Recept

Hasselbackspotatis med panko

Ca 60 min
4

Visst står den sig, potatisen som sägs ha sett dagens ljus för första gången 1953 då en värmländsk kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm lagade den. Men även en klassisk hasselbackare kan bli bättre – med frasig panko i stället för ströbröd.

Ingredienser

 • 12 jämnstora potatisar (ca 800 g)
 • 75 g kylskåpskallt smör
 • ¾ dl Kikkoman Panko
 • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader.

 2. Skala potatisen och skär i tunna skivor, men inte helt igenom. Genom att lägga potatisen i en träslev går det lättare, eller så kan man vika en kökshandduk tre gånger på varje sida som stöd. För att potatisen ska stå stadigt kan man skära av en liten skiva undertill.

 3. Ställ potatisen med snittsidan upp i en ugnssäker form. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Hyvla över smöret med en osthyvel. Strö över panko. Sätt in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills potatisen är gyllenbrun och genombakad. Ös då och då med smöret.


  Tips!
  Mer smak? Blanda panko med finriven vitlök, malda sesamfrön, riven parmesan och/eller färska örter, strö över rökt paprikapulver, grillkrydda eller torkade örter, beroende på vad hasselbackaren ska serveras till.

Potatis i andra goda tillbehör