Recept på somriga sallader med mycket smak
Hur du bygger den perfekta salladen? Det berättar kocken och receptmakaren Ylva Bergqvist allt om i sin femte kokbok ”Sallader med smak”.
Många utgår från maten de tänker grilla för att sedan matcha den med vin. Här gör vi tvärt om låter vin(land)et avgöra vad som landar på grillen!
Vad är värt att tänka på när man vill servera vin på buffén? Ta del av vår guide med dryckestips och detaljerna du inte vill missa.
Den svenska sommaren avnjuts bäst med en god, kaffedoftande fika! Här är SMAKAs guide till några av Sveriges bästa sommarcaféer – från väst till öst.
Sommaren är fortfarande prime time för rosévin, men vi slår gärna ett slag för att dricka rosé året runt. Och inte minst – att börja dricka mer rosé till mat.
Oavsett om du grillar kött, fågel, fisk eller vegetariskt blir ingen grillad måltid komplett utan en sås eller röra. Här är recepten på våra favoriter!
En av årets mest älskade högtider står för dörren, men vad dricker man till maten på midsommarbuffén? Här är SMAKAs bästa dryckestips!
Lär dig mer om marinad, rub och glaze. När ska du använda vad, varför och hur? Dessutom bjuder vi på nio smaksäkra grillrecept.
Vad du dricker till sparris? Vi tipsar om vin, öl och bjuder på fem suveräna recept med sparris – från perfekt kokt till krispigt stekt i wok.
Pressobryggare, franskpress eller presskanna – kärt barn har många namn. Men så anses det vara en av de bästa bryggmetoderna för kaffe.
Det finns många goda anledningar till att alltid ha en burk dijonsenap hemma. Bara prova något av recepten vi listar så får du se!
Åtta recept och lika många olika sorters pepparsåser – från mild, fyllig och söt till en av de allra hetaste på marknaden. Hur chilistarkt vågar du laga?
Soppor är både billig och festlig bjudmat när du vill hosta en middag, men inte kan eller vill gräva ett alltför djupt hål i plånboken. Kolla här bara!
Bjud in till ”oktoberfest” och prova öl tillsammans! Vi guidar till hur du gör och föreslår en provning av fyra olika ölstilar till lika många snacks.
Jessie Sommarström, vinnare av Årets kock 2022, avslöjar sina bästa kockknep och smaksättarhacks som får din matlagning att lyfta till nya höjder.
Nyfiken på vilka drycker Systembolaget anser vara de mest hållbara? SMAKA listar tre röda och fem vita viner som får ”tummen upp”.
Nästa gång du tänker ta det söta med en nypa salt – testa japansk soja. Vi lovar att det blir extra välsmakande i alltifrån (soja)kolasås till banankaka!
Vin, öl, cider eller något annat? Vi tipsar vi om bästa drycken till fem populära rätter inklusive pizza, spaghetti och köttfärssås samt toast Skagen!
Upptäck Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med smakinspiration av vår nordiska natur. Vilken skandinavisk twist föredrar du?
Japansk soja är det självklara tillbehöret till sushi, men också som smaksättare i många andra rätter. Vi listar recepten du inte vill vara utan!
Doften, friskheten, komplexiteten och de mest delikata små bubblor. Bienvenue till champagnens värld med bröderna Andreas och Mattias Larsson.
Fyllda ägghalvor, hemgjord sill, olika sorters lax och söta godsaker – här är recepten att laga till årets påskbord. Givetvis med dryckestips!
Ingen sallad utan en riktigt god dressing eller vinägrett! Vi listar våra bästa recept och bjuder på en liten dressinglektion för vuxna smaklökar.
För Evelina och Emmy Hammelfelt hänger mat ihop med både fysisk, psykisk och själslig hälsa. Det pratar vi mer om och bjuder på recept ur deras bowlsbibel.
En hopfällbar filterhållare passar perfekt när du är själv i naturen och vill brygga gott kaffe. Friluftsfotografen Fredrik Telléus visar hur du gör.
Vi gav Mattias ”Fredagskocken” Larsson i uppdrag att skapa tre smakrika smårätter till både rött, vitt och mousserande vin från Spanien.
Kolla in våra goda grytrecept, knepen som ger din gryta riktigt god smak, hur du preppar en grytbas samt få förslag på drycker till grytfesten.
Med öl i maten får du en mångsidig krydda som spänner över ett brett spektrum av smaker. Här är fem saker att tänka på.
Bramble Gin Sour, en svalkande rosédrink, Sparkling Tea, Espresso Martini eller klassisk sangria. Vilket drinkrecept faller dig mest i smaken?
Mästerkockens okonomiyaki-paj, het garden focaccia, zucchinifritters eller gurktapas? Introducera ett nytt tillbehör till kräftskivan!
Ska du bjuda veganer på middag, eller är du själv noga med att äta (och dricka) helt växtbaserat? Så tar du reda på om vinet är veganskt.
Svenskarna är ett kaffedrickande folk. Och vi älskar att fika, gärna med påtår. Varför då inte välja ekologiskt kaffe, som både smakar och gör extra gott?
Förgyll svemestern och besök en krog som inte bara serverar förstklassig mat och dryck, utan också har ett högst medvetet, hållbart och cirkulärt tänk.
Arvid Nordquist lanserade sitt populära sommarkaffe 2013. Men hur har det smakat och sett ut fram till och med det tionde sommarkaffet i ordningen?
Laga fyra äta ute-rätter från dietisten Hanna Olvenmarks senaste kokbok, få tips om fler outdoor-kokböcker och SMAKAs bästa smaksättarhacks!
Kyckling, torsk, lax, lamm eller halloumi? Vi bjuder på sju smarriga burgare inklusive två ”smashade” varianter. Vilken väljer du?
Hur mycket mousserande vin går åt på festen, vilket är snabbaste sättet att kyla en flaska och hur bäst öppna den? Det vill du garanterat ha koll på.
Vi kan tyvärr inte förutspå vädret, men vi hoppas kunna inspirera dig till att testa minst en ny rätt i midsommar med förslag på matchande dryck.
Har du testat att koka kaffe över öppen eld? Friluftsfotografen Fredrik Telléus visar hur du gör bästa kokkaffet – steg för steg.
Sluta släng mat. Lär dig i stället att fynda svinnlådor, kylchilla och bäst-före-snooza. Vi tipsar också om fyra zero waste-krogar runt om i världen.
Fish tacos, chicken nuggets och wienerschnitzel vore inget utan en spröd, frasig yta. Så hur får du till en perfekt panering? Börja med panko!
Äntligen grytsäsong! Men vad väljer du för vin till gryta? Vi hjälper dig att matcha olika sorters grytor med olika typer av rött vin.
Okonomiyaki, soppa, buffalo wings, taco och pesto. Vi sjunger kålens lov med fem smaksäkrade recept och matnyttiga tips om olika kålsorter.
Ta ditt vinintresse till nästa nivå och börja lagra vin! Här tipsar vi om viner i vårt sortiment som vinner på lagring upp till flera, flera år.
Äsch då att lamm skulle smaka kofta! Motbevisa den som nu tycker det genom att laga en (eller flera!) av våra läckra lammrätter.
Vi firar gärna svampens dag varje dag, för snacka om mångsidig råvara! Här listar vi 10 svamprecept med matchande dryckestips.
Vi listar 13 julbord att inta på olika platser i landet där maten, måltidsdrycken och kaffet till julens alla sötsaker håller högsta klass.
Här ser du bryggningstekniken för den mer bekväma friluftsturen. Med ett kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare blir det en extra god kopp.
Dags för kräftskiva – och kräftor ’kräfva’ goda drycker! Här är guiden till de perfekta dryckeskombinationerna (med tips på alkoholfritt ekologiskt bubbel på burk!).
Bjud in till fest med gott om space i det gröna med lättfixade tilltugg och goda drycker därtill. Skål – och varsågod att mingla!
Svenska Oddbird var tidigare ute med att satsa på alkoholbefriade drycker av högsta kvalitet – vi tipsar om sex av dessa!
Vinmakaren Davide Rosso berättar mer om Langhe Rosso på bag-in-box – ett vin på 100 procent nebbiolo lika bra som på flaska, menar han.
Kaffe på maten? Javisst, men har du testat espresso till chark eller gjort en kaffevinägrett? Baristan Linnea Vannesjö förklarar mer.
Sötma, syra, hetta och umami förenar många asiatiska kök, vilket du främst bör ta fasta på när du vill dricka vin till asiatisk mat. Vi förklarar mer!
Mexikanska laxtacos, asiatiska steamed buns och en handgriplig baguette med fransk-italienska smaker. Med ett gott bröd är middagen inom räckhåll!
Små justeringar gör stor skillnad. Baristamästaren Linnea Vannesjö avslöjar de enkla knepen för riktigt gott bryggkaffe hemma.
Upptäck allt du kan göra med heta senapspulvret och senapen från engelska Colman’s (utöver hemgjord senap till jul).
Vad heter det sa du, poncho? Nej, ponzu! Kanske den godaste japanska smaksättaren som någonsin har tappats på flaska – du bara måste prova.
Testat te som drinkbas? Prova ett eller flera av våra recept och en helt ny värld av spännande smaker och kombinationer öppnar upp sig!
Hört talas om den trendiga japanska kålpannkakan okonomiyaki? Kocken Frida Ronge bjuder på bästa receptet och visar hur du lagar den!
Spana in filmen när kocken Frida Ronge gör en krämig chokladmousse på avokado och kokos – toppad med en alldeles ljuvlig sojakolasås!
Det är en konst att koka ett perfekt sushiris. Men särskilt svårt behöver det inte vara – kocken Frida Ronge visar hur du gör.
Salmalax med sojamajo, primörer med jalapeño-aioli och brownie med brynt smör och flingsalt. Det blir bara goda grejer när Frida Lund lagar trerätters.
Första gången kocken Frida Ronge åt sojaägg blev hon helt förälskad i sältan och texturen. Här använder hon dem till en somrig frukost för alla sinnen.
Klassisk Irish Coffee eller med en twist? Vi föreslår två olika varianter, ytterligare tre kaffedrinkar och en spännande mocktail – med te!
Den 20–21 augusti bjuder vinhuset Oddbird in till pop up-restaurangen Nowhere. En måltidsupplevelse utöver det vanliga utlovas!
Det är inte längre hållbart att vägra äta mindre kött. Gör i stället maten du älskar vegansk. Matbloggaren Gustav Johansson visar vägen.
Naturvin är inte samma sak som veganskt vin. Men de allra flesta naturviner är veganska. Så vad är naturvin egentligen?
Visst kan du dricka rött vin till kryddstark mat. Men skippa tanninerna och spana också in våra heta tips på att kombinera stark mat med dryck!
Temaki är sushistrutar som du fyller med det du gillar. Här visar kocken Frida Ronge hur du gör dem – på hennes nordisk-japanska sätt.
Lär dig mer om ”the perfect pairing” mellan mat och champagne – med 2020 års världstopprankade Bollinger La Grande Année 2012 i glaset.
Överfiske, klimatförändringar och föroreningar. Kocken Frida Ronge tipsar om vilka fiskar och skaldjur du kan äta med gott samvete.
Se när Gustav "Jävligt Gott" Johansson slaktar och tillagar en hel blomkål. Resultatet? Grymt smakrika Buffalo Cauliflower Wings med blastsalsa!
Det är inte bara chili som bidrar med hetta i maten. Det gör även senap, pepparrot och wasabi. Lär dig mer om kusinerna korsblommiga kålväxter.
Pintxos, hummerrisotto, torskrygg med bakad kål och mjölkchokladpannacotta. Låt årets sista middag bli en festlig, smakrik bjudning – utan stress.
Förutom snabba utförsåk eller en tur i längdspåret hör det till att njuta av god mat och dryck på skidsemestern. Vi tipsar om var på tre populära skidorter!
Vi ger dig det perfekt planerade adventsminglet med utvalda recept, kryddat spanskt vin och ett dignande gottebord. Smått, gott och värmande!
Sojagravad lax, caesarsallad på grönkål, julköttbullar med panko eller ponzusill. Förnya julbordet med en, två eller flera rätter från vår receptlista!
Gör inlagd sill med ponzu, pickla rödkål eller grava morot. Uppdatera årets julbord en aning – och avrunda med en affogato.
Här är fem mousserande roséviner till romantiska tillfällen. Ett av dem är suveränt till jordgubbar – klicka dig vidare så avslöjar vi vilket!
Hemgjord senap, lakritskola eller ett gott kaffe. Satsa på en ät- eller drickbar julklapp i år – eller vinglas som lyfter dryckesupplevelsen!
Skåla in det nya decenniet på franskt vis med tips från sommelieren Maja Hempel, Årets Lily Bollinger 2019. Både med och utan alkohol.
Mattias ”Fredagskocken” Larsson kan konsten att komponera en lättlagad och lyxig meny inför årets sista kväll. Ring in 2023 med smaker det sjunger om!
Lyxig råraka, helstekt oxfilé och rostad sockerkaka med brynt smör, kokos och rökig whisky. Blir Fredagskockens nyårsmiddag också din?
Blir det hemgjord glögg i år? Eller skippar du glöggen till förmån för isad äppelcider eller het kaffedrink med julkryddor? Här är fem recepttips!