Jessie Sommarström – kocken som talar med grönsaker

Hon lagar mat för en hållbar framtid och kan verkligen konsten att trolla fram mesta möjliga smak av allt grönt. Möt kocken Jessie Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm och taggad finalist i Årets Kock 2022, som vill göra skillnad genom att inspirera.

Det räckte med en sommar i disken på en liten skärgårdskrog i Vaxholm under gymnasietiden för att Jessie Sommarström skulle ha yrkesvalet klart för sig. Sedan dess har hon jobbat med allt från lunchmat till fine dining på exempelvis Sturehof och Esperanto – den senare med en stjärna i Guide Michelin.

– Det är en fantastisk bransch där du aldrig slutar att utvecklas. Att vara kock är ett kreativt hantverk där man får jobba med det bästa som finns: mat och människor, säger hon.

Många känner nog igen Jessie från tv-programmet Kockarnas Kamp, där tittarna kunde följa hur hon hösten 2021 tog sig hela vägen till final och slutade på en hedervärd andraplats.

– Det var tre galet intensiva veckor, lite som att åka på kollo, fast för vuxna. Men trots att vi kockar tävlade mot varandra så fanns det hela tiden skratt och ömsesidig respekt.

Jessie Sommarström
Född: 1 maj 1979.
Familj: Maken Gordon Grimlund och sönerna Theo, 8 år, och Justus, 2,5 år.
Bor: Hus på Resarö i Stockholms skärgård.
Gör: Kreativ ledare på Urban Deli, utvecklar framtidens mat på Torsåker gård och driver private dining-företag tillsammans med sin man.
Aktuell: Brinner för grön och hållbar mat – och är en av åtta finalister till Årets kock 2022.
Matfilosofi: God vällagad med hållbara råvaror som är bra för hälsan, miljön och klimatet.
Skulle kunna föräta mig på: Knäckig äppelpaj med sirap och havregryn.
Har en spänd relation till: Inälvsmat och importerat kött. Är väldigt selektiv när det gäller kött och skulle aldrig äta kött från djur som inte har haft det bra under sin livstid.
Dricker oftast: Kranvatten – vi har fantastiskt gott och bra vatten i Sverige.
Mest använda smaksättare: Soja och miso eftersom växtbaserad matlagning ofta kräver lite skjuts av den femte grundsmaken umami.
Tre ord som beskriver mig: Envis, lojal och engagerad.
Följ på: @jessiesommarstrom

Färs från åkern

Sedan några år tillbaka är Jessie Sommarström kreativ ledare på Urban Deli, en kombination av restaurang, saluhall och butik i Stockholm med visionen att göra matlivet enklare, godare och lyckligare. Hennes ambition är att all serverad och såld mat ska vara gjord av råvaror som har producerats på ett hållbart sätt för både människor, djur, miljö och klimat.

– Det är en unik arbetsplats där vi jobbar med mångfald vad gäller sortiment, menyer, medarbetare med mera. Jag fungerar som inspiratör och bollplank åt kökschefer och kockar samtidigt som jag är med i utvecklingsarbetet av helt nya råvaror, säger Jessie och berättar om sitt spännande samarbete med Torsåker gård – Axfoundations testgård och praktiskt utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem beläget i Upplands Väsby.

Här finns bland annat åkrar, experimentträdgård för frilandsodling och testkök där producenter, forskare, förädlare och entreprenörer från hela livsmedelskedjan möts för att finna konkreta lösningar på komplexa utmaningar. Ett resultat av detta är en svenskodlad färs som Jessie Sommarström varit med att ta fram. Färsen är gjord på de tre baljväxterna åkerböna, gråärt och sötlupin samt raps. Den är endast kryddad med lite salt och används i stället för vanlig köttfärs, men har ett betydligt lägre klimatavtryck.

– På Urban Deli är det den enda färs vi använder när vi lagar lasagne, det blir precis lika gott, och jag använder den även hemma så klart.

Nyligen var Jessie även med och lanserade en ”grön” regnbågslax, uppfödd på ett cirkulärt och klimatsmart foder av insekter, i sin tur uppväxta på grönsaksavfall och brödrester. Den smakar lika mycket som om den vore vildfångad, menar Jessie.

Sommarbowl med ponzulax, säsongens grönt och citronmajonnäs
Här tolkar Jessie Sommarström sin hållbara matfilosofi i en somrig bowl med svenskodlad regnbågslax, säsongens närproducerade grönsaker, ingefärspicklad kålrabbi och en klick citronmajonnäs. Laxen halstrar hon och penslar med ponzusås för extra umamidjup.

Grönsaker i säsong

Fisk i all ära, Jessie Sommarströms favoritråvara alla kategorier är ändå grönsaker och anledningen till det handlar om både smak, hållbarhet och hälsa.

– Det är alla de där dagliga valen vi gör som påverkar oss allra mest. Hemma äter vi vegetariskt på vardagarna medan vi sparar köttet och fisken till helgen. Det gör att vi kan välja svenskt kött av hög kvalitet när vi väl äter det, förklarar hon.

Hon talar sig varm för alla svensk- och lokalproducerade råvaror:

– Vi har världens tuffaste djurskyddslagstiftning och extremt fina produkter som är odlade med ett minimum av kemikalier. Jag gör allt jag kan för att stötta våra svenska bönder och lagar efter vad som finns i säsong i stället för att köpa importerat, fortsätter Jessie, som inte själv skulle drömma om att köpa färska bär från andra sidan jordklotet mitt i vintern när våra svenska bär smakar så mycket mer.

– Jag brukar säga att i frysdisken är det alltid säsong, det är ett hållbart tips om något!

Passion och drömmar

Tillsammans med sin man Gordon Grimlund, också kock, driver Jessie Sommarström en private dining-business på fritiden.

– Vi träffades i köket på Sturehof och delar samma passion för mat. Det blir lite middagar och ett och annat bröllop, men framför allt är det väldigt härligt att få jobba tillsammans.

Inte minst är han ett bra bollplank och stöd i hennes tävlingsambitioner. För andra gången har hon i stenhård konkurrens kvalificerat sig till finalen av Årets kock 2022, vilken avgörs den 15 september på Annexet i Stockholm.

– Att få förvalta den titeln är en dröm för mig och jag är oerhört laddad. Det är inte bara själva tävlingen som är viktig utan hela den kreativa processen, säger Jessie.

En vinst skulle också innebära en fantastisk plattform att föra ut hennes gröna matfilosofi och kunna inspirera fler människor.

– Jag vill att det ska vara enkelt och lustfyllt att göra hållbara val, att lägga till i stället för att plocka bort och att låta grönsakerna ta större plats på tallriken.

Mer grön inspiration att ta del av