Recept

Dan Dan nudlar med sichuanräkor

ca 30 min
4

Den kinesiska nudelrätten Dan Dan är en underbar smaksensation. Här ligger hemligheten ligger i en maxad jordnötsdressing. Ja, förutom sichuanpeppar som bidrar med ”ma la” – den heta, smått bedövande och tinglande känslan på tungan som just sichuanpeppar ger.

Ingredienser

  • 300 g kokta vannameiräkor med skaltipp (ASC-märkta)
  • 200 g äggnudlar
  • 200 g sojabönor
  • 130 g färsk bladspenat
  • 2 salladslökar
  • ½ dl salta jordnötter
  • olja till stekning
  • färsk koriander till garnering
  • limeklyftor till servering
  • salt och mortlad sichuanpeppar
  • Jordnötsdressing
  • 2 msk neutral rapsolja
  • ½ tsk mortlad sichuanpeppar
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 ½ msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • 2 msk flytande honung
  • ½–1 dl vatten

Gör så här

  1. Tina räkorna om de är frysta. Torka dem torra med hushållspapper.

  2. Jordnötsdressing: Värm oljan tillsammans med sichuanpeppar i en kastrull. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser förutom vattnet. Blanda väl. Späd med vattnet till önskad konsistens.

  3. Stek räkorna hastigt i olja i en het stekpanna tills de har fått fin, gyllene färg. Smaka av med salt och sichuanpeppar. Ta från värmen.

  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg i sojabönor och spenat när ca 2 minuter av koktiden återstår.

  5. Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka jordnötterna.

  6. Häll av vattnet från nudlarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

  7. Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Blanda med jordnötsdressing och räkor. Strö över salladslök och jordnötter. Garnera med färsk koriander och bjud med limeklyftor.

    Tips!
    Byt räkor mot halloumi eller grillost för en lakto-ovo-vegetarisk rätt. Byt äggnudlar mot risnudlar och räkor mot exempelvis tofu för en helt vegansk rätt.

Fler asiatiska rätter att laga