och föroreningar. Kocken Frida Ronge tipsar om vilka fiskar och skaldjur du kan äta med gott samvete.
Se när Gustav "Jävligt Gott" Johansson slaktar och tillagar en hel blomkål. Resultatet? Grymt smakrika Buffalo Cauliflower Wings med blastsalsa!
Det är inte bara chili som bidrar med hetta i maten. Det gör även senap, pepparrot och wasabi. Lär dig mer om kusinerna korsblommiga kålväxter.
Pintxos, hummerrisotto, torskrygg med bakad kål och mjölkchokladpannacotta. Låt årets sista middag bli en festlig, smakrik bjudning – utan stress.
Förutom snabba utförsåk eller en tur i längdspåret hör det till att njuta av god mat och dryck på skidsemestern. Vi tipsar om var på tre populära skidorter!
Vi ger dig det perfekt planerade adventsminglet med utvalda recept, kryddat spanskt vin och ett dignande gottebord. Smått, gott och värmande!
Gör inlagd sill med ponzu, pickla rödkål eller grava morot. Uppdatera årets julbord en aning – och avrunda med en affogato.
Hemgjord senap, lakritskola eller ett gott kaffe. Satsa på en ät- eller drickbar julklapp i år – eller vinglas som lyfter dryckesupplevelsen!
Skåla in det nya decenniet på franskt vis med tips från sommelieren Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019. Både med och utan alkohol.
Mattias ”Fredagskocken” Larsson kan konsten att komponera en lättlagad och lyxig meny inför årets sista kväll. Ring in 2023 med smaker det sjunger om!
Lyxig råraka, helstekt oxfilé och rostad sockerkaka med brynt smör, kokos och rökig whisky. Blir Fredagskockens nyårsmiddag också din?
Blir det hemgjord glögg i år? Eller skippar du glöggen till förmån för isad äppelcider eller het kaffedrink med julkryddor? Här är fem recepttips!
Världens största vegankampanj vill inspirera folk till att äta veganskt under hela januari månad. Här är sju gröna middagar och två tilltugg att laga.
Hur du bygger den perfekta salladen? Det berättar kocken och receptmakaren Ylva Bergqvist allt om i sin femte kokbok ”Sallader med smak”.
Här har vi samlat våra juligaste recept med Colman’s senapspulver. Givetvis hemgjord senap, men även sötstark senap, senapslax och griljering.
Vitt, rött och rosé – där har du smak- och färgsättningen för årets sista måltid. Nyfiken på vad det blir för mat? Klicka dig vidare till vår festliga trerätters!
Vi listar 13 julbord att inta på olika platser i landet där maten, måltidsdrycken och kaffet till julens alla sötsaker håller högsta klass.
Krämig sill med brynt sojasmör, smashed brysselkål eller julköttbullar med panko. Här är en riktigt god lista med nya recept till julbordet!