Recept

Ajitama Ramen – snabbnudlar med sojaägg

Ca 15 min
1

Ajitama är det japanska korta namnet för ajitsuke tamago, vilket innebär att krämigt kokta ägg läggs i en marinad. Äggen används som topping till ramen, men äts också som de är till mellanmål. Här gör vi en snabbvariant och marinerar äggen hastigt i japansk sojasås för att sedan låta dem förgylla en skål snabbnudlar med bambuskott, böngroddar och salladslök.

Ingredienser

  • 1 medelstort ägg
  • 1 dl Kikkoman Original sojasås
  • 1 förpackning Demae Ramen Sesame®
  • 1 salladslök
  • 5–6 konserverade bambuskott
  • 1 näve färska böngroddar

Gör så här

  1. Koka ägget i 3–5 minuter. Häll av och kyl genast med kallt vatten.

  2. Skala ägget och låt marinera i 4 msk soja fram till servering, men gärna längre.

  3. Ansa och skiva salladslöken.

  4. Stek bambuskotten i resterande soja i en liten stekpanna.

  5. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Lägg ner snabbnudlarna och låt koka 3 minuter. Tillsätt böngroddarna efter 2 minuter och låt dem koka med den sista minuten. Ta från värmen. Rör ner det medföljande pulvret och oljan. Blanda väl.

  6. Häll nudlarna med buljongen i en djup tallrik eller skål. Halvera ägget och lägg på. Toppa med bambuskott och strö över salladslök.


    Tips!
    Lägg det skalade ägget i dubbla plastpåsar och tillsätt sojan. Knyt åt så att sojan kommer åt att marinera ägget runt om. Om det sojamarinerade ägget ger mersmak – prova gärna vårt recept på krämiga snabbnudlar med sojapicklade ägg.

Tips på andra rätter att laga