Jo, det går visst lika bra med veganska köttbullar

Raggmunkar utan fläsk eller Toast Skagen utan räkor – går det? Så klart! I kokboken ”Vegansk husmanskost” visar matbloggaren Gustav Johansson hur du gör maten så många av oss älskar både mer hållbar och jävligt god. Mat som även riktiga män kommer vilja äta.

Det är fortfarande köttbullar även om du gör dem utan kött, hävdar Gustav Johansson som driver den veganska matbloggen Jävligt Gott. Köttbullar är inte kött, det är en rätt, och som sådan går den att laga med egentligen vilka råvaror som helst. Det är hela tanken bakom hans mission att veganisera de allra flesta av våra mest älskade husmansklassiker.

- Jag vill göra det möjligt för alla att äta mer växtbaserat och då kan vi inte lämna varken husmanskosten eller annan ”vanlig” mat utanför. Men det måste bli jävligt gott, annars är det ingen vits, säger Gustav.

Gustav Johansson
Gustav Johansson brinner för att lära fler att laga många av Sveriges allra mest älskade rätter helt utan kött, fågel, fisk och andra animalier. Foto: Simon Bajada

Att äta mer växtbaserat är både högsta mode och det nya normala – men du ska kunna göra det utan att offra maten som du är van att äta och känner dig trygg med. Det handlar inte om att alla ska börja äta sallad, koka sina egna bönor och äta tofu till middag.

- Som tidigare köttätare tycker jag än i dag att hamburgare är bland det godaste som finns. Och jag vill fortsätta laga bruna grejer, men på ett hållbart sätt, säger Gustav.

LÄS MER: Möt Gustav Johansson – från inbiten köttätare till Sveriges största veganizer

Så lagar du jävligt god vegomat

I kokboken ”Vegansk husmanskost” (finns också som app) har Gustav samlat sina bästa tips och trix på hur du får olika husmansrätter att både smaka, dofta och upplevas så nära originalet som möjligt.

- När jag veganiserar en rätt funderar jag över vilka grundsmaker rätten har. Bacon vore ingenting utan det rökta, salta, feta och umami. Det fixar du med rökarom, japansk soja och rapsolja som du knapersteker exempelvis tofu i, tipsar Gustav.

Det du ser på tallriken behöver också stämma. Du kan grava morot eller zucchini i stället för lax, men morotens färg ger den bästa upplevelsen. Rätt känsla är en tredje faktor. Här tipsar Gustav om att välja det gröna proteinalternativ som ger den rätta konsistensen. Snart är det nya ”omöjliga” vegoköttet från Silicon Valley här, som smakar, ser ut och uppträder precis som riktigt kött.

Sist ut är doften. Tångkaviar och alger ger doft och arom av hav i rätter som annars innehåller fisk och skaldjur. Addera lite dill och citron för en komplett doftbild.

LÄS MER: Dags för färgskifte – från röda till gröna proteiner

Dags för alla att ta sitt sociala ansvar

För att klara klimatmålen till 2030 behöver vi äta väldigt mycket mindre kött än vad de flesta av oss gör i dag. Vi behöver helt enkelt skifta från röda till gröna proteiner.

Är det okej att vägra äta mindre kött?
- På ren svenska tycker jag det är oansvarigt och inte längre okej att vägra äta mindre kött. Samtidigt funkar det inte att skamma. Förändringen måste komma inifrån dig själv, på eget initiativ. Alla kan göra något, och det lilla du kan göra räcker långt.

Vilka är det som vägrar skulle du säga?
- I huvudsak män som menar att ”vanlig mat” är lika med kött, som absolut inte vill äta ”den andra maten”. Men mitt budskap är att vegansk mat kan vara minst lika manlig som de köttstinna rätter du är van vid. Du behöver inte kompromissa!

Vilka förändringar vill du se i samhället?
- Oj, jättemånga! Bland annat att mataffärer borde placera växtproteinerna jämte köttet, fågeln eller fisken. Så när du tänker ”jag ska äta köttfärssås” och går till färshyllan ska du hitta vegofärsen där. Inom restaurangbranschen krävs ett teknikskifte och mer kunskap hos kockar om hur de kan veganisera populära rätter. Maten som i dag erbjuds som vegetariskt alternativ i skolan, gör den helt vegansk. Fördelarna med det är inget man har pratat om så mycket. Men WWF har lyft det här med halloumi, att en sådan produkt har högre klimatavtryck än fläsk. Företag som producerar livsmedel behöver tänka att allt du kan köpa animaliskt i dag, ska du kunna köpa växtbaserat om några år. Våga utmana och experimentera, men utgå också från det ni redan gör bra och veganisera det.

Vågar en köttätare bjuda dig på middag?
- Att jag är vegan är mitt val, och därmed mitt ”problem”. Jag vill inte framkalla ångest hos en middagsvärd som inte vet hur hen ska laga ”min” mat. Om du som värd är osäker – fråga! Jag hjälper gärna till med maten, ofta lär sig folk något på kuppen.

Och tvärtom – vågar du bjuda en köttätare?
- Absolut! I min familj är jag den enda som äter veganskt. Att min sambo och mina barn inte äter som jag håller mig på mattan och är en bra reality check.

Så hur löser ni matlagningen i familjen?
- Till vardags blir det typ 50 procent veganskt, 25 procent mishmash och 25 procent något helt annat, samtidigt som övriga familjen äter kött.

Vilka är din bästa gröna pappa-tips?
- Utgå från maten som dina barn gillar, och byt ut köttet mot växtbaserade alternativ. Vegofärs är en riktig familjeräddare! Ge barnen grönsaker före maten, och smyg också ner i det du lagar. Krångla inte till det och sista tipset – säg inte vad du har gjort.

3 x husman på veganskt vis

Bästa sättet att förklara att vegansk mat inte bara är till för de redan frälsta är att bjuda på den. Men gör ingen grej av vilka animaliska råvaror du har bytt ut. Ställ bara fram och säg varsågod. Här bjuder Gustav Johansson på tre recept från sin kokbok ”Vegansk husmanskost”.

1. Den absolut enklaste rätten att veganisera

Gissa rätten som oftast hamnar i topp över svenska folkets favoritmat! Spaghetti och köttfärssås så klart. En enkel rätt att veganisera utan att tappa vare sig smak eller textur.

Vegansk spaghetti och köttfärssås

2. Toast Skagen utan räkor, ägg och rom

Tofu påminner om räkor i konsistensen och majonnäs kan du göra på kikärtsspad i stället för ägg. Välj kaviar på tång i stället för stenbitsrom och du har snart lagat Gustavs signaturrätt.

Vegansk Toast Skagen

3. Svingoda raggmunkar med falskt fläsk

Stek Gustavs raggmunkar i så pass mycket vegosmör att du nästan skäms. Knaperstekt fläsk ersätter du enkelt med fejkon, alltså tofu smaksatt med bland annat japansk soja.

Raggmunkar med fejkon

Mer läsning för en grönare framtid