Recept

Asiatisk hummus

Ca 20 min
4

Kungen bland röror, har den kallats. Men har du provat att smaksätta hummus med japansk soja och sesamolja? Det kallar vi för kungligt och något som lätt blir till en god vana. Till grönsaker, i en wrap, sallad eller som en ”hummus platter” med bröd att dippa.

Ingredienser

  • 1 förpackning kokta kikärter (à ca 400 g)
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1 msk tahini
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1–1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 2 msk kallt vatten
  • ½ dl olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Häll av och låt kikärterna rinna av (men spara gärna kikärtsspadet till att göra veganska maränger, ersätta ägg i bakning eller använd till vegansk majonnäs!).

  2. Lägg alla ingredienser förutom salt i en mixerbunke eller matberedare och mixa ihop till en slät röra. Ju längre tid, desto slätare och krämigare blir hummusen. Späd eventuellt med mer vatten för en lösare konsistens, om så önskas. Smaka av med salt.

  3. Lägg upp hummusen i en skål och servera med grönsaksstavar eller bred ut på ett fat och toppa med exempelvis en näve hela kikärter, fintärnad gurka, rostade sesamfrön och färsk koriander. Ringla över lite mer sesamolja. Bjud med varma pitabröd, gärna rostade.


    Visste du att…
    Det finns många vägar till en perfekt hummus. Vissa mixar först vitlök, tahini, citronjuice och vatten till en fast, vit massa för att sedan tillsätta övriga ingredienser och fortsätta mixa en god stund. Andra tar sig tid att avlägsna det tunna höljet som sitter runt varje kikärta, men vi tycker det räcker gott att mixa allt på en gång, men länge nog för en sammetslen konsistens.

Skriv upp en klick till att laga