Recept

Asiatisk inkokt lax med sötpotatisnudlar

Över 60 min
4

Steget till att ge inkokt lax en asiatisk smaktouch är inte särskilt långt. Du behöver bara addera rätt smaksättare! Att koka in laxen i mindre bitar går både snabbare och blir snyggare på tallriken. Särskilt tillsammans med en sötpotatisnudelsallad och wasabikräm.

Ingredienser

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé i bit
  • sesamfrön eller furikake till garnering
  • Lag
  • 1 citrongräs
  • 50 g skalad ingefära
  • 6 dl vatten
  • 1 dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 1 näve myntablad
  • 2 msk salt
  • 8 vitpepparkorn
  • Sötpotatisnudlar
  • 250 g sötpotatisnudlar
  • 10 cm purjolök
  • 1 morot
  • ½ zucchini
  • 2 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
  • finrivet skal och färskpressad juice av ½ lime
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • ¾ msk strösocker
  • 2 msk sesamolja
  • Wasabikräm
  • 2 dl majonnäs
  • 2 tsk wasabipaste

Gör så här

  1. Börja med lagen. Banka lätt på citrongräset med baksidan av en kniv för att frigöra smakerna. Skiva citrongräs och ingefära. Blanda med vatten och sushi-risvinäger i en kastrull. Tillsätt myntablad, salt och vitpepparkorn. Koka upp och låt koka ca 10 minuter.

  2. Skär laxen i 3x3 cm stora kuber. Lägg laxbitarna i en form med höga kanter. Häll på den varma lagen. Täck formen med plastfolie. Låt laxen kallna i lagen. Ställ in i kylen ca 1 timme om den ska ätas samma dag, eller låt stå över natten.

  3. Sötpotatisnudlar: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola med kallt vatten genom ett durkslag. Låt rinna av ordentligt. Ansa och skiva purjolöken tunt. Skala och strimla moroten med en grönsaksstrimlare eller potatisskalare. Skär zucchinin i tunna strimlor på samma sätt. Rör ihop soja, limeskal, limejuice, ingefära, socker och sesamolja. Blanda sötpotatisnudlar, grönsaker och dressing i en skål.

  4. Rör ihop ingredienserna till wasabikrämen.

  5. Fördela sötpotatisnudlarna i skålar. Lägg på den inkokta laxen. Strö över sesamfrön eller furikake. Servera med en klick wasabikräm.


    Tips!
    Med sötpotatisnudlar blir rätten naturligt glutenfri, men du kan servera den med ris också.

Frossa i mer nudlar